VIDEO Istoria pe care românii nu o vor uita niciodată: 66 de ani de la abdicarea Regelui Mihai. Cele mai emoţionante momente din viaţa Majestăţii Sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 66 de ani, în data de 30 decembrie 1947, Regele Mihai I abdica şi renunţa la conducerea statului, iar în România era abolită monarhia.

În 1947, România era singura monarhie din această parte a Europei, astfel încât spre sfârşitul anului liderii comunişti au încercat să scape de Regele Mihai. Prilejul a venit în noiembrie, când regele a plecat la Londra pentru a participa la căsătoria prinţesei Elisabeta (viitoare regină Elisabeta a II-a) cu prinţul Philip de Grecia.

Regele Mihai a împuternicit guvernul să conducă ţara în lipsa sa, fapt ce a lăsat cale liberă comuniştilor. Pe timpul şederii în Anglia, monarhul a avut mai multe întrevederi cu premierul Winston Churchill, ambasadorul SUA în Londra, Clemente Atlee, în ideea de a obţine sprijin pentru România.

Chiar dacă mulţi l-au sfătuit să nu revină în ţară,  Regele Mihai s-a reintors în Bucuresti pe 21 decembrie. Strategia pentru înlăturarea sa era deja pregatită, astfel că pe 30 decembrie s-a produs inevitabilul. Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu-Dej s-au prezentat în audienţă la rege şi i-au cerut acestuia să abdice imediat, pentru că, la câteva ore după discuţii, atât Guvernul, cât şi Parlamentul să fie informate de abolirea monarhiei. Comuniştii au anunţat abolirea monarhiei şi instaurarea unei republici populare şi au transmis la radio înregistrarea proclamaţiei regelui despre propria sa abdicare. 

La 3 ianuarie 1948, Regele Mihai a fost silit să părăsească ţara.

Mihai I, Rege al României, Principe al României, Principe de Hohenzollern, s-a născut la data de 25 octombrie 1921, la Sinaia. A fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. Sub presiunea guvernului prosovietic al lui Petru Groza abdică şi pleacă în 3 ianuarie 1948 în exil. Se va stabili în Eleveţia, la Versoix. Revine în ţară abia în anul 1997.

După Revoluţia din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să întoarcă în ţară, cu excepţia Paştelui din 1992, când a atras mulţimi entuziaste venite să-l vadă. De-abia sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, în 1997, şi-a primit înapoi cetăţenia română. Ulterior i-au fost retrocedate şi o parte din proprietăţi.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a ţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României.

Din 1949, regele Mihai şi regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956, după care au revenit în Elveţia. Regele Mihai şi regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveţia, însă petrec principalele sărbători ale anului în România.

Palatul Elisabeta

Inaugurat în 1937, Palatul Elisabeta a fost construit de arhitectul Corneliu M. Marcu ca reşedinţă a principesei Elisabeta, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria, fosta regină a Greciei şi mătuşa regelui Mihai. La Palatul Elisabeta, regele a semnat, la 30 decembrie 1947, abdicarea forţată, pornind, în scurt timp, în exil.

Palatul a servit ca reşedinţă de protocol de stat, iar, în anii 1990, a devenit hotel şi restaurant. În anul 2001, Palatul Elisabeta a fost oferit ca reşedinţă oficială permanentă regelui Mihai, în calitate de fost şef de stat.



În Palatul Elisabeta sunt găzduite zeci de evenimente, întâlniri, mese rotunde, interviuri care aduc împreună personalităţi ale sectorului public, artistic şi cultural, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai societăţii civile, ai comunităţilor regionale. Salonul Alb, Sala Regilor, Salonul Regina Elena, Salonul cu bârne şi Sufrageria mare sunt, de regulă, spaţiile unde au loc aceste reuniuni.

Palatul este, de asemenea, locul unde sunt găzduiţi membrii familiilor regale europene care vin să viziteze Bucureştiul, la invitaţia Principesei Margareta şi a Principelui Radu.

Domeniul Regal Săvârsin

În ultimii ani Familia Regală a României şi-a petrecut sărbătorile de iarnă la Castelul de la Săvârşin.

Castelul Săvârsin este inima comunitaţii rurale cu acelaşi nume şi se înalţă în mijlocul unui domeniu în care natura îşi primeşte toate drepturile. Construit în secolul XVII, distrus în timpul Revoluţiei de la 1948 şi refacut ulterior, castelul a fost cumpărat în 1943, împreună cu Domeniul Săvârsin, de către Regele Mihai. Familia Regală a îndrăgit numaidecât locul de la poalele Munţilor Zărandului, pentru oamenii din jur, peisajele sale pitoreşti şi atmosfera calda a castelului. Domeniul Savârsin a fost confiscat în 1948, o data cu celelalte proprietati regale.

În anul 2001, a fost retrocedat Regelui Mihai. De atunci, eforturile Familiei Regale s-au concentrat pe restaurarea castelului, pe amenajarea parcului conform principiilor agriculturii ecologice (modelul fiind Highgrove, una dintre proprietăţile Principelui de Wales), şi pe dezvoltarea potentialului comunităţii din Savârsin, prin infiinţarea Asociatiei de Dezvoltare Durabila Savârsin.
Castelul, în lucrări de recondiţionare

Cei care doresc să-l viziteze şi în interior trebuie să mai aştepte, deoarece în prezent, la castel se desfăşoară, sub coordonarea arhitectului David Baxter, ample lucrări de recondiţionare, consolidare a structurii şi revalorificare a spaţiilor, în spiritul arhitecturii originale. Domeniul regal a devenit un centru al activitaţii sociale şi culturale din zonă. În anul 2008 la Săvârşin au avut loc noi ediţii ale Festivalului Naţional de Literatură „Dorel Sibii”, aflat sub patronajul Principesei Margareta.

Tot acolo de ani de zile Familia Regală petrece Crăciunul, moment în care împarte daruri oamenilor nevoiaşi din localitate şi primeşte grupurile tradiţionale de colindători. În urmă cu ceva vreme Principele Radu al României anunţa că Domeniul regal Săvârşin va fi redeschis vizitatorilor cel mai târziu în toamnă. Astfel, satul regal al meşteşugurilor şi parcul castelului vor putea fi vizitate. Castelul Săvârşin a fost construit în perioada 1650-1680.

Mesajul Majestăţii Sale Regele Mihai I pentru Crăciun şi Anul Nou

Regele Mihai a transmis un mesaj de Crăciun românilor din ţară, din Basarabia şi din străinătate, prin intermediul unui video postat pe internet. „Români, anul care se încheie a fost un timp al realizărilor, în ciuda urmelor crizei economice. Tânăra generaţia arată vigoare şi talent, iar o bună parte învaţă sau lucrează cu cinste şi pricepere în ţări ale lumii”, se arată în deschiderea mesajului Majestăţii Sale.

"Sectorul privat şi societatea civilă se consolidează. Ţara noastră se îndreaptă către valorile democratice şi ale libertăţii. Din păcate, societatea românească profundă are, uneori, mai multă deschidere pentru valorile ei, decât reprezentanţii ei”, transmite Regele

Mihai I transmite un mesaj şi pentru perpetuarea familiei, dând exemplul personal. "Familia noastră a avut numeroase sărbători în 2013. Pe 10 iunie, Regina şi cu mine am împlinit 65 de ani de căsătorie. Amândoi am dori ca exemplul nostru de viaţă împreună să inspire pe contemporani, arătând importanţa familiei în timpurile de astăzi. În septembrie, Regina a împlinit frumoasa vârstă de 90 de ani, sărbătorită de întreaga societate românească. Afecţiunea şi încrederea pe care voi toţi ni le arătaţi în fiecare zi sunt o binecuvântare pentru noi. Deşi anii trec şi nu putem răspunde tuturor invitaţiilor venite din colţurile ţării, Regina şi cu mine simţim clipă de clipă ataşamentul vostru faţă de coroană”.

Regele a amintit şi de vizitele istorice pe care le-au făcut reprezentanţii Casei Regale în Republica Moldova, dar şi de aportul din ce în ce mai mare al principelui Nicolae. "După vizita mea la Vatican în februarie, Principesa Moştenitoare şi Principele Radu m-au reprezentat în localităţi de dincolo de Prut, făcând legătura acestor ţinuturi cu coroana, după 71 de ani de când am vizitat Chişinăul. De un an încoace, Principele Nicolae s-a alăturat familiei, începând să cunoască ţara şi oamenii ei şi să ajute la consolidarea noastră în domeniile economiei, educaţiei, ecologiei şi patrimoniului.

Castelul Peleş este din nou un loc viu, dând strălucire prezentului şi consolidând viitorul. Sinaia este scaunul Casei Regale a României, garanţie a identităţii noastre şi simbol al statului român modern. Fiecare clipă petrecută acolo, întăreşte şi inspiră ţara. Toată lumea care ne trece pragul la Peleş sau Pelişor pleacă de acolo cu mândrie şi cu speranţă.

Am primit de-a lungul anului semne ale respectului militarilor români. Prin efortul lor de adaptare la conceptele militare moderne, prin străduinţa lor de a respecta memoria, soldaţii români continuă să facă bine ţării şi să-i apere viitorul, sujind-o demn şi curajos. Am devenit ofiţer acum 76 de ani şi de atunci încoace nu am uitat niciodată respectul pentru armata României.

Zilele acestea Castelul de la Săvârşin răsună de freamăt, de colinde şi de pregătiri. Sunt sigur că de undeva din ceruri, Regina Elena se bucură de toate acestea. De-a lungul anilor, mama mea a fost sufletul pregătirilor de Crăciun şi un părinte pentru fiecare dintre români”, se mai arată în mesajul de Crăciun.

„Tuturor, copii, părinţi şi bunici, celor din ţară şi din Basarabia, celor ce petreceţi Crăciunul în alte ţări ale lumii, ca şi celor ce vă aflaţi în misiuni ce fac cinste României, vă doresc Sărbători fericite, pace sufletească şi motive de mândrie. Aşa să ne ajute Dumnezeu“, este urarea cu care Regele Mihai îşi încheie urarea.
 

Mesajul Regelui Mihai I de Crăciun 2009

La data de 25 octombrie 2011, când Regele Mihai a împlinit vârsta de 90 de ani a susţinut un discurs în Parlament, într-o şedinţă solemnă.

La şedinţa Camerelor reunite au asistat foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Regele Mihai a fost îndelung aplaudat de cei prezenţi, atât la începutul evenimentului, cât şi la final. Discursul susţinut de Regele Mihai în Parlament a făcut parte din evenimentele programate de Casa Regală pentru "Jubileul 90" al Majestăţii Sale. Jubileul Regelui a cuprins şi evenimente culturale, decorări şi dineuri oficiale programate până pe 10 noiembrie 2011. Tot în cadrul "Jubileului 90" a fost lansată cartea "Anul Regelui", scrisă de Principele Radu şi publicată la Curtea Veche Publishing. Cartea "Anul Regelui" face parte dintr-un proiect mai mare dedicat Regelui Mihai de Principesa Margareta şi Principele Radu, în cadrul căruia au fost lansate în 2010 şi volumul "Lumea Regelui", la editura Polirom, dar şi CD-ul "Muzica Regelui", la Curtea Veche Publishing. 

Vă mai recomandăm: VIDEO Mesajul Majestăţii Sale Regele Mihai I pentru Crăciun şi Anul Nou

FOTO VIDEO Regele Mihai I împlineşte astăzi 92 de ani


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite