În mai multe judeţe ale ţării a fost confirmată gripa aviară. Ce măsuri trebuie luate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Arad anunţă că în mai multe judeţe ale ţării a fost confirmată gripa aviară cu virus H5N8 înalt patogen la păsări salbatice şi domestice.

Gripa aviară este o boală infecţioasă a păsărilor cauzată de mutaţia de tip A a virusului gripal.Toate păsările sunt predispuse la infecţia cu gripă aviară, deşi unele specii sunt mai rezistente la infecţie decât altele. Păsările migratoare- raţele sălbatice, în mod special- sunt sursă naturală de gripă aviară, ele fiind şi cele mai rezistente la infecţii. Păsările de curte sunt în mod specific susceptibile la epidemii de gripă.

Transmiterea infecţiei la om se realizează prin contact direct cu păsările bolnave şi produsele patologice eliminate de acestea cât si cu cadavrele lor.

Semnele şi simptomele gripei aviare constau în frisoane, febră (39- 40oC), dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, tuse seacă chinuitoare, respiraţie dificilă, stare generală alterată.În cazul apariţiilor acestor semne de boală, se recomandă apelarea celui mai apropiat serviciu medical, evitând automedicaţia.


Astfel, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile recomandă populaţiei următoarel emăsuri generale:


• Spălarea cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar;
• Evitarea contactului direct cu dejecţii leşi cadavrele păsărilor;
• Supravegheare a copiii, nu-i lăsaţi să se joace cu păsări moarte sau bolnave ;
• Cumpărarea carnii de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate;
• Anunţarea medicului veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;

Recomandări de prepararea a hranei:


 Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
 Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate;
 Spălaţi–vă pe mâini înainte, între şi după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic;
 Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţ ăpe care a fost aşezatăî nainte de a fi prelucrată termic;
 Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C;
 Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun;
 Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic ;
 După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.
 

Vă mai recomandăm: Autorităţile sanitar-veterinare confirmă 11 cazuri de gripă aviară la Galaţi. Boala a apărut doar la păsări sălbatice

Focar de gripă aviară într-o comună gălăţeană. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat măsuri preventive în 12 localităţi din judeţ

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite