VIDEO UPDATE Codul portocaliu de inundaţii se prelungeşte până mâine. 81 de gospodării din 12 localităţi sunt afectate de ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit ultimei avertizări hidrologice, codul portocaliu de inundaţii pe pârâul Câinelui - afluent al Vedei, se prelungeşte până mâine, ora 12.00, iar începând de astăzi, s-a instituit cod galben pe râul Călmăţui. 12 localităţi sunt în continuare afectate de ape.

UPDATE 16.00 12 localităţi din Teleorman sunt afectate de inundaţii. Este vorba despre oraşul Videle şi comuna Tătărăştii de Sus - Sat Udupu, comuna Tătărăştii de Jos, comuna Dideşti - satul Dideşti, comuna Necşeşti cu satele Necşeşti, Gârdeşti şi Belciug, comuna Ciolăneşti cu satele Ciolăneştii din Deal şi Ciolăneştii din Vale, comuna Beuca cu satele Beuca şi satul Plopi, comuna Frumoasa - satul Păuleasca,  comuna Balaci cu satele Balaci, Tecuci şi Burdeni, comuna Orbeasca cu satele Orbeasca de Sus, Orbeasca de Jos şi Lăceni, comuna Stejaru cu satul Gresia şi comuna Vârtoapele cu satele Vârtoapele de Jos şi Vârtoapele de Sus.

Pagubele produse de inundaţii sunt mari. Râurile Teleormanul, Tecuci, Câinelui, Burdea, Zâmbreasca, Vedea şi Glavacioc au ieşit din matcă, iar apele au năvălit peste sate. Potrivit ultimei raportări făcute de ISU Teleorman,  două persoane au fost evacuate astăzi şi trei case sunt inundate. Raportarea ISU privind pagubele produse de inundaţii cuprinde :nouă case avariate, 81 gospodării inundate, 128 curţi/grădini inundate, 164 anexe avariate, 1 km reţea alim cu apă, 2 poduri, 27 podeţe, 1.45 km DJ, 20,3 km DC (3 km străzi), 100 ha păduri, 1000 ha teren arabil, 354 ha păşuni şi 572 fântâni. 

Printre localităţile în care apele au dat năvală se numără Tătărăştii de Jos, Dideşti (Sat Nou , Însurăţei), Necşeşeti (Gârdeşti şi Belciug), Ciolăneşti din Deal, Ciolăneşti din Vale,  Beuca, Ştororbăneasa, Frumoasa, Videle, Balaci, Tecuci, Orbeasca de Sus, Stejaru , Gresia, Vârtoape de Sus, Vârtoape de Jos. Au fost afectate de ape 352 de gospodării şi au fost avariate 173 de anexe gospodăreşti.  3 poduri şi 35 de podeţe au fost sub ape.

Bilanţul făcut de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă arată că inundaţiile au afectat 5.45 km de drumuri judeţene, 13.4 km de drumuri comunale şi 3 km de uliţe,  286 ha păduri, 1300 ha teren arabil, 668 ha  şi păşuni.

La Ştorobăneasa, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase a fost afectat podul peste râul Vedea în care apele au făcut un crater în lungime de 1,5 m.l. „S-a intervenit de urgenţă pentru completarea şi stabilizarea terasamentului provizoriu, până la evaluarea şi remedierea finala a acestuia”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir.

Jandarmii şi pompierii au dus pâine şi apă şi localităţile inundate

Pompierii şi jandarmii au acţionat în ultimele 24 de ore pentru rezolvarea situaţiilor speciale apărute în localităţile afectate de ape .”Pompieri militari din cadrul Detaşamentului Alexandria au intervenit pentru consolidarea şi supraînălţarea digului de pe raza localităţii Vârtoapele de Sus, pe Pârâul Câinelui. 42 de jandarmi din cadrul IJJ Teleorman au acţionat pentru consolidarea şi supraînălţarea digului de pe raza localităţii Vârtoapele de Sus, pe Pârâul Câinelui. În localităţile afectate de inundaţii, pentru îndeplinirea atribuţiilor de ofiţer de legătură, s-a dispus trimiterea în teren a câte unui ofiţer din cadrul I.S.U. Teleorman.  Ieri, 14 subofiţeri şi 2 ofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roşiorii de Vede au intervenit pentru salvarea/evacuarea a 6 persoane în localitatea Beuca, precum şi pentrutransportarea de apă şi alimente la aproximativ 46 de persoane, rămase izolate în locuinţele lor”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir. 

Se menţine cod portocaliu pe pârâul Câinelui şi cod galben pe Vedea

Autorităţile rămân în alertă, chiar dacă în unele localităţi apele s-au restras. În continuare sunt pregătite efective de câte 30 subofiţeri/subunitate în cadrul I.S.U. „A.D. Ghica” Teleorman ca rezervă operativă gata de intervenţie în punctele critice cu bărci, motopompe, camioane. 

Pentru monitorizarea şi verificarea situaţiei în teren, de la nivelul Inspectoratului Judeţean de Politie Teleorman, au fost angrenate un număr de 195 de cadre, fiind folosite de 95 mijloace auto. Sistemul de Gospoărire a Apelor Teleorman monitorizează evoluţia nivelurilor şi a debitelor la lucrările hidrotehnice cu rol de apărare, cu 20 angajaţi şi 7 autovehicule, astfel. 

În toate localităţile afectate se acţionează conform planurilor de apărare împotriva inundaţiilor, asigurându-se monitorizarea permanentă a digurilor de apărare şi cursurilor de apă cu echipele de intervenţie ale formaţiilor de lucru. Potrivit avertizării meteo se menţine codul portocaliu pe Pârâul Câinelui şi codul galben pe râul Vedea şi râul Teleorman.

 Autorităţile pe teren

Prefectul judeţului Liviu Dumitraşcu. însoţit de subprefectul Daniela Carmen Dan, şi Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, alături de reprezentanţii structurilor MAI , ai Direcţiei de Sănătate Publică şi Socităţii de Gospodărire a Apelor  au plecat pe teren în zonele afectate de inundaţii, pentru analizarea şi luarea măsurilor ce se impun în vederea prevenirii, limitării pagubelor şi restabilirii stării de normalitate.

”Având în vedere că în localităţile afectate de inundaţii, sunt 593 de fântâni inundate, recomandăm cetăţenilor să nu consume apă din acestea, existând pericol de îmbolnăvire. În cazul în care au probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă, cetăţenii sunt rugaţi să apeleze imediat la sprijinul autorităţilor locale şi, dacă este posibil, să folosească reţeaua de apă potabilă a localităţilor respective”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite