Lizica Codreanu, balerina care l-a inspirat pe Brâncuşi. După ce a făcut malarie, artista s-a apucat de yoga şi a antrenat-o pe creatoarea Coco Chanel
0Dansatoarea nonconformistă Lizica Codreanu a fost muza lui Brâncuşi şi instructorul de yoga a lui Coco Chanel. Sculptorul a creat costume speciale pentru spectacolele inedite ale balerinei românce. Lizica a renunţat la dans după ce s-a îmbolnăvit de malarie şi a descoperit terapia prin yoga.
Lizica Codreanu a fost o balerină nonconformistă, una dintre primele promotoare ale dansului modern, instructor de yoga al marilor vedete pariziene din perioada interbelică şi muza lui Constantin Brâncuşi. “Îndragostită de libertate, Lizica a refuzat întotdeauna să se încadreze în vreo trupă sau sa accepte vreo structură de balet prea rigidă pentru ea. Prefera să se lase pradă senzatiilor provenite din mişcările aleatorii ale propriului corp transcendent, într-un anume fel, prin anumite gesturi ce par a raspunde unei muzici interioare. Ea isi regăsea fericirea în expresia corpului care se misca în afara unui scenariu exterior prestabilit”, scrie Doina Lemny despre balerina româncă în cartea ”Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziana”.
Drumul LIzicăi Codreanu spre succes a plecat din România. S-a născut în familia avocatului Ion Soinescu Codreanu. Sora mai mare, Irina, s-a îndreptat către o carieră de pictoriţă şi avea să ajungă la Paris, ucenică în atelierul lui Brâncuşi.
Lizica a urmat cursurile Şcolii Belle Arte din Bucureşti şi a luat cursuri de balet. După Primul Război Mondial ajunge un nume cunoscut în mediul artistic bucureştean şi promite o carieră de succes în lumea dansului. Tânăra visează însă să ajungă la Paris şi la 19 ani pleacă în capitala Franţei pentru a studia baletul clasic. Prin intermediul surorii pictoriţe ajunge în atelierul lui Constantin Brâncuşi. Sculptorul a îndrăgit-o şi a poreclit-o ”Ţiganca”.
Lizica Codreanu dansează la Paris, iar stilul ei începe să capete valenţe noi. ”În timpul scurtei sale cariere de dansatoare, Lizica a căutat să dezvolte mai ales o concepţie personală a mişcării, în care improvizaţia este determinantă. Pentru ea, dansul reprezenta un mijloc de exprimare care îi permitea sa fie în armonie cu ea însăşi şi cu lumea. Din acest punct de vedere, faptul ca a frecventat artişi si, mai ales, plasticieni, de care a fost foarte apropiată, i-a inspirat propriile creaţii: aceste prietenii i-au permis sa concilieze miscarile ritmice cu formele concepute de marii artisti ai avangardei pariziene”, mai scrie Doina Lemny despre balerina româncă în cartea ”Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană”.
Toate spectacolele la care a participat le-a interpretat într-o manieră personală, diferită de ceea ce se obişnuise până atunci, un stil apropiat de dansul modern care la vremea respectivă abia prindea contur. A atras atenţia printr-un dans inovativ şi printr-un stil independent.
Brâncuşi i-a creat costume
Sculptorul Constantin Brâncuşi i-a creat o parte din costume pentru spectacolele de la Paris. În 1922, Lizica Codreanu a dansat în spectacolul de balet ”Gymnopediile”. Avanpremiera a avut loc chiar în atelierul lui Brâncuşi care a fost, de altfel, scenograful şi autorul costumelor pentru spectacol.
Lizica Codreanu a fost fotografiată chiar de Brâncuşi în atelierul lui, în costumul creat special pentru ea. Cea mai cunoscută imagine a nonconformistei dansatoare a rămas de pe urma peliculei "Le Petit Parigot", care a constituit debutul tinerei în cinematografie.
Antrenoare de yoga
În 1928, Lizica Codreanu părăseşte Parisul pentru a plecat într-o călătorie în Asia. Aşa l-a cunoscut pe jurnalistul si scriitorul Jean Fontenoy, cu care s-a căsătorit şi a avut un copil. Mariajul s-a destrămat din cauza infidelităţilor soţului şi dependenţei acestuia de opium. În 1938, cei doi au divorţat. În Asia, Lizica Codreanu a descoperit yoga.
Se spune că, în 1930, s-a îmbolnăvit de malarie. A fost nevoită să renunţe la dans şi, în căutarea unor tratamente de vindecare, a descoperit terapia prin yoga.
Revenită la Paris, deschide prima scoala de Hatha Yoga din Europa. Ajunge un nume cunoscut în domeniu şi antrenor pentru mari vedete ale vremii precum Coco Channel, principesa Grace de Monaco, ducesa de Windsor sau Eugene Ionescu. Treptat, centrul său de yoga s-a transformat într-unul de medicină alternativă.
A dus o activitate intensă de terapeut până în 1971. A avut în intenţie să transmită mai departe cunoştinţele sale în domeniu, prin intermediul unei cărţi. A lucrat vreme de ani buni la o lucrare despre metodele sale terapeutice de vindecare prin yoga, dar cartea a rămas la stadiul de manuscris. A murit în anul 1993, la vârsta de 92 de ani