Cum văd olimpicii bacalaureatul: „Se pică pentru că există cărămizi lipsă. Unii nu au anumite verigi în lanţul învăţării, încă din şcoala generală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru elevii care au tratat cei patru ani de liceu cu seriozitate şi au învăţat în mod constant, bacalaureatul nu are cum să fie o misiune imposibilă. În schimb, pentru cei care şi-au amintit abia în ultimul an de liceu de examenul maturităţii şi au acumulat lacune pe care nu le mai pot umple, bacalaureatul va fi o redută imposibil de cucerit.

Adela Caliţescu şi Iulia Simina Matei sunt două eleve de clasa a XII de la Liceul teoretic ” Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria pentru care examenul de bacalaureat nu reprezintă o ameninţare, ci doar o etapă de parcurs în drumul formării, un test necesar pentru a merge mai departe către carierele la care au visat de mici. Adela Caliţescu a obţinut, în clasa a XI-a,  premiul I la Olimpiada Naţională de Biologie. Iulia Simina Matei a atins aceeaşi performanţă la Olimpiada Naţională de Engleză, tot în clasa a XI-a. Având în faţă bacalaureatul şi admiterea la facultate , elevele au renunţat anul acesta să participe la olimpiadă, concentrându-se pe materia de examen şi pe pregătirea pentru admiterea la facultate. Amândouă au obţinut la simularea examenul de bacalaureat medii peste 9.00.

Pentru mine bacalaureatul nu este o ameninţare, dar îmi  dau seama că este o treaptă importantă fără de care nu aş putea continua mai departe, la facultate. Este un pic mai complicat la limba şi literatura română pentru că este foarte multă materie şi eseurile sunt destul de greu de acoperit. Aici aş putea să spun că este hopul cel mai mare. La matematică este vorba despre a lucra, pentru  că altfel n-ai cum să înveţi. La Biologie, iarăşi, este o parte de memorat şi o parte de logică, pentru că sunt probleme de rezolvat”, povesteşte Iulia despre pregătirea pentru bacalaureat.

” La Biologie  consider că stăpânesc materia şi nu simt că ar mai fi nevoie să mai citesc ceva. Subiectele mi se par foarte uşoare. La matematică,  mi se pare că dacă pe parcursul anilor de liceu eşti atent şi înţelegi ceea ce se lucrează, în clasa a XII-a este doar un exerciţiu  de amintire. La română ar fi o mică dificultate,partea a treia, cea cu eseul. Pentru a fi absolut sigur de obţinerea unui punctaj maxim la acel subiect, trebuie să ştii foarte multe detalii despre opera respectivă. Să dovedim că am citit critică, că ne pricepem să încropim un cometariu pe loc. Nu sunt adepta învăţării pe de rost a comentariilor. Prefer să citesc opera să-mi fac nişte notiţe, să-mi pun informaţiile pe acea schemă”, povesteşte Adela

image

”Pot să spun că pregătirea a fost pe parcursul întregului liceu”

Cele două olimpice recunosc că pregătirea pentru bacalaureat a început , în realitate, în clasa a IX-a, nicidecum în clasa a XII-a. ”Nu pot să spun că am  început dintr-un anumit moment. Pot să spun că pregătirea a fost pe parcursul întregului liceu. Nu e ca şi cum putem să ne dăm seama că în clasa a XII-a avem bacalaureatul, trebuie să începem să lucrăm pentru bacalaureat. E o pregătire pe parcursul tuturor anilor, binenţeles, mai intens din clasa a XII-a”, spune Iulia Simina Matei.

De ce este bacalaureatul misiune imposibilă pentru mai bine de jumătate dintre elevii de liceu?

”Am impresia că este din cauza lipsei de exerciţiu.  Cei mai mulţi de la profil real pică la proba de matematică. Tipul de subiecte nu este deosebit de greu, însă dacă cineva nu a învăţat,  nu stăpâneşte materia, nu îşi aminteste formule. O formulă rezolvă un subiect de 50 de sutimi. Dacă nu stim formulele sau nu ni le amintim, sunem taxaţi”, mai spune Iulia.

image

Faptul că mulţi dintre elevi trec prin cei patru ani de liceu fără să acorde importanţă studiului şi se trezesc în faţa examenului cu mari lacune este un alt motiv pentru care bacalaureatul devine o misiune imposibilă. 

Pică pentru că au cărămizi lipsă. Unii nu au anumite verigi în lanţul învăţării, încă din şcoala generală. 

Consider că sunt lipsuri chiar dinainte de liceu care  nu se mai pot umple pe parcurs.  Cine nu ştie în clasa a IX-a să facă o ecuaţie de gradul doi, ce şanse mai are să înveţe polinoamele?  Mi se pare că elevii chiar dacă în clasa a IX-a au buna intenţie de a face ceva, având acele lipsuri, se descurajează şi renunţă. Există şi foarte multe tentaţii care îi abat de la a studia. Programa de liceu este destul de stufoasă şi este cu atât mai descurajant. Ar putea să existe şi metode mai interactive de a desfăşura orele. Nu toţi suntem construiţi la fel şi nu toţi avem  aceleaşi înclinaţii. Eu consider că este o tragedie, spre exemplu, că în oraşul nostru există doar trei specializări: mate-info , fiologie şi profil de pedagogie învăţători. Eu, personal, m-aş fi dus la o specializare de ştiinţele naturii . Mi s-ar fi părut mult mai  adecvat planului meu de viitor. Am fost, practic, obligată să aleg acest profil pentru era cel mai apropiat de ceea ce-mi doream, dar nu era ceea ce-mi trebuia”, spune Adela Caliţescu.

În opinia ambelor eleve, studiul constant este cheia succesului la bacalaureat : ”Să aibă grija să lucreze mereu. Dacă lucrăm săptămâna aceasta şi abia peste o lună se uită din materie. Ideea este să fie o pregatire regulată”, spune Iulia.

Vor urma facultăţi din ţară

”Ca să ai certitudinea că te vei descurca la bacalaureat, trebuie să te pregăteşti temeinic, adică chiar trebuie să înţelegi subiectele pe care le ai în faţă. Şi asta nu poţi să faci pe ultima sută de metri. I-aş sfătui pe cei care încep clasa a IX-a să fie atenţi la aceste materii de bacalaureat. Chiar dacă se simt descurajaţi, să umple acele goluri şi lucrurile vor merge mult mai bine ulterior”, mărturiseşte şi Adela.

Cele două eleve se pregătesc, în paralel, atât pentru examenul de bacalaureat, cât şi pentru admitere la universităţi din ţară.  Iulia vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Drept şi visează la o carieră de avocat.  Nu vrea să renunţe la pasiunea pentru limba engleză şi se  gândeşte la bursele Erasmus şi la un master în Drept Internaţional. Adela va merge la Facultatea de Medicină pentru a-şi îndeplini visul de a fi medic. 

 În ciuda programului încărcat, amândouă recunosc că reuşesc să găsească şi timp pentru relaxare, în weekend.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite