Vama sub lumini de Oscar: peste 350 de cursanţi români şi străini care au realizat mai mult de un milion de fotografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale „Vama sub lumini de Oscar”, cel mai mare festival de arte vizuale din România, s-a încheiat, duminică, odată cu anunţarea câştigătorilor din acest an. În 2015, festivalul a strâns peste 350 de cursanţi români şi străini, aceştia fiind provocaţi să înveţe şi să experimenteze cela mai noi şi inedite tehnici folosite în fotografie, film sau pictură.

„Vama sub lumini de Oscar” înseamnă deja o comunitate a pasionaţilor de arte vizuale care creşte ca număr şi valoare de la an la an, iar membrii acesteia au dezvoltat în timp prietenii sau colaborări profesionale trainice. Dar…„Vama sub lumini de Oscar” 2015 nu a însemnat doar cei peste 350 de cursanţi care au realizat  1 milion de fotografii în timpul festivalului ci şi mii de participanţi la concertele, expoziţiile şi proiecţiile de filme româneşti şi străine. 

În 2015, Festivalul Internaţional de Arte Vizuale „Vama sub lumini de Oscar” a însemnat atât cursuri, seminarii şi ateliere practice gratuite pentru pasionaţii de film, fotografie şi pictură cât şi expoziţii, proiecţii de film, spectacole de teatru şi concerte în aer liber. Cel mai aşteptat moment din cadrul festivalului a fost decernarea trofeelor VSLO 2015 care certifică munca depusă de participanţi în cadrul festivalului. La categoria FILM, pe locul I s-a clasat filmul „Nopţi de vară”, care a obţinut şi trofeul la această categorie, fiind urmat pe locul II de pelicula „Vasca şi marea”, iar pe III – „Paşaport de Vamă”. Pentru cea mai bună imagine a fost premiat Claudiu Mărginean, iar pentru film experimental Paul Cimpoeru.

La categoria FOTOGRAFIE, trofeul VSLO 2015 i-a revenit lui Ioannis Stamatogiannis (Grecia). Trofeul pentru activitatea din întregul festival (categorie în care au fost evaluaţi toţi participanţii) a fost câştigat de Cristina Bazar. De asemenea, cele mai bune lucrările realizate de participanţii de la categoria PICTURĂ au fost expuse într-o expoziţie specială organizată în cadrul festivalului. 

image

„Vama sub lumini de Oscar nu este doar un festival ci este provocarea pe care ne-am asumat-o încă de la prima ediţie, de a dezvolta artele vizuale din România. Este o poveste în imagini despre România frumoasă pe care o spunem de la an la an şi care, prin participanţii şi lectorii de la VSLO, se propagă în toate colţurile lumii. Anul acesta „Vama sub lumini de Oscar” a însemnat un număr mai mare de participanţi, printre care foarte mulţi străini. Am încercat şi cred că am reuşit să conturăm un program complex de cursuri şi ateliere susţinute de lectori de top, din care mai bine de jumătate au fost străini. Acest lucru a dus şi la creare unui limbaj universal între toţi cei care au venit la festival, un limbaj al artelor vizuale bazat nu pe cuvinte ci pe imagini”, spune Cătălin Rudolf, directorul Festivalului Internaţional de Arte Vizuale „Vama sub lumini de Oscar”. 

image

Cel mai mare festival internaţional de arte vizuale din România s-a desfăşurat în perioada 21 – 30 august 2015 şi a cuprins atât cursuri, seminarii şi ateliere practice gratuite pentru pasionaţii de film, fotografie şi pictură cât şi expoziţii, proiecţii de film, spectacole de teatru şi concerte în aer liber. Potrivti organizatorilor, fiecare seară a fost dedicată proiecţiilor de filme, documentare şi reportaje. Pe plajele de la „Papa La Şoni” şi „Acolo Bar” au existat două ecrane gigant unde au fost proiectate documentare româneşti şi străine, filme de scurt metraj şi lung metraj şi reportaje marca „În Premieră” realizate de Carmen Avram. De asemenea, au fost zile dedicate filmului străin (britanic, norvegian, ucrainean şi suedez), proiecţiile fiind realizate în parteneriat cu Directory Films (Ucraina), Ambasada Norvegiei, Ambasada Suediei, British Council şi Cluj Shorts. Spiritul din Vama Veche nu a fost uitat şi fiecare seară a festivalului s-a încheiat cu concerte în aer liber susţinute de Lemon Bucket Orkestra (Canada), Kumm, Lucia, InFusion Trio, Adrian Naidin Band, The R.O.C.K. AC/DC Tribute, Trupa Veche şi Timpuri Noi sau piese de teatru ca Reflection (Lightwave Theatre Company) sau Maria Tănase Tribute. Un eveniment similar denumit ”Alba sub lumini de Oscar” este organizat în fiecare an la Alba Iulia.

Certificat de excelenţă pentru Cetatea Alba Iulia din partea Trip Advisor, cel mai mare site de recomandări turistice

 

Alba-Iulia, fortăreaţa-simbol a României niciodată cucerită. Povestea celei mai mari cumpene din istoria cetăţii: 8.000 de soldaţi unguri au asediat-o fără succes

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite