Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a primit o clădire la Alba Iulia: săli de curs şi laboratoare pentru viitori studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia a semnat joi un contract de colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Facultatea de Construcţii de Maşini a preluat în administrare cantina şi clădirea Incubatorului de afaceri din incinta Grupului Şcolar Metalurgic Alba Iulia, odată cu semnarea contractului de parteneriat între reprezentanţii universităţii şi primarul Mircea Hava.

Studenţii şi profesorii de la UTCN Extensia Alba Iulia vor avea în curând o locaţie special amenajată pentru derularea cursurilor. Clădirea fostului Liceu nr. 2 va fi utilizată în acest scop cel mai probabil de anul viitor, după renovare. „Astăzi semnăm parteneriatul. Am avut înainte o hotărâre de consiliu local prin care am dat imobile, pe care sigur le ştiţi, în administrarea universităţii. Cred că nu trebuie să spun de ce s-a făcut acest lucru, pentru că se ştie de ce s-a făcut. Vreau să vă spun că aşa, ca orice lucru pe care îl facem în oraş, foarte mulţi se bucură şi câţiva se supără. În general se supără cei care nu înţeleg că Alba Iulia are nevoie de forţă de muncă, cei care nu înţeleg că, odată cu autostrada, vor veni investitorii”, a spus primarul Mircea Hava, citat de alba24.ro. El a precizat că, de opt ani, la Alba Iulia se dau terenuri gratuite pentru investitorii care vor să dezvolte afaceri în oraş.

„Ce poţi să faci mai mult pentru un investitor decât să îi pui la dispoziţie tot ce are nevoie. Încă cea mai mare nevoie este forţa de muncă în acest domeniu, calificată, şi asta vrem să facem. Dorim să se dezvolte partea tehnică universitară în Alba Iulia”, a mai spus primarul. Imobilele Liceului nr. 2 din Alba Iulia vor fi preluate de UTCN Extensia Alba Iulia pentru a fi amenajate săli de curs şi laboratoare. În acest sens, sunt mai multe firme cu activitate în Alba, printre care Bosch, Star Transmission – Daimler, VCST şi Supremia, care şi-au manifestat disponibilitatea pentru a sponsoriza aceste lucrări de amenajare. Spaţiile de pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 23 vor fi date în administrare pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire.

„Din punctul nostru de vedere, este o zi mare, pentru că într-adevăr suntem în sfârşit acasă şi la Alba Iulia. UTCN are la momentul actual două centre universitare, unul la Cluj-Napoca şi unul la Baia Mare, şi are cinci extensii care la un moment dat vor deveni centre universitare aferente Universităţii Tehnice. Avem în plan să încercăm să dezvoltăm învăţământul în toată zona de Nord-Vest a României”, a precizat rectorul Universităţii, Aurel Vlaicu.

Acesta a spus că, aşa cum la Cluj sunt consideraţi o poartă de acces pentru investitorii străini, acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi la Alba Iulia. La semnarea contractului de parteneriat au fost prezenţi şi oameni de afaceri din Alba.

Oraşul Cugir nu va avea legătură directă cu autostrada Orăştie - Sibiu. Compania de Drumuri refuză să finanţeze proiectul

 

Comorile de la Tibru: povestea tezaurului roman găsit întâmplător şi vândut „pe un preţ de nimic“ la schimb cu bijuterii ieftine

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite