Trei femei şi doi copii blocaţi cu maşina în zăpadă, în masivul Şureanu, recuperaţi de jandarmi şi salvamontişti
0Jandarmii montani şi echipajul Salvamont Alba au intervenit, duminică, pentru recuperarea unor turişti din judeţul Mureş, rămaşi împotmoliţi în zăpadă în zona Şureanu, în timp ce coborau de la schi. Maşina era condusă de o femeie şi în SUV se mai aflau două prietene ale acesteia şi doi copii. A ales însă un drum secundar şi autoturismul de teren a rămas suspendat în zăpadă.
Una dintre femei a sunat la 112, la ora 16.35,. Au intervenit trei jandarmi montani şi un salvamontist, cu o maşină de teren, au găsit locaţia indicată şi au tractat Merdeces-ul blocat în zăpadă. Cele trei femei şi cei doi copii din judeţul Mureş au fost însoţiţi în siguranţă până la Luncile Prigoanei, intervenţia echipajului încheindu-se în jurul orei 17.15.
“Duminică, 15 februarie, la ora 16.35, o femeie a apelat 112 şi a spus că, împreună cu doua prietene şi doi copii minori au rămas cu autoturismul suspendat pe stratul de zăpadă. Se întorceau de la Domeniul Schiabil Şureanu şi se îndreptau spre Sebeş. Au ales un drum secundar şi au rămas împotmoliţi în zăpadă. Masina a rămas blocată aproape de un centru de colectare a frucelor de pădure, prin urmare un reper cunoscut de jandarmii montani, ceea ce a scurtat timpul de intervenţie”, transmit reprezentanţii Jandarmeriei Alba.
Jandarmii reamintesc turiştilor să respecte traseele cunoscute în zonă şi să nu se aventureze pe alte drumuri, care sunt impracticabile, mai ales că în zonă este zăpadă din abundenţă. Pentru prevenirea unor situaţii neplăcute, turiştilor li se recomandă să acceadă cu autovehiculele spre Domeniul Schiabil Şureanu doar dinspre municipiul Sebeş, celelalte comunicaţii fiind impracticabile. Astfel, până la Barajul Oaşa, se poate urca pe drumul naţional 67 C (Transalpina), după care va trebui urmat drumul judeţean 704 până la Luncile Prigoanei, iar de acolo drumul judeţean 709 K, până la baza domeniului schiabil.
Drumul naţional 67 C (Transalpina) este închis circulaţiei, de la Barajul Oaşa înspre Obârşia Lotrului.
Având în vedere straturile succesive de gheaţă şi zăpadă, fluctuaţiile de temperatură, ceaţa semnalată la altitudini mari şi vântul puternic din zona de creastă, amatorii de excursii montane sunt avertizaţi că traseele turistice prezintă un grad ridicat de periculozitate – ele fiind declarate închise de către Serviciul Public Salvamont Alba – şi sunt sfătuiţi să rămână în preajma pârtiilor de schi special amenajate.
Moştenirea din Apuseni: cât aur era acum un veac şi cât a mai rămas, de fapt, la Roşia Montană