Sistem integrat de colectare şi depozitare a deşeurilor în Alba, realizat după standarde europene
0Consiliul Judeţean Alba implementează până la sfârşitul anului 2015 proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor“. Investiţiile ce se vor realiza sunt în valoare de aproximativ 212 de milioane de lei, sumă asigurată în cea mai mare parte din fonduri europene.
Scopul principal al proiectului este organizarea şi implementarea unui sistem integrat de management al deşeurilor şi programul de investiţii pentru judeţul Alba, care să asigure îndeplinirea obligaţiilor legislative în vigoare. Proiectul este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (POS Media, Axa prioritară 2 – „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”). Valoarea totală a investiţiilor şi serviciilor realizate este de 48.761.526 euro, fără TVA (212.015.115 lei), din care valoarea eligibilă, conform POS Mediu, se ridică la suma de 43.310.393 euro (188.313.589 lei).
Colectarea separată a deşeurilor şi sortarea deşeurilor reciclabile se va face astfel încât să fie atinse ţintele de valorificare/reciclare prevăzute în legislaţie. Pre-tratarea deşeurilor solide municipale înainte de depozitare va contribui la reducerea impactului asupra mediului prin generarea de levigat cu o încarcare de poluanţi mai scăzută şi prin scăderea cantităţii de gaz de depozit. De asemenea, se va reduce semnificativ spaţiul necesar depozitării.
Printre componentele proiectului se numără:
• Implementarea colectării separate a deşeurilor municipale şi introducerea compostării individuale în mediul rural;
• Construcţia a 2 staţii de transfer la Blaj (15,000 t/an) şi Tărtăria (33,044 t/an);
• Construcţia unei staţii de sortare la Galda de Jos (43,000 t/an);
• Construcţia unei staţii de tratare mecanico - biologică simplă la Galda de Jos (85,566 t/an);
• Construcţia unui nou depozit de deşeuri în Galda de Jos (543,000 m3) – prima celulă;
• Închiderea şi reabilitarea a 7 depozite urbane de deşeuri neconforme (în Abrud, Cîmpeni, Blaj, Cugir, Aiud, Ocna Mureş şi Alba Iulia);
La finalizarea proiectului, deşeurile colectate din toate cele 78 de unităţi administrativ teritoriale ale judeţului vor fi transportate la noul depozit de deşeuri ce va fi construit în comuna Galda de Jos. Iniţial, deşeurile vor trece prin etapa de sortare, unde materialele reciclabile vor fi recuperate şi valorificate. Staţiile noi de sortare ce se vor construi la Blaj şi Tărtăria vor deservi partea de sud şi de est a judeţului.
Zona centrală va fi deservită de staţia de sortare de la Galda de Jos, în timp ce în zona Munţilor Apuseni vor fi integrate în proiect staţiile similare existente la Abrud – Gura Roşiei, Zlatna şi Baia de Arieş. De asemenea, va fi integrată în sistem staţia de sortare construită prin fonduri Phare la Aiud. Implementarea proiectului presupune şi uniformizarea taxei ce va fi plătită de populaţie, la nivel urban, respectiv rural.
Proiectul are ca ţintă realizarea următoarelor obiective:
1. Asigurarea conformităţii cu legislaţia UE şi cu legislaţia românească privind depozitarea deşeurilor biodegradabile, prin construirea unei staţii de compostare a deşeurilor, precum şi prin implementarea unui sistem de colectare selectivă a acestora.
2. Asigurarea conformităţii cu legislaţia UE şi cu legislaţia românească privind colectarea deşeurilor din ambalaje, prin construirea unei staţii de sortare a deşeurilor, precum şi prin implementarea unui sistem de colectare selectivă a acestora.
3. Reducerea costurilor de transport a deşeurilor municipale mixte prin construirea unor staţii de transfer şi achiziţia echipametelor şi utilajelor necesare pentru transfer.
4. Realizarea unei depozitări a deşeurilor eficientă din punct de vedere ecologic, prin construirea unui centru de management integrat al deşeurilor, a cărei componentă principală este un depozit ecologic.
5. Minimizarea impactului depozitelor urbane asupra mediului, prin închiderea şi reabilitarea unor depozite urbane existente în judeţul Alba.