Sala Unirii va fi transformată într-un „Panteon al neamului românesc“. Cum va arăta monumentul în anul Centenarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala Unirii de la Alba Iulia
Sala Unirii de la Alba Iulia

Sala Unirii din Alba Iulia, locul unde s-a semnat în urmă cu 100 de ani actul istoric de unire a Transilvaniei cu România, va deveni, până la 1 decembrie, una dintre atracţiile principale ale oraşului. Autorităţile susţin că monumentul istoric va fi transformat într-un Panteon al neamului românesc.

Sala Unirii din Alba Iulia se află în plin proces de restaurare, lucările urmând să fie finalizate până la sfârşitul anului, astfel încât cel mai important monument al Unirii să fie deschis vizitatorilor, de 1 Decembrie 2018. Despre ce înseamnă acest proces de reabilitare şi cum se va transforma clădirea-monument a vorbit Dan Popescu, administratorul judeţului Alba. Acesta spune că se doreşte transformarea Sălii într-un Panteon al neamului Românesc.

„Sala Unirii este în proces de restaurare, dar vreau să vă spun că este un proces mult mai amplu. Primul ar fi de restaurare, al doilea proiect ar fi de regândire a sistemului de vizitare. Sala Unirii nu va mai avea structura de vizitare pe care o ştiţi, cu partea etnografică şi zona sălii, ci practic vom face din Sala Unirii un Panteon al neamului, al românismului, de la geneză până la 1918. Un alt obiectiv este de a da Sălii Unirii importanţa pe care o merită, de a deveni un obiectiv de interes naţional, ea este deja, prin introducerea pe lista monumentelor de clasă A, dar ne dorim ca reprezentativitatea ei să fie nivelul acesta. Introducerea steagului naţional ca element important desupra Sălii Unirii, crearea unui sistem de iluminat arhitectural şi, mai mult, chiar transformarea acesteia într-un monument al luminii, şi determinarea lui ca un produs turistic”, a declarat Dan Popescu, administratorul judeţului Alba.

image

   

De asemenea, se doreşte crearea unui lapidarium în faţa Săli Unirii, pe strada Muzeului, cu busturile existente şi completarea cu altele, dar şi cu un zid al recunoştinţei, în cinstea celor care au participat la Marea Unire în 1918. „Pentru noi, 1 Decembrie 2018 înseamnă lansarea celui mai important produs turistic naţional din România. Suntem întârziaţi, dar cu siguranţă data de 1 Decembrie 2018 va contura un produs cultural turistic important, care va fi valorificat începând cu acea dată”, a precizat Popescu. 

Acesta a spus că, deşi lucrările sunt întârziate, din punctul său de vedere, având în vedere că nu sunt foarte complexe, acestea trebuie finalizate pentru ca la 1 decembrie să fie inaugurate. „Din punct de vedere tehnic, lucrurile nu sunt de o complexitate aşa de mare. Sunt 10 categorii de lucări pe care le facem, cele mai importante sunt legate de funcţionalizarea mansardei Sălii Unirii, cu sală multimedia în corpul central. Avem nişte lucrări de drenaj în jurul sălii, pentru că aveam probleme cu infiltraţiile de apă, iar în rest sunt tâmplărie şi vopsitorii. Partea de decoraţiuni arhitecturale se face printr-un contract separat şi este preluat de Muzeul Naţional al Unirii, fiindcă există expertiză în acest domeniu. Partea de elemente decorative nu este deteriorată. Din punctul meu de vedere, şi sper să fie şi punctul de vedere al constructorului, ţinând cont că acesta are de terminat tot înseamnă Sala Unirii, până în ianuarie 2019, tot ce cuprinde subsol, mansardă şi exterior, trebuie să fie finalizate, pentru a fi inaugurată la 1 decembrie 2018”, a mai spus Dan Popescu.

Valoarea contractului este de peste 6,8 milioane de lei, fără TVA, iar termenul de execuţie este de 12 luni. În urmă cu doi ani, Guvernul a alocat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, un buget de 10 milioane de lei pentru reabilitarea Sălii Unirii. Imobilul are nevoie de refacerea şarpantei şi a învelitorii, de lucrări de eliminare a infiltraţiilor, de înlocuirea tâmplăriei şi de refacerea interiorului. Clădirea a fost construită între 1898 şi 1900, pe locul în care a funcţionat o ospătărie, pentru a servi drept cazină militară, loc de dans şi distracţie pentru ofiţerii din armata austro-ungară staţionaţi în garnizoana cetăţii din Alba Iulia.

Citiţi şi:

FOTO Frumoasa din România care a făcut senzaţie la Carnavalul de la Veneţia. Cum arată rochia pe care a creat-o şi a îmbrăcat-o, lăudată de presa mondială

Oraşul din afara zidurilor Cetăţii Alba Carolina. Cum s-a dezvoltat comunitatea urbană influenţată de factori politici, militari şi economici

„Ministrul-cărămidă“: a instituit examenul de Bacalaureat în România şi a construit peste 10.000 de şcoli

Urmăritul general care se ascunde în Apuseni şi postează pe Facebook. A fost condamnat la închisoare cu executare pentru înşelăciune

Gabriel Resources, acţionar majoritar la Roşia Montană Gold Corporation, şi-a transferat acţiunile pe o platformă bursieră mai puţin transparentă

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite