Procurorii care anchetează accidentul aviatic din Apuseni au început audierile de martori şi părţi vătămate
0
Procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia audiază, începând de luni, membri ai echipelor de salvare şi victime ale accidentului de avion din Munţii Apuseni. Audierile se desfăşoară la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, la Perchetul de pe lângă Judecătoria Cîmpeni şi, prin comisii rogatorii, la sediile Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel din Cluj-Napoca şi Bucureşti.
Anchetatorii speră să obţină cât mai multe informaţii despre accidentul aviatic produs în Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, alte cinci persoane fiind rănite.
„Până în prezent s-au efectuat mai multe acte printre care menţionăm: ridicarea şi asigurarea mijloacelor materiale de probă în vederea examinării şi expertizării; identificarea persoanelor care au cunoştinţă despre modul şi împrejurările în care s-a produs accidentul inclusiv a persoanelor care au luat parte la operaţiunile de salvare şi audieri de persoane. După începerea urmăririi penale în cauză s-a ordonat efectuarea de expertize tehnice, de expertize medico-legale, s-au solicitat date şi înscrisuri de la diferite instituţii privind procedurile de zbor şi acţiunile de salvare”, se afirmă într-un comunicat de presă al instituţiei.
În prezent echipa de procurori desemnată cu instrumentarea cauzei a demarat audierea martorilor şi a persoanelor vătămate, audieri care se efectuează şi prin intermediul comisiilor rogatorii cu privire la persoanele ce domiciliază pe raza altor judeţe. Anchetatorii au solicitat documente de la Romatsa, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Alba, Cluj şi Bihor, de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Agenţia Naţională de Transplant şi de la alte instituţii implicate în desfăşurarea zborului şi a activităţilor de salvare.
Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la circa 1.600 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În urma accidentului, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Pe aceeaşi temă:
FOTO VIDEO Eroii-salvatori din Apuseni au primit cea mai mare distincţie a BOR: „Au plâns cu ei, i-au ajutat şi i-au cărat în braţele lor“ Ceremonie emoţionantă şi impresionantă la Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia. Salvatorii eroi din Horea au primit, duminică, din partea Arhiepiscopului Irineu, cea mai mare distincţie acordată de Biserica Ortodoxă Română mirenilor: Crucea arhiepiscopală.
Certificatul medical de deces al Aurei Ion. Rezidenta a murit din cauza „expunerii îndelungate la temperaturi scăzute Certificatul constatator medical de deces al studentei Aurelia Ion, aflată în avionul prăbuşit luni în Munţii Apuseni, arată fără dubiu că tânără a murit din cauza hipotermiei. Medicul Gheorghe Vieru a scris pe document ca şi cauză a morţii ”Expunere îndelungată la temperaturi scăzute. Moarte prin accident aviatic”.
Moţii salvatori din Horea participă la înmormântarea pilotului Adrian Iovan Un număr de 11 localnici din comuna Horea, implicaţi în acţiunea de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic produs luni în Munţii Apuseni, vor primi Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.
Prima distincţie pentru salvatorii din Apuseni: Crucea Arhiepiscopală de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia Un grup de 26 de locuitori ai comunei Horea, implicaţi în activitatea de căutare a avionului prăbuşit în masivul Petreasa, participă vineri, la Bucureşti, la slujba de înmormântare a pilotului Adrian Iovan
O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.
Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp, rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.