Platanul falnic din Cîmpeni a câştigat competiţia ”Arborele anului 2019 în România” şi va ”merge” la Bruxelles la concursul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platanul din Cîmpeni este un simbol al oraşului. Foto: Claudiu Drugă
Platanul din Cîmpeni este un simbol al oraşului. Foto: Claudiu Drugă

Platanul falnic din Cîmpeni a câştigat competiţia ”Arborele anului 2019 în România”. Copacul din capitala Ţării Moţilor a primit cele mai multe voturi online în raport cu ceilalţi cinci arbori seculari incluşi în concurs.

Competiţia a fost organizată în perioada 3 octombrie - 23 octombrie 2018 de către către Facultatea de Geografie - Centrul de Analize Regionale în domeniul Turismului, Mediului şi Dezvoltării Durabile din cadrul Universităţii Bucureşti. Propunerea platanului din Cîmpeni, copac aflat în pericol de dispariţie datorită dezvoltării urbane, a venit din partea Stanei Drăgoiu, avocat şi susţinător al mediului înconjurător.

”Vă anunţăm cu bucurie câştigătorul competiţiei naţionale Tree of the Year 2019 - «Platanul falnic din Câmpeni», nominalizat în concurs de către d-na Stana Drăgoiu, căreia echipa naţională Tree of the Year îi mulţumeşte pentru implicarea susţinută în promovarea concursului, mobilizarea comunităţii din oraşul Câmpeni şi pentru ideile de conturare a unui plan strategic, menit să mediatizeze şi să pună în valoare arborele câştigător. Dincolo de ideea unui concurs internaţional, competiţia Tree of the Year are menirea de a atrage atenţia asupra fenomenului de exploatare excesivă a resurselor naturale, a pădurilor şi, în special, a arborilor seculari, în condiţiile în care existenţa pe termen lung a societăţii umane este strict dependentă de existenţa pe termen lung a pădurilor”, au precizat organizatorii concursului. 

platan cimpeni

Arborele din Cîmpeni a fost plantat în urmă cu câteva sute de ani şi a devenit un fel de simbol al oraşului.

platan cimpeni

Oamenii îşi dădeau în trecut întâlnire ”la platan”. În epoca comunistă, lângă platan a fost construit un cinematograf. Proiectanţii şi constructorii au avut mare grijă să fie ocrotit. Astfel, la umbra platanului, au continuat să fie spuse poveştile mai multor generaţii. Administraţia locală ar intenţiona să îl taie pentru că ar afecta lucrările de modernizare a clădirii casei mde cultură a oraşului. Dimensiunile platanului sunt următoarele: circumferinţa trunchiului - 4,60 m; diametrul trunchiului - 1,40 m; diametrul coroanei - 24 m; înălţimea copacului - 21 m.

Platanul din Cîmpeni va ajunge, astfel la competiţia europeană de la Bruxelles. Runda europeană este finala care va desemna câştigătorul european, ales dintre câştigătorii competiţiilor naţionale, respectiv arborele care va însuma cel mai mare număr de voturi din partea europenilor (inclusiv din partea celor care nu au participat la competiţia naţională). Scopul concursului este de a evidenţia semnificaţia arborilor seculari sau monumentali în patrimoniul natural şi cultural, care merită grijă şi protecţie. Spre deosebire de alte concursuri, European Tree of the Year (Arborele European al Anului) nu se concentrează pe frumuseţe, mărime sau vârstă, ci mai degrabă pe povestea acestuia şi legătura sa cu oamenii. În concursul naţional au mai fost incluşi Stejarul din Ţichindeal, Platanul din Floreşti, Stejarul lui Avram Iancu din Blaj, Frasinul secular din Grădina Botanică ”Dimitrie Brândză” din Bucureşti şi Stejarii seculari din pădurea Topana-Olt.

Citiţi şi:

 

Tânărul din Alba care a dat lovitura în Olanda. Cum a schimbat Cosmin Voişan imaginea unui cartier cu criminalitate mare din Roterdam

 

VIDEO Trecerea de pietoni inteligentă de la Alba Iulia. Cum funcţionează sistemul care protejează pietonii de accidente

 

Guvernatorul statului american Iowa a proclamat 1 decembrie 2018 drept Ziua Aniversării a 100 de ani de la Unirea de la Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite