Planurile ministrului Culturii pentru Roşia Montană: galeriile romane devin ”obiect de utilitate internaţională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii continuă campania de promovarea a patrimoniului din Roşia Montană. Vlad Alexandrescu a afirmat că vrea ca galeriile romane subterane să devină un obiect de utilitate internaţională. Ministrul mai susţine că administraţia locală din comună este, încă, blocată mental în proiectul RMGC.

"Încercăm să găsim soluţii, axele de finanţare, din proiectele europene, care să permită o schimbare de fond acolo, astfel încât lucrurile să nu se oprească la patrimonializare, ci să asigure o perspectivă de dezvoltare durabilă. Acest lucru va reuşi, pentru că am mobilizat tot Guvernul pentru chestia asta şi aşa cum s-a lansat un program împotriva sărăciei, tot aşa Roşia Montană va deveni un motor în sprijinul dezvoltării durabile a zonei", a spus ministrul, într-o întâlnire informală cu presa, citat de Agerpres.

Alexandrescu a precizat că "a readus Roşia Montană pe agenda publică după o perioadă în care ea fusese uitată sau considerată caducă" şi a adăugat că îşi doreşte să transforme "cei 7 km de galerii subterane într-un obiect de utilitate internaţională".

"Că vreau să vadă şi alţii, şi turiştii care vin în România ce-i pe acolo. Nu numai un miner care-şi pune un lămpaş şi intră înăuntru. Chiar lucrul ăsta nu mă interesează. Mă interesează să-i transform, într-adevăr, într-un obiect de utilitate internaţională. Asta e la Roşia Montană. Gold Corporation nu e la Roşia Montană. E o halucinaţie colectivă", a susţinut ministrul.

În opinia acestuia, Gold Corporation ''a vânturat un fel de fantasmă în care au crezut unii dintre locuitorii din zonă''. "Acest lucru se poate explica psihologic. Gold Corporation a vânturat un fel de fantasmă în care au crezut unii dintre locuitorii de acolo. Dar nu toţi. Câinii cu covrigi în coadă. Dar nu exista niciun fel de covrig. Şi nu exista nici un câine. Lor le trebuie un anumit timp, probabil, să iasă din această halucinaţie colectivă, care nu a creat decât dezastre, pentru că i-a arestat, i-a capturat mental într-un proiect care nu există. E un lucru de care s-a vorbit de 15 ani, dar care nu s-a putut concretiza. Nu există", a mai spus ministrul Culturii.

Rosia Montana exploatare Galeriile Romane FOTO AFP

La începutul acestui an, Ministrul Culturii a emis un ordin prin care întreaga zonă a comunei Roşia Montană, pe o rază de 2 kilometri, a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice ca sit de categoria A. Mai mult, Ministerul Culturii a sesizat DNA în legătură cu situaţia patrimoniului istoric de la Roşia Montană. Instituţia a transmis către parchet sesizarea îîn aceeaşi zi în care a semnat ordinul prin care localitatea Roşia Montană devine sit istoric de categoria A. De asemenea, ministerele Culturii şi Mediului au comunicat către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

Citiţi şi:

Decizii drastice pentru proiectul Roşia Montană: RMGC renunţă la litigii în justiţie şi îşi reduce capitalul social cu 27 milioane de euro

 

Zăcământul aurifer Geamăna din Munţii Apuseni, concesionat unei firme administrată de un lider PSD Constanţa

CEO-ul Gabriel Resources, dezamăgit că autorităţile române nu au răspuns invitaţiei la dialog pentru proiectul Roşia Montană

14 curiozităţi despre Roşia Montană, ce nu ştiai despre cea mai cunoscută comună din Munţii Apuseni. Cât aur mai este în munte şi cât valorează

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite