Licitaţie trucată pentru vânzarea unei case ipotecată de o bancă. Cum s-a finalizat dosarul penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia care a câştigat licitaţia s-a ales cu dosar penal pentru deturnarea procedurii
Femeia care a câştigat licitaţia s-a ales cu dosar penal pentru deturnarea procedurii

O femeie din Aiud, judeţul Alba, a fost condamnată definitiv al închisoare cu amânarea aplicării pedepsei după ce a reuşit să manevreze o licitaţie organizată de un executor judecătoresc pentru o casa ipotecată la o bancă.

Femeia a găsit un alt ofertant care să ofere un preţ mai mic decât ea şi, în final, a cumpărat locuinţa la un preţ cu aproape 30% mai mic decât suma solicitată de executor. În final, a fost prinsă şi trimisă în judecată. 

Gabriela S. a primit la Curtea de Apel Alba Iulia pedeapsa de 1 an şi 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pe un termen de 2 ani. Decizia reprezintă doar o perioadă de încercare, dacă în acest termen nu mai săvârşeşte o altă faptă penală, pedeapsa se şterge cu totul.

Inculpata a fost achitată pentru înşelăciune, instanţa considerând că fapta nu există în condiţiile în care activitatea infracţională nu s-a finalizat cu înscrierea dreptului de proprietate asupra locuinţei cumpărate la licitaţie. 

Faptele au avut loc în 2017, iar hotărârea definitivă de condamnare a fost pronunţată în 3 februarie 2021. Curtea de Apel a mai dispus anularea procesului verbal de licitaţie imobiliară încheiat de un executor judecătoresc şi actul de adjudecare din 25 ianuarie 2018. De asemenea, a fost ridicat sechestrul asigurător dispus de procuror asupra imobilului ce a constituit obiectul adjudecării şi s-a dispus radierea înscrierii provizorii a dreptului de ipotecă legală pentru suma de 134.250 lei.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2011 s-a declanşat executarea silită a creanţei bancare provenite dintr-un contractul de credit pentru care s-a garantat cu un imobil din localitatea Gârbova de Jos, municipiul Aiud, evaluat la suma de 179.000 lei. Începând cu anul 2012 şi până în luna octombrie 2017, casa a fost scoasă la licitaţie publică de 27 de ori, la un interval de circa 60 de zile, fără a fi adjudecată, situaţie în care preţul de pornire a licitaţiei publice a fost redus de la 179.000 lei, la preţul de 134.250 lei reprezentând 75/% din valoare de evaluare. Gabriela S. era interesată să dobândească un imobil în zona rurală din apropierea municipiului Aiud, iar după ce a aflat de locuinţa respectivă a decis să participe la licitaţie.

A fost singurul ofertant şi, întrucât a oferit doar suma de 92.000 lei şi nu preţul de pornire de 134.250 lei, nu a putut adjudeca imobilul. Cu această ocazie, a aflat modalitatea prin care ar putea adjudeca casa la suma de bani pe care o avea disponibilă pentru cumpărare: participarea la licitaţie a cel puţin două persoane, cu condiţia ca preţul oferit de către al doilea ofertant să fie mai mic decât cel oferit de ea.

A găsit o fostă colegă de serviciu, care a oferit 80.000 de lei, bani pe care nu îi avea în realitate, căreia i-a dat bani pentru a plăti cauţiunea de participare la procedură. Licitaţia a avut loc în 28 decembrie 2017 şi a fost adjudecată de S. Gabriela care a oferit 92.000 de lei. În 25 ianuarie 2018 a fost încheiat actul de adjudecare cu privire la casa scoasă la licitaţie. Ulterior, proprietarii locuinţei au depus plângere şi astfel s-a ajuns la constituirea unui dosar penal, trimis în februarie 2019 în judecată.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Castel retrocedat „în mod eronat” de o Primărie din Transilvania. Acum, se chinuie să-l recupereze

Un profesor de religie s-a culcat cu o elevă şi a lăsat-o însărcinată. Ce decizie a pronunţat instanţa

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite