Grupările de interlopi care au terorizat Alba: bătăuşi, proxeneţi, traficanţi de minori, recuperatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În dosarul bătăuşilor din Cugir, 25 de inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare
În dosarul bătăuşilor din Cugir, 25 de inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare

Poliţiştii şi procurorii din Alba au reuşit în ultimii ani să anihileze clanuri de interlopi care au băgat în sperieţi locuitorii unor oraşe din judeţ. Acuzaţiile aduse acestora sunt de constituire grup infracţional, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, proxenetism, prostituţie.

Dosare cu zeci de inculpaţi sunt pe rolul instanţelor de judecată sau au fost finalizate în cursul anului 2014. 22 de persoane (21 bărbaţi şi o femeie) sunt judecate la Tribunalul Alba pentru instigare şi constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal, distrugere, proxenetism, prostituţie. Gruparea infracţională  din dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“ a fost constituită la începutul anului 2010 şi era specializată în infracţiuni de trafic de persoane, proxenetism şi recuperări în urma unor şantaje la comandă, prin violenţă.

Membrii grupării au colaborat la plasarea fetelor şi au colaborat şi cu persoane care au săvârşit independent infracţiuni de trafic de persoane şi proxenetism. Intimidarea persoanelor vizate de şantaj se făcea cu metode specifice. Este vorba despre cocteiluri „Molotov“ (sticle umplute cu benzină), care erau aruncate în curţile şi pe casele persoanelor care aveau datorii. În acest dosar, un fost lider al lumii interlope din Alba Iulia, Raul Rus, zis Pricu, este dat în urmărire cu mandat de arest în lipsă. Bărbatul postează periodic fotografii pe contul său de facebook din diferite ţări europene şi comentează ironic la adresa poliţiei, care ar trebui să îl caute şi să îl aducă în ţară. Procurorii şi poliţiştii care anchetează dosarul au descoperit peste 20 de fete care practicau prostituţia, dintre care cel puţin 10 erau minore. Surse judiciare afirmă că patru fete minore au fost transportate cu documente de identitate false în Germania, tot pentru a practica prostituţia. Aceleaşi surse afirmă că cele mai multe dintre fetele care se prostituau erau drogate înainte de de fi transportate la clienţi. Liderul grupării era Teodor Şchiop, zis Puşcărie. Alţi inculpaţi judecaţi în dosar sunt: Gabriel Antoniu Bakai, Sergiu Cândea, Ioan Decean, Adrian Trifa, Solomon Sicoe, Petru Şerpu.

158 de ani de închisoare în dosarul bătăuşilor din Cugir

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat în iulie 2014, sentinţa finală într-un dosar cu 28 de inculpaţi, judecaţi pentru infracţiuni cu violenţă. După 3 ani de la demararea procesului 25 de inculpaţi au fost condamnaţi la un total de 158 de ani de închisoare, din care 154 de ani cu executare. Infracţiunea pentru care au fost condamnaţi este tentativă de omor calificat şi deosebit de grav. Dosarul a fost trimis în judecată în august 2011, iar gruparea a fost anihilată în luna mai, acelaşi an. Nucleul dur al ”bătăuşilor” din Cugir sunt membrii aşa-zisei grupări a talibanilor, care au terorizat oraşul timp de peste 10 ani. Este vorba despre Bacrău Lucian Sergiu, Bacrău Dorin Florin, Chiaburu Florin Sebastian, Lascu Nicolae, Lascu Gheorghe, Sibişan Viorel, Sibişan Constantin, Cristea Gabriel.

Toţi inculpaţii au primit pedepse cu executare, cuprinse între 4 ani şi 9 ani şi 6 luni de închisoare. Anihilarea grupării a avut ca urmare şi schimbarea comandantului Poliţiei Cugir de la acea vreme, Nicolae Olaru, care ar fi manifestat toleranţă faţă de inculpaţi. Au fost achitaţi Coca Dorin şi Matei Cristian Vasile. Singurul care a primit închisoare cu suspendare este Gabriel Pienar junior. Faptele din dosar se bazează pe un scandal ce avut loc în 25 aprilie 2011 la discoteca Wake Up din Cugir. Doi oameni de ordine au fost bătuţi de interlopi pentru că nu au fost lăsaţi să intre în club. Cea mai mare pedeapsa este de 9 ani şi 6 luni de închisoare. Doi inculpaţi au fost achitaţi, în timp ce unul singur a primit închisoare cu suspendare.

Dosarul grupării Sibişean, finalizat după 8 ani de judecată

O altă grupare de interlopi au ajuns după gratii în luna octombrie 2014. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa definitivă într-un dosar de criminalitate organizată în care au fost judecaţi 12 inculpaţi din Alba. Este vorba despre aşa-zisa grupare Sibişean, implicată înainte de anul 2005 în activităţi infracţionale săvârşite cu violenţă în Alba Iulia. Instanţa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul inculpaţilor şi a decis rămânerea definitivă a deciziei pronunţate în iulie 2013 la Curtea de Apel Piteşti. Prin urmare, 9 dintre cei 12 inculpaţi au primit pedepse cu executare pentru o perioadă cuprinsă între trei şi şapte ani, un inculpat a primit pedeapsă cu suspendare, în timp ce alţi doi au fost achitaţi. Cea mai mare pedeapsă, de şapte ani de închisoare, a fost aplicată liderului grupării, Claudiu Mircea Sibişean. Fratele acestuia, Cozmin Sibişean, a primit trei ani cu executare. Ceilalţi membri ai grupării au primit, în majoritate, câte 5 ani cu executare.

La începutul anului 2006, au fost trimişi în judecată la Tribunalul Alba un număr de 13 inculpaţi pentru mai multe infracţiuni: iniţiere şi constituire grup infracţional organizat, tentativă de omor, lipsire de libertate în mod ilegal, tentativă şi instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, lovire şi alte violenţe, proxenetism, perversiuni sexuale, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Dosarul a fost strămutat de la Alba Iulia la Râmnicu Vâlcea, la solicitarea inculpaţilor. Faptele de care sunt acuzaţi au avut loc în perioada 2001 – 2005. 

Gruparea „Sibişean“ din Alba Iulia, condamnată definitiv la 45 de ani de închisoare. Liderul interlopilor a primit 7 ani după gratii

Sentinţă record în Alba: 158 de ani de închisoare pentru gruparea bătăuşilor care a terorizat Cugirul

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite