Grădina în miniatură din locuinţă. Ce este un terrarium şi cum se construieşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modalităţi diferite de realizare a unui terrarium. Foto: Atelier Francois
Modalităţi diferite de realizare a unui terrarium. Foto: Atelier Francois

Mulţi îşi doresc o grădină în miniatură în propria locuinţă, dar spaţiul nu le permite. Cel mai simplu mod de a obţine acest lucru este achiziţionarea sau realizarea unui terarrium.

Terrarium sau terariul este o grădină în miniatură, o "junglă" de mici dimensiuni închisă într-un recipient din sticlă. Tehnica de a înfiinţa o grădină de dimensiuni foarte mici a devenit populară în perioadă victoriană, dar apoi lumea a uitat de ea. În ultima vreme, terariile au început să recâştige teren atât în rândul iubitorilor de plante cu state vechi, cât şi în rândul persoanelor care se gândesc să aibă pentru prima dată plante în casă.

Pentru a avea propriul terrarium este nevoie de câteva elemente-cheie, fără de care nu se pot obţine rezultate optime. În general, pentru terrarium este nevoie de un vas transparent din sticlă. Poate fi un vas ce imită forma unui acvariu, un vas cu bază foarte lată, un bol, o sticlă îngustă sau orice alt vas care poate fi folosit în acest scop. Un terrarium poate fi construit şi cu ajutorul unui vas din teracotă, de forma unui ghiveci mai mic sau mai mare. 

terrarium

După alegerea vasului se trece la identificarea solului. Pământul trebuie ales în funcţie de necesităţile plantelor care vor fi cultivate. Spre exemplu, cactuşii au nevoie de pământ pentru plante suculente. Pe lângă pământ, trebuie adăugat şi cărbune activat. Următorul pas este cumpărarea unui săculeţ de nisip. Acesta va îndeplini două funcţii. În primul rând, va împiedica apa să se evapore şi solul să se usuce, iar în al doilea rând va oferi un aspect estetic desăvârşit terrariumului. În funcţie de preferinţe, se mai poate adăuga în terrarium pietriş, pietre decorative şi câteva bucăţi de muşchi. 

terrarium

Amplasarea componentelor se face după o tehnică simplă. Mai întâi, pe baza vasului transparent se aşează un strat de cărbune activat şi se mai amestecă o mână de cărbune cu pământul cumpărat. Ulterior, se umple un sfert din vas cu amestecul de pământ şi cărbune şi se presează uşor pentru a elimina excesul de aer. În final, plantele dorite se aşează în terrarium, air solul se presează din nou. Dacă rămân spaţii mari între plante, se pot umple cu câteva bucăţi de muşchi, cu nisip sau pietre decorative. Terrariumul va fi amplasat într-un loc luminos din locuinţă, însă nu în lumina directă a soarelui, iar plantele trebuie udate periodic.

terrarium

De obicei, se folosesc plante de mici dimensiuni, cactuşi sau alte plante suculente, dar se pot pune chiar şi orhidee. Cu cât plantele sunt mai mari, cu atât este nevoie de un vas cu suprafaţă mai întinsă. Terrariumul poate fi şi un cadou mai deosebit sau poate fi amplasat chiar şi la birou. (Sursa fotografiilor: Atelier Francois)

Te-ar putea interesa şi:

„Afacerea“ gunoiul, o nouă etapă în Alba: 6 oferte la licitaţia cu valoare estimată de 19 milioane de euro pentru colectarea deşeurilor de la 150.000 de locuitori

VIDEO O familie din Bucureşti locuieşte de 5 ani într-un sat mirific din Apuseni unde a reconstruit două case tradiţionale. Următorul proiect este o moară de apă

   

FOTO Imagini rare cu Geamăna, satul din Apuseni dispărut sub muntele de steril al exploatării miniere Cupru Min

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite