FOTO VIDEO Cum arată cel mai mare centru de gestionare a deşeurilor din Transilvania, care a costat 24 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona de preluare, sortare şi tratare a deşeurilor din cadrul centrului de management de la Galda de Jos
Zona de preluare, sortare şi tratare a deşeurilor din cadrul centrului de management de la Galda de Jos

Consiliul Judeţean Alba a finalizat, oficial, construcţia celui mai mare centru de management al deşeurilor din Transilvania şi unul dintre primele cinci din România. Investiţia în valoare de 24 de milioane de euro a fost derulată în comuna Galda de Jos şi va fi punctul central al viitorului sistem judeţean de mangement al deşeurilor.

Sistemul judeţean de mangement al deşeurilor va intra în funcţiune, cel mai probabil, în prima parte a anului 2018, după finalizarea licitaţiilor de concesiune care se derulează în prezent. În 15 septembrie 2017, Consiliul Judeţean şi antreprenorul care a realizat lucrarea (Asocierea Porr Construct SRL - Porr Bau GmbH - Entsorga Italia) au încheiat documentul care atestă remedierea tuturor neconformităţilor constatate în procesul verbal de recepţie din octombrie 2016. Cea mai importantă dintre acestea a fost reprezentată de stabilizarea unui taluz de pământ care a început să alunece la vale în urmă cu 1 an.

„Este o realizare extraordinară pentru judeţul Alba. Au fost 24 de neconformităţi, toate au fost soluţionate, inclusiv alunecarea de teren. Eu sunt de 8 luni în această funcţie şi am fost desemnat preşedinte al comisiei de recepţie. Când am venit prima dată aici, am fost impresionat de tot ce am văzut”, a declarat, vineri, Dumitru Fulea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba.

centru deseuri alba

Prima celulă a depozitului de deşeuri

Reprezentantul constructorului, Cristian Nicolai, a explicat cum s-a realizat stabilizarea taluzului de păîmânt din punct de vedere tehnic: ”Au fost ridicate 46 de ziduri, fundate pe micro-piloţi foraţi la partea de jos, cu ancore forate în partea de sus, pentru a stabiliza tot taluzul şi tot amplasamentul şi a ţine, prin două puncte fixe, totul în spate. Pe lângă aceste sisteme structurale de stabilizare a fost făcut şi un sistem de drenaj, fiecare capăt de dren având trei drenuri forate care se duc în interiorul masei de pământ pentru a prelua toată apa. În spatele zidurilor se găseşte şi un dren de adâncime şi un dren de suprafaţă”. Lucrările au fost realizate pe cheltuiala antreprenorului, Nicolai susţinând că alunecarea de teren a fost un eveniment ”imprevizibil”. Rămâne de văzut dacă reprezentanţii Porr Construct vor decide sau nu să acţioneze Consiliul Judeţean în judecată în scopul recuperării sumei cheltuite pentru stoparea alunecării de teren. De altfel, antreprenorul a solicitat plata lucrărilor de consolidare a taluzului din cheltuieli diverse şi neprevăzute, dar CJ Alba nu a acceptat cheltuieli suplimentare “încadrate de către antreprenor în condiţii fizice imprevizibile”.

Centrul de management de la Galda este o adevărată uzină, unde vor fi transportate toate deşeurile din judeţ, care, după ce vor fi sortate, vor fi depozitate într-o groapă conformă denumită celulă. Durata de viaţă a primei celule este de 6 ani, iar a întregului depozit de 25 de ani. Din valoarea totală de 60 de milioane de euro a întregului proiect, la Galda s-au investit circa 40% din bani, adică aproximativ 24 de milioane de euro. Aceasta face ca depozitul ecologic de aici să fie în prezent cea mai mare şi mai modernă investiţie de gen din Transilvania şi în topul primelor 5 de acest gen la nivelul României.

Situat pe teritoriul comunei Galda de Jos, însă în afara localităţii, depozitul ecologic presupune un circuit al deşeurilor foarte bine pus la punct – de la drumuri de acces, utilaje de cântărire a maşinilor care intră şi ies, staţie de epurare a levigatului (n.r. – lichidul ce se scurge ca urmare a depunerii de­şeurilor), staţie de sortare a de­şeurilor prin separarea materialelor reciclabile (hârtie, metal, plastic) cu o capacitate de 43.000 de tone/an, maşini de compactare a materialelor reciclabile, staţie de tratare mecano-biologică a de­şeurilor din care rezultă compostul (îngrăşământ) cu o capacitate de 85.566 de tone/an, până la spaţii de depozitare, spaţii administrative, camioane şi utilaje de tot felul – toate sunt funcţionale şi aşteaptă să fie operaţionalizate.

Proiectul a fost unul foarte amplu şi a presupus, în afara depozitului de la Galda, închiderea gropilor neconforme de la Aiud, Blaj, Abrud, Cîmpeni, Cugir şi Ocna Mureş, şi construcţia unor staţii de transfer la Blaj, cu o capacitate de 15.000 de tone pe an, şi la Tărtăria cu o capacitate de 33.044 de tone pe an. Centrul va deveni operaţional după finalizarea licitaţiei de concesionare care este derulată în prezent de Consiliul Judeţean Alba, precum şi a procedurilor de delegare a serviciilor de colectare şi transport a deşeurilor care sunt gestionate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Salubris Alba”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite