FOTO Toaleta-muzeu de aproape 400.000 de euro din Cetatea Alba Iulia, cea mai scumpă din România. A fost amenajată din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zidul medieval ce poate fi admirat în incinta toaletei din Cetate. Foto: Daniel Bloss - alba24.ro
Zidul medieval ce poate fi admirat în incinta toaletei din Cetate. Foto: Daniel Bloss - alba24.ro

În Cetatea Alba Iulia a fost construită cea mai scumpă toaletă publică din România. Obiectivul a costat 1,67 milioane de lei (aproximativ 370.000 de euro) şi a fost finanţat din fonduri europene în cadrul proiectului de restaurare şi modernizare a zonei interioare a Cetăţii. Toaleta este şi muzeu pentru că cuprinde şi vestigii vechi de sute de ani, iar preţul de intrare este 1 leu.

Toaleta publică este situată lângă statuia lui Mihai Viteazul din Cetata Alba carolina. Intrarea se face prin subteran, iar zona de vestigii este delimitată cu sticlă de cea a WC-urilor. Spaţiul a fost utilizat toaletă de zeci de ani, iar acum a devenit şi muzeu în urma lucrărilor de amenajare derulate în ultimii ani. Spaţiul cu vestigii reprezintă un traseu de zid medieval, al unui fost depozit de făină din secolul al XVII-lea.

Lucrarea de 1,67 milioane lei (370.000 de euro) face parte dintr-un proiect mai amplu, cu o valoare estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, de 23.000.000 lei. Valoarea contractului după licitaţie a fost de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro) şi a cuprins mai multe amenajări şi restaurări în zona iterioară a Cetăţii Alba Carolina: situl roman Principia, situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon şi drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul. Licitaţia a fost câştigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”, dintre care ultimele trei au acţionari comuni.

„Motivul pentru care s-a ajuns la construirea acestui grup sanitar n-a fost neapărat nevoia în sine de existenţă a unui grup sanitar acolo, motivaţia principală a fost punerea în valoare a zidului medieval. Odată cu descoperirea acestuia, la primele săpături din cadrul proiectului de reabilitare a zonei interioare, s-a luat hotărârea construirii acestui grup sanitar în zona respectivă. Suplimentar acestei investiţii, odată cu acceptarea de către Autoritatea de Management a proiectului secundar, bineînţeles lucrările au devenit complexe, cu structură subterană, fundaţie, elevaţie şi toate lucrurile care astăzi se regăsesc la grupul sanitar de acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer. Zona grupului sanitar înglobează o bună bucată din respectivul zid medieval, care este pus în valoare într-o încăpere separată de toalete. Astfel că peste aceste lucruri se suprapun lucrările şi dotările specifice unui grup sanitar, cu spaţii atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

toaleta muzeu alba

De asemenea, există acces pentru persoanele cu dizabilităţi, toalete separate pentru persoanele cu dizabilităţi, o zonă pentru mamă şi copil, în care au acces cei care vor să schimbe bebeluşul, precum şi o cameră tehnică folosită de personalul care deserveşte grupul sanitar. „Finisajele, instalaţiile sanitare, sistemul de ventilaţie, un sistem de supraveghere video la intrarea în zona respectivă, sistemul de taxare, platforma pentru persoanele cu dizabilităţi duc în total la un cost de 1.668.319 de lei”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al primăriei Alba Iulia. Costurile dotării grupului sanitar au fost de aproximativ 300.000 de lei.

Grupul sanitar poate fi folosit de turişti, dar şi de trecători pentru taxa de 1 leu. Este administrat de o firmă privată şi dispune, pe lângă utilităţile specifice unei toalete publice, şi de un hol imens, cu bănci aflate în imediata apropiere a încăperii în care se află vestigiile medievale. Este vorba de o construcţie de zidărie din piatră, din care se mai păstrează parţial un traseu de zid în forma literei L. Edificiul poate fi identificat cu magazia de făină, ce apare marcată, cu litera K, pe planul lui Giovanni Morando Visconti, la 1711. Depozitul făcea corp comun cu zidul de protecţie ce delimita incinta Palatului Princiar în perioada medievală (secolele XVI-XVII).

Statuile de 1 milion de euro amplasate în Cetatea Alba Iulia, furate pe bucăţi

FOTO VIDEO Cetatea Alba Carolina, redeschisă în toată splendoarea după cel mai mare proiect de restaurare din România

Primăria Alba Iulia a recepţionat 3 obiective din Cetate: muzeul Principia, drumul roman şi zidul medieval. Lucrările au costat peste 16 milioane lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite