FOTO Afaceri cu parfum de trandafiri la Ciumbrud, satul cu cei mai mulţi cultivatori din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cultivatori de trandafiri la Ciumbrud
Cultivatori de trandafiri la Ciumbrud

Pasiunea pentru trandafiri poate deveni, cu multă muncă, o afacere profitabilă. O demonstrează producătorii din Ciumbrud, satul din România în care se cultivă cele mai multe soiuri de trandafiri, peste 100. De fapt, locuitorii trăiesc în prezent din această activitate, care s-a dezvoltat după 1990. Aproximativ 70 de producători obţin anual peste 1,5 milioane de fire de trandafir ce ajung la vânzare în toată ţara, dar şi în străinătate.

Întreprinzătorii şi-au făcut firme sau asociaţii familiale. Toţi au contribuit la renumele naţional al satului cu 1.000 de locuitori, drept capitală neoficială a trandafirilor. Andrei Molnar a fost primul din satul Ciumbrud care a plecat la muncă în Ungaria, împreună cu fratele său, tocmai la altoit de trandafiri. Se întâmpla la începutul anilor 1990. „Acolo am fost foarte apreciaţi. Noi lucram şi mai repede şi mai bine decât altoitorii lor. Şi în anii următori, făceam grupuri de câte 40 de altoitori şi mergeam la muncă în Ungaria“, îşi începe povestea Andrei Molnar.

Saltul decisv a fost în 1998.  „Atunci patronul din Ungaria ne-a sugerat să producem la Ciumbrud trandafiri pentru el. Ne-a dat şi puietul şi altoiul, erau soiuri noi. Atunci, am trecut de la 7.000 de puieţi de trandafiri, cât cultivam noi, la 100.000. Înţegererea era că puteam să-i vindem şi în ţară şi să împărţim profitul. După doi ani, cât durează ciclul de producţie, am scos plantele. Am avut foarte multe cereri. O primărie ne-a solicitat 40.000. Astfel, toată producţia am vândut-o în ţară, în Ungaria n-a ajuns niciun trandafir“, spune Molnar. Şi lucrurile nu s-au oprit aici. Tot la al doilea an a înfiinţat o plantaţie de trandafiri nouă. Acum, a ajuns să planteze anual peste 100.000 de butaşi de trandafiri şi să alimenteze marile hipermarketuri din ţară. Firma acestuia a avut în 2012 o cifră de afaceri de 1,4 milioane de lei şi un profit de aproximativ 400.000 de lei, cu 7 angajaţi.

Tradiţie de familie

Cimbrudul a avut dintodeauna o faimă în materie de altoiuri. Emeric Bakk duce mai departe tradiţia din familie, cea de altoitor: „Primăvara ne trezeam cu oamenii în curte. Unii vroiau altoi de viţă, alţii trandafiri, pomi fructiferi. Aşa am ajuns să fim cunoscuţi în ţară“. Chiar dacă familia sa avea tradiţie în viticultură, după 1989 şi-a extins gama de puieţi la pomi fructiferi şi trandafiri. A început cu 5.000 de butaşi de trandafiri şi a ajuns acum şi la peste 100.000. 

„Am un grup de producători cu care colaborez, fiecare se ocupă de un sector anume. Singur nu puteam să 

image

Foto

trandafiri

lucrez un hectar de viţă de vie, unul două de pomi şi să mai produc şi trandafiri“, spune Bakk. Întreprinzătorul susţine  că cea mai bună reţetă de succes într-o astfel de afacere este într-o asociaţie familială. „Mie mi-a fost cel mai uşor când lucram în familie. Produceam 15.000-20.000 de viţă de vie, 5.000 de pomi şi 5.000 trandafiri. În familie nu se fură. În plus, cred că poţi să faci aşa până la 25.000 euro pe an, dacă te pricepi la grădinărit, nu trebuie să mergi la căpşuni în Spania. Acum, producem 200.000 de plante pe an şi primăvara ne gândim câte să plantăm, cu ce irigăm dacă e secetă, ce facem dacă un client nu plăteşte. Nu mai vorbesc de credite bancare. Acum, avem cifră mai mare de afaceri. Pe hârtii avem mulţi bani, da ne speriem şi noi, dar nu-i avem în buzunar“, povesteşte Bakk. Firma proprie a avut în 2012 o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei, cu 9 angajaţi. A înregistrat un profit de circa 200.000 de lei.

„Pretenţios“ şi „scump“ sunt termenii folosiţi de producători când vine vorba de cultivarea trandafirilor. „Este importantă munca de prevenţie. Dacă ajung să se îmbolnăvească, e mai greu să îi aduci la liman. Cele mai multe cheltuieli se duc pe manoperă, este multă muncă manuală, care costă; pe tratamente fito-sanitare, tot mai scumpe de la un an la altul; pe combustibilil care ne omoară. Portaltoiul îl importăm din Olanda sau Ungaria. Spre exemplu, în acest an l-am cumpărat cu 65 de euro mia de bucăţi. Într-un hectar intră cam 80.000 de bucăţi. Nu mai vorbim la taxele la stat“, susţine Emerich Bakk. 

Trandafiri la butuc, ambalaţi şi la ghiveci

În discuţie intră şi Iuliu Csiki, un alt mare cultivator de trandafiri de la Ciumbrud. „Aventura cu trandafiri a început în momentul în care am primit banii de Ordonanţă, de la fabrica la care lucram. Am mai pus şi ce am câştigat la muncă în străinătate, tot la altoit. I-am investit în portaltoi de trandafiri. Am început cu 5.000, apoi cu 10.000. Acum, produc peste un hectar de trandafiri, undeva la 150.000 de fire“, spune Csiki. A apelat şi la fonduri europene, din care şi-a cumpărat utilaje agricole, care să-i uşureze munca.  

Anii de trudă le sunt răsplătiţi cu priveliştea hectarelor multicolore cultivate cu trandafiri, dar şi de clienţii care le bat la poartă. Rozele de la Ciumbrud ajung în parcurile şi spaţiile verzi din toată ţara, dar şi peste hotare, în ţări precum Italia, Polonia, Ungaria. „La export e mai avantajos, pentru că banii intră toţi odată. Pe piaţa internă vin în tranşe. Noi îl vindem la butuc, la rădăcină liberă, aşa se vinde cel mai mult. Ce vindem ambalat îi dăm la producători mai mici, magazine. Am mai vândut şi la ghiveci, dar acolo e o cultură grea, multă manoperă, multe pierderi“, afirmă Iuliu Csiki. Cultivatorii spun că „sunt la cheremul vremii“ când vine vorba de profit. Cei mai buni ani sunt cei în care randamentul este de minim 70 la sută. „În 2012, din cauza secetei am pierdut 50 la sută din portaltoiul importat. Şi acest lucru se reflectă şi în producţia de anul acesta“, explică întreprinzătorul.  

Asociaţia „Amicii Rozelor“

Ideea înfiinţării unei asociaţii care să-i grupeze pe cultivatorii de trandafiri din Ciumbrud s-a materializat în urmă cu mai mulţi ani. Asociaţia «Amicii Rozelor», filiala Alba, este una non profit şi beneficiază de susţinerea Consiliului Judeţean „Ne ajută la partea de promovare, la organizarea evenimentului anual, «Ziua rozelor». Nu derulăm nimic comercial. Pe noi ne-ar ajuta o asociaţie comercială, care să se ocupe de partea de management, de vânzări, însă este complicat de ajuns la un consens cu toţi membrii“, a mai spus Andrei Molnar, preşedintele filialei Alba a asociaţiei. În asociaţie sunt 20 de membri, care produc anual peste 1 milion de fire de trandafiri. În fiecare an, cultivatorii de trandafiri din Ciumbrud organizează la sfârşitul lunii iunie festivalul „Ziua rozelor“. În cadrul evenimentului este ales trandafirului anului. În 2013, cel mai frumos trandafir a fost desemnat soiul Kaiserine Pharah, cultivat de producătorul Sallai Andreea.(Articol scris de NICU NEAG)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite