Drogurile depistate de aparatele aflate în dotarea Poliţiei Rutiere. Cum se desfăşoară procesul de testare
0Poliţiştii rutieri sunt dotaţi în prezent şi cu aparate care testează consumul drogurilor, faptă care atrage răspunderea penală a şoferilor.
Prelevarea probei se face pe loc, iar rezultatul este oferit în câteva minute. Se îndepărtează capacul de protecţie şi se înmânează caseta de testare persoanei testate.
Şoferul trebuie doar să mişte dispozitivul de colectare în interiorul cavităţii bucale până când indicatorul integrat din capătul acestuia indică finalul prelevării – această operaţiune durează de obicei mai puţin de un minut, dar maxim patru minute. Apoi, caseta de testare este returnată, fără ca poliţistul să intre în contact cu proba.
Finalul prelevării este indicat în mod automat. Dacă dispozitivul de colectare a prelevat suficientă salivă, indicatorul integrat se colorează albastru şi se poate finaliza imediat prelevarea. Ulterior trebuie introdusă caseta de testare şi cartuşul direct în aparat pentru evaluare. Un avantaj pentru şoferi, respectiv dezavantaj pentru poliţişti este faptul că aparatul nu poate fi utilizat la temperaturi negative. Utilizarea este posibilă la temperaturi cuprinse între 4°C şi 40°C.
Dispozitivul dispune de o memorie integrată. Aceasta înregistrează ultimele 500 de rezultate măsurate, inclusiv data şi ora. Prin intermediul unei tastaturi sau al unui cititor de coduri de bare se pot introduce şi alte detalii legate de măsurătoare. Rezultatele se pot imprima direct la faţa locului cu ajutorul unei imprimante mobile. Pentru documentarea datelor, acestea se pot transfera printr-o interfaţă USB pe PC.
Dacă la testarea cu acest aparat rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanţa psihoactivă. La testarea cu Drug Test nu este relevantă concentraţia la fel ca la alcool. Codul Penal sancţionează cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă persoana aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere. Măsura complementară este reţinerea permisului de conducere.
Se pot identifica următoarele stupefiante şi medicamente: Amfetamină, Benzodiazepină, Delta-9-tetrahidrocanabinol (THC - cannabis), Cocaină, Opiacee, Metadonă şi Ketamină.
Un conducător auto poate refuza testarea cu dispozitivul, însă dacă refuză şi recoltarea probelor biologice, care va deveni obligatorie din momentul în care nu doreşte să fie testat cu acest mijloc, săvârşeşte infracţiunea de refuz de recoltare de probe biologice, care se pedepseşte mult mai aspru decât conducerea sub influenţa acestor substanţe. Refuzul recoltării probelor biologice se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. De asemenea, se reţine permisul de conducere, fără drept de a conduce până la soluţionarea cauzei.