Document rar: raportul unui arbitru, după un meci de fotbal din anul 1935: „Muncitorii joacă cu elan! Schoturi, hands şi goal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa de fotbal Solvay Ocna Mureş în campionatul 1936 - 1937
Echipa de fotbal Solvay Ocna Mureş în campionatul 1936 - 1937

Un document păstrat în Arhivele Naţionale Alba redă atmosfera fotbalistică locală din urmă cu 80 de ani. Este vorba despre raportul unui meci de fotbal desfăşurat între echipele Muncitorii din Turda şi Solvay din Uioara. Meciul a avut loc la Turda, pe stadionul ”Arieşul” în 6 octombrie 1935.

Meciul a fost arbitrat de Valeriu Deac din Câmpia Turzii, cel care a întocmit şi raportul tehnic. Gruparea Solvay reprezenta Uzina cu acelaşi nume din Ocna Mureş, aflată la vremea respectivă în proprietatea baronului belgian Ernest Solvay, cel care a şi construit în oraşul din judeţul Alba prima arenă fotbalistică cu nocturnă din România. Meciul de fotbal disputat în 6 octombrie 1935 s-a încheiat cu victoria echipei Solvay, care a învins Muncitorii cu 2-1.

”Muncitorii joacă cu elan, presând mereu pe adversari, dar toate acţiunile lor erau anihilate de Solvayşti, care îşi apărau culorile cu un calm neobişnuit. Jocul revine Solvayştilor, astfel că în minutul 33 dintr-o acţiune bine închegată reuşesc să trimită balonul în poartă de la 2 m, înscriind 1: 0 pentru Solvay. Astfel Solvayştii încep a se reabilita, începând de ambele părţi atacuri vehemente, dar neeficace. Repriza I se termină în favoarea lui Solvay”, astfel descrie arbitrul desfăşurarea evenimentelor pe terenul de joc.

Pentru repriza a doua, autorul raportului păstrează acelaşi limbaj: ”În repriza a 2-a Solvayştii câştigă noi forţe şi puterea lor de coeziune creşte simultan cu certitudinea voinţei Muncitorilor de a egala. În minutul 52, din un schot puternic şi bine plasat Solvayştii înscriu al 2-lea punct ridicând scorul la 2 : 0 pt. dânşii. Urmează joc de câmp până în minutul 70 când Solvayştii fac hands în propriul lor careu de pedeapsă. Acord 11, care e transformat de Muncitori, în goal, diminuând scorul la 2 : 1 pentru Solvayşti. Cu aceasta, rezultatul e pecetluit, căci schoturile trimise de Muncitori sunt interceptate la timp de adversari. În tot timpul jocului ambele echipe au dat dovadă de disciplină”. Arbitrul remarcă în raport şi fotbaliştii care au ieşit în evidenţă: Morar Iuliu de la Solvay şi Scheftner şi Baicsek Iosif de la Muncitori. Cele două echipe erau menţionate ca fiind de categoria I.

alba solvay ocna

Echipa Solvay a fost înfiinţată în anul 1933, iar primul meci în nocturnă din România a avut loc la Ocna Mureş în 30 august 1936 între echipa locală şi formaţia braşoveană „I.A.R.”. Gazdele au pierdut cu scorul de  2-4. Fotbaliştii din Ocna Mureş au trecut rapid peste primul eşec. În perioada dintre cele două războaie mondiale, stadionul (foto jos) ridicat de baronul Solvay a fost locul în care se antrena chiar lotul echipei naţionale de fotbal a României. Un lucru ce merită evidenţiat este cel legat e faptul că patru dintre jucătorii naţionalei jucau sub culorile clubului din Ocna Mureş.

alba solvay ocna

Acum, doar stâlpii şi reflectoarele originale ale nocturnei mai amintesc de gloria de altădată a stadionului pe care, de două ori pe an, era prezent chiar baronul Solvay. De peste 10 ani, nimeni nu a mai aprins nocturna pe arena din oraşul sării. Între timp, Primăria Ocna Mureş a reuşit să cumpere stadionul de la lichidatorul uzinei în faliment şi a programat investiţii în modernizarea acestuia.

Primul stadion cu nocturnă din România ridicat de baronul Solvay la Ocna Mureş FOTO DOCUMENT

FOTO Primăria Ocna Mureş a cumpărat stadionul construit de baronul Solvay, prima arenă cu nocturnă din ţară

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite