Despăgubiri de 120.000 de lei de la Primăria Alba Iulia pentru 16 taximetrişti care nu au mai primit autorizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teximetrişii au câştigat procesul în intanţă. Foto Arhivă
Teximetrişii au câştigat procesul în intanţă. Foto Arhivă

Primăria Alba Iulia trebuie să plăteas cu despăgubiri de circa 120.000 de lei către 16 taximetrişti din Alba Iulia cărora nu le-au mai fost prelungite autorizaţiile necesare derulării activităţii. Decizia conducerii primăriei a fost luată în noiembrie 2013, iar taximetriştii au contestat decizia în instanţa de judecată.

Prin decizie defintivă, Curtea de Apel Alba Iulia a obligat în 10 septembrie 2014, autoritatea publică locală să le prelungească autorizaţiile din luna noiembrie 2013 şi să le plătească daune pe zi de întârziere. Valoarea totală se ridică la circa 120.000 de lei. Cei 16 taximetrişţi, care deţine ”persoane fizice autorizate” nu au mai primit autorizaţie pentru că maşinile aveau o vechie de peste 5 ani. Ulterior, regulamentul a fost modificat şi s-a prevăzut că se pot folosi autovehicule fabricate cu maxim 10 ani în urmă, pentru transport taxi.

Cei 16 taximetrişti care au câştigat procesul sunt Ioan Teodoriciu, Traian Ionele, Ştefan Roşiu, Remus Gânscă, Alexandru Legian, Iosif Florin Puican, Nicoale Pascu, Dănuţ Despa, Viorel Sima, Ion Popescu, Ilie Dănuţ Cioara, Vasile Claudiu Gligor, Ioan Rîşteiu, Alexandru Pop, Eugen Sorin Drîmbărean, Bujor Nicolae Vasile Oancea, toţi ca PFA. Pe lângă sumele cu titlu de desepăgubiri materiale pe perioada în care taximetriştii nu au putut să-şi desfăşoare activitatea, instanţa a mai dispus şi cheltuieli de judecată de aproximativ 5000 de lei în total.

Reprezentantul în instanţă al celor 16 taximetrişti, decanul Baroului de Avocaţi Alba Iulia, avocatul Ioan Rus, a declarat că actul normativ care reglementează taximetria prevede ca autoritate care emite sau prelungeşte autorizaţiile de taxi – Instituţia Primarului. De asemenea, aparatul de specialitate, compartimentul care se ocupă de eliberarea şi prelungirea autorizaţiilor de taxi, a fost înştiinţat în scris, dar, potrivit avocatului, ”s-a încăpăţânat” şi a refuzat prelungirea autorizaţiilor de taxi. Sumele pe care taximetriştii le-au cerut ca despăgubiri sunt raportate la veniturile obţinute, înregistrate la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba. Pe lângă cei 16 taximetrişti, în aceeaşi situaţie s-ar mai găsi încă 13 persoane, potrivit avocatului Ioan Rus. Doisprezece sunt de la o firmă de taxi, care ar fi câştigat procesul, dar la care nu este încă finalizată problema despăgubirilor.

„După o perioadă de prelungire de 5 ani în care persoanele fizice autorizate având ca obiect activitatea de taxi, Primăria Alba Iulia a luat act de prevederile legale în vigoare şi a aprobat prin HCL 298/2013 regulamentul, caietul de sarcini şi contractul de delegare de gestiune pentru serviciul de transport de persoane în regim de taxi. Au fost promovate un număr de trei dosare. Două dintre acestea au fost respinse de către Tribunalul Alba, stabilindu-se că nu se impune prelungirea autorizaţiilor taxi deoarece au mai beneficiat anterior de o prelungire şi nu au participat la o procedură de atribuire în înţelesul legii. Un dosar a fost admis de către instanţa de fond şi soluţionat în favoarea reclamanţilor.

În această ultimă speţă, Curtea de Apel a respins recursul formulat de către autoritatea locală, menţinând decizia instanţei de fond. În egală măsură, Curtea de Apel Alba Iulia a admis în parte recursurile exercitate în celelalte două dosare respinse de instanţa de fond. Practic, pentru toate cele trei dosare, Curtea de Apel Alba Iulia a obligat autoritatea publică la prelungirea autorizaţilor de taxi şi într-un singur dosar s-a menţinut decizia de plată a daunelor pe zi de întârziere (aproximativ 100.000 lei).

Conform Legii 38/2003 în vigoare la data solicitărilor de prelungire a autorizaţiilor de taxi, la art. 11 alin. 5 se prevede că o autorizaţie de taxi se poate prelungi 5 ani cu respectarea unor condiţii cumulative printre care participarea în cadrul unei proceduri de atribuire în gestiune a serviciului de transport în regim de taxi. Reclamanţii nu au participat la o astfel de procedură şi au beneficiat de o prelungire de 5 ani a autorizaţiei, fiind fără echivoc faptul că ar fi trebuit să participe la procedura iniţiată în anul 2013.

Faţă de decizia instanţei, autoritatea de autorizare va trece la implementarea acesteia, cu precizarea certă că primarul municipiului nu este obligat în persoana la plata unor daune, acesta având doar calitatea de reprezentant al instituţiei publice în relaţia cu terţi, respectiv cu completul de judecată (Legea 215)”, se afirmă într-un comunicat al Primăriei Alba Iulia.

Contract de 13 milioane de lei pentru construcţia a două staţii de transfer deşeuri în Alba

Programul E-sănătate monitorizează parcursul pacienţilor în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite