VIDEO Corecţii financiare de peste 6 milioane de euro pentru 8 proiecte din fonduri europene derulate de Primăria Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai mari corecţii au fost aplicate la proiectele de modernizare a Cetăţii. Foto Adevărul
Cele mai mari corecţii au fost aplicate la proiectele de modernizare a Cetăţii. Foto Adevărul

Primăria Alba Iulia suportă corecţii financiare de 28,7 milioane lei (6,3 milioane de euro) în cazul a opt proiecte de investiţii finanţate din fonduri europene finanţate prin Programul Operaţional Regional. Valoarea totală a celor opt proiecte se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro.

Proiectele vizate de corecţiile Direcţiei de Control din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale sunt cele referitoare la modernizările efectuate în Cetate, respectiv la reparaţiile pe drumurile naţionale de acces în oraş finanţate prin Programul Operaţional regional. Valoarea totoală a celor opt proiecte se ridică la aproximativ 217 milioane de lei, inclusive TVA (circa 50 milioane de euro).

Corecţiile financiare pentru aşa-zise nereguli constatate de angajaţii instituţiei din cadrul Guvernului se ridică la 28,7 milioane lei (6,8 milioane de euro), ceea ce însemană mai mult de 10 la sută din valoarea proiectelor. Corecţiile au variat între 5 la sută şi 25 la sută. Cele mai mari retrageri de fonduri europene s-au realizat pe proiectele de modernziare a interiorului Cetăţii, respectiv de punere în valoare a laturii de vest. 

Proiectul de reabilitare a centrului istoric a fost “corectat” cu suma de 10,9 miloane de lei, dintr-un total contractat iniţial de 45,3 milioane de lei. Investiţia referitoare la latura de vest a Cetăţii are o corecţie financiară de 12,2 milioane de lei, din totalul de 50 de milioane de lei. În ambele cazuri, angajaţii Direcţiei de Control din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale au considerat că au fost impuse condiţii restrictive de participare la licitaţiile de atribuire a lucrărilor. Ambele contracte au fost câştigate şi derulate de firma Grup Corint SA Alba Iulia. Restul proiectelor au corecţii cuprinse între câteva mii de lei şi 3 milioane de lei (reabilitarea traseelor estic, sudic şi nordic din Cetate).

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia consideră aceste decizii ca fiind incorecte şi au atacat notele de constatare în instanţa de judecată. Au fost deschise 10 acţiuni în instanţă. Două procese au fost câştigate pe fond, la Curtea de Apel Alba Iulia şi sunt în recurs la Înalta Curte de Casaţie. Aici au primit termene foarte lungi de judecată. De exemplu, un proces se va judeca în recurs în decembrie 2014. De asemenea există alte câteva procese tot la ÎCCJ, care trebuie să stabilească cine este competent să judece dosarul: Curtea de Apel sau Tribunalul, după ce instanţele din Alba Iulia nu au reuşit să se pună de acord. Într-unul dintre procese, ÎCCJ a decis ca şi instanţă de fond competent Tribunalul Alba. Notele de constatare care nu au ajuns în instanţă sunt în procedure de contestare pe care administrativă.

Ce zice primarul Mircea Hava: „Este o încercare de politică ieftină pe care o fac unii oameni care nu au făcut nimic în viaţa lor. Ne simţim nedreptăţiţi, e o înşelătorie care, din păcate, se transformă într-o luptă politică. Cineva încearcă să ne pedepsească pentru ceva pentru care nu suntem vinovaţi. Peste tot unde am ajuns până acum în instanţă am câştigat. Ce-o să se întample dacă aceste sentinţe vor rămâne definitive sşi Guvernul o sa trebuiască să ne returneze aceste sume? Ne simţim nedreptăţiţi iar ceea ce se întamplă este o înşelătorie. Am fost înşelaţi pentru că atunci când am semnat contractele nu ne-a spus nimeni că regulile jocului se vor schimba pe percurs iar cineva va veni să interpreteze legea aşa cum vrea. Nu vom muri însă. Vor fi lucrări întârziate şi probabil falimente ale firmelor care au executat lucrări pentru noi şi pe care nu avem cu ce să le plătim. Cautăm să ne asociem şi cu alte primării şi consilii judeţene din ţară care au păţit la fel şi să demonstram înşelătoria, pentru ca România nu este o ţara de borfaşi şi de hoţi aţa cum vor unii să lase să se creadă“.Administratorul public, Nicolaie Moldovan: “S-au înregistrat un număr de 18 corecţii financiare, aplicate exclusiv la procedurile de achiziţii publice pe care noi le-am efectuat în cadrul a 8 contracte de finanţare nerambursabilă, toate finanţate de Programul Operaţional Regional. Cea mai importantă modificare financiară a fost semnalată la proiectul de reabilitare al Laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina, în cazul căreia va trebui recuperată 25% din valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului. Autoritatea care a dispus aceste corecţii financiare este Direcţia de Control, Verificare şi Optimizare Fonduri Comunitare din cadrul Autorităţii de Management pentru programul Operaţional Regional, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Corecţiile au fost înregistrate oficial începând cu luna ianuarie 2012. Primăria Municipiului Alba Iulia a contestat toate aceste corecţii în instanţă, iar două dintre acţiunile care contestau corecţii primite au fost admise de Curtea de Apel Alba Iulia. Suma totală a corecţiilor este de 6,3 milioane de euro. Această sumă a fost plătită parţial, restul urmând să fie plătită pe măsură ce depunem cererile de ramburs la autoritatea de management”.

Proiectele la care au fost aplicate corecţii financiare:

1. „Reabilitare Centru istoric traseul estic, traseul sudic, traseul nordic Fortificaţia de Tip Vauban Alba Iulia, căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific” – corecţie de 2.922.902 lei din valoarea contractată de 46.367.747 lei.

2. „Reparaţii capitale străzi cu dotare tehnico-edilitară în Municipiul Alba Iulia” - corecţie de 995.953 lei din valoarea contractată de 20.894.234 lei.

3. „Modernizare DN 74 de la km 99+870 la km 103+175 pe strada Zlatnei şi Calea Moţilor din Municipiul Alba Iulia” – corecţie de 704.733 lei din valoarea contractată de 15.482.837 lei.

4. „Lucrări de intervenţie la obiectivul DN1, Sebeş-Alba Iulia, km 378+020, pasaj superior peste calea ferată la Alba Iulia” – corecţie de 531.421 lei din valoarea contractată de 9.775.380 lei.

5. „Reconstruire şi punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban” – corecţie de 12.279.848 lei din valoarea contractată de 50.011.803 lei.

6. „Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut – Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad – Valea Popii, Municipiul Alba Iulia” – corecţie de 364.448 lei din valoarea contractată de 10.874.591 lei.

7. „Modernizare DN 1 – E81 de la km 382+400 până la km 385+160 strada Al. I. Cuza inclusiv podul peste râul Ampoi şi pasajul peste calea ferată Alba Iulia” – corecţie 5.476 lei din valoarea contractată de 19.356.527 lei.

8. „Reabilitare Centru Istoric exterior – Fortificaţia de tip Vauban Alba Iulia – Căi de acces, iluminat şi mobilier urban – zona interioară” – corecţie de 10.961.545 lei din valoarea contractată de 45.332.227 lei.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite