Consiliul Judeţan Alba, obligat în justiţie să achite 75.000 de lei către o firmă privată pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti
0Modul în care s-a realizat aribuirea traseelor de călători în anul 2008 în judeţul Alba ”arde” semnificativ bugetul Consiliului Judeţean. Instituţia a pierdut al doilea proces cu un transportator nedreptăţit şi trebuie să plătească acestuia suma de 75.000 de lei penalităţi de întârziere. Decizia definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Cluj.
Firma care trebuie să primească suma de 75.000 de lei este Arion Trans SRL, care a acţionat în judecată Consiliul Judeţean pentru nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive pronunţată în anul 2013. Prin acea hotărâre instanţa de judecată a constatat definitiv atribuirea ilegală, prin procedura realizată în 2008, a trei trasee de călători din Alba, părţi vătămate fiind societăţile Arion Trans SRL, Man Tours SRL şi Transgilyen SRL.
În 2013, Consiliul Judeţean Alba a pus în aplicare hotărârea judecătorească numai în privinţa firmei Transgilyen, care a primit traseul de transport călători Alba Iulia - Aiud. Celelate două societăţi au acţionat în judecată instituţia şi au obţinut daune importante. Mai întâi, în iunie 2015, Man Tours a câştigat despăgubiri de 75.000 de lei din partea Consiliului Judeţean şi de 120.000 de lei de la preşedintele instituţiei, Ion Dumitrel. În noiembrie 2016, Arion Trans a primit o decizie favorabilă prin care ar urma să încaseze tot suma de circa 75.000 de lei de la administraţia judeţeană din Alba. Penalităţile de întârziere sunt în valoare de 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere calculate pentru perioada 7 aprilie 2013 – 12 martie 2015.
În 2008, Consiliul Judeţean Alba a votat atribuirea unor rute de transport călători din judeţ către două firme la care aveau interese directe doi consilieri judeţeni, Eugen Popa (PSD) şi Ioan Iviniş (PDL). Este vorba despre Voltrans Sebeş deţinută de Gheorghe Iviniş şi Aitrans Aiud, la care Eugen Popa era cenzor. Firmele care au pierdut licitaţiile electronice au solicitat reluarea procedurii de atribuire pentru traseele 053-054 (Alba Iulia – Blaj – Cetatea de Baltă, Blaj – Bălcaciu – Cetatea de Baltă), 092-096 (Sebeş – Şpring – Roşia de Secaş, Sebeş – Cunţa – Doştat, Sebeş – Şpring – Ohaba – Secăşel, Sebeş – Şpring – Secăşel) şi 006 (Aiud – Teiuş – Alba Iulia), motivul invocat fiind incompatibilitatea celor doi consilieri. Ulterior, reprezentanţii societăţilor au dat în judecată Consiliul Judeţean şi au solicitat despăgubiri financiare mari şi cheltuieli de judecată.
Dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Alba, după care a fost strămutat în 2009 la Tribunalul Cluj. Tribunalul Cluj a pronunţat Sentinţa civilă nr. 3695/2012 care a rămas definitivă în 6 martie 2013, prin care Consiliul Judeţean Alba a fost obligat să reia procedura de atribuire pentru traseele 092-096 în privinţa Man Tours SRL şi traseul 053-054 pentru Arion Trans SRL. La traseul 006 pentru Trangilyen SRL s-a recalculat vechimea neîntreruptă, cu consecinţa eliberării licenţei de traseu, desemnată direct câştigătoare.
În urma sentinţei, cele trei societăţi, care şi-au mutat sediile sociale la Cluj în anul 2013, au formulat o nouă acţiune în contencios administrativ, la Tribunalul Cluj, prin care cer daune de interese, daune moratorii şi daune morale care ajung la peste 3 milioane de euro (13 milioane de lei). Man Tours SRL solicită 8,1 milioane de lei, Arion Trans SRL vrea 1,8 milioane de lei, iar Transgilyen SRL cere 3,1 milioane de lei – „daune interese compensatorii”. Procesele deschise de Arion Trans SRL şi Transgilyen SRL se află încă pe fond la Tribunalul Cluj, în timp ce acţiunea societăţii Man Tours SRL este la Curtea de Apel în faza realizării unei expertize contabile, după ce prima instanţă a respins pretenţiile financiare solicitate.