Cazul „Ţăndărei“ nu este singular. Cum a fost tergiversat în Harghita timp de 10 ani un alt dosar de criminalitate organizată până ce s-au prescris faptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Achitarea inculpaţilor din dosarul ”Ţăndărei”, pe motiv de prescriere a faptelor, nu este o decizie singulară a instituţiilor judiciare din Harghita şi Mureş. Un alt dosar de criminalitate organizată a fost închis la aceste instanţe, după 10 ani de judecată, tot ca urmare a prescrierii infracţiunilor.

Este vorba despre aşa-zisul dosar ”Bologa”, trimis în judecată de DIICOT la Tribunalul Alba şi strămutat la puţin timp în Harghita. Cauza a fost judecată de 4 ori, ca urmare a unor decizii ale Curţii de Apel Târgu Mureş şi ÎCCJ, pănă ce, în decembrie 2018, a fost pus punct dosarului din punct de vedere penal pentru că infracţiunile de care erau acuzaţi cei 10 inculpaţi s-au prescris.

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis în 6 decembrie 2018 să menţină decizia anterioară a Tribunalului Harghita, unde s-a pronunţat, în martie 2018, hotărârea de încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale a inculpaţilor. Instanţa a decis în schimb să admită apelul în ceea ce priveşte latura civilă a cauzei.

Un număr de 20 de persoane care au făcut parte dintr-o grupare infracţională trimisă au fost trimise în judecată, în 2008, de procurori DIICOT Alba Iulia, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură. Dosarul a trecut de patru ori de instanţa de fond şi a fost returnat tot de atâtea ori pentru a fi rejudecat. Acum este rejudecată pentru a cincea oară latura civilă a cauzei. Instanţa a stabilit încetarea procesului penal ca urmare a a intervenirii prescripţiei răspunderii penale privind pe inculpaţi.

În 2011, membri grupării au fost condamnaţi la un total de 76 de ani de închisoare, iar în 2016, la a doua rejudecare, au primit 65 de ani de închisoare. Ulterior, pedepsele au fost anulate, iar, în 2018, dosarul a fost închis din punct de vedere a laturii penale.

În final, în cazul a patru dintre membrii grupării s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea judecăţii pentru infracţiunea de spălare a banilor: Bologa Petru, Bologa Petru Răzvan şi Bologa Maria, toţi din Alba, respectiv Zamfira Mihai din Mehedinţi, însă şi acest dosar trenează la instanţa din Harghita. La pecheziţiile din urmă cu mai bine de 10 ani au fost ridicate în vederea cercetărilor aproximativ 12 tone de materiale neferoase, patru autoturisme şi autoutilitare, arme albe, bijuterii din aur, 50.000 de lei în numerar, acte financiar contabile şi evidenţele duble întocmite de inculpaţi. 

Gruparea cu ”sediul” central în municipiul Sebeş, judeţul Alba, era specializată în furt de fier vechi din societăţi comerciale şi a acţionat timp de mai mulţi ani pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Mehedinţi. A fost anihilată în noiembrie 2007, iar un an mai târziu dosarul a fost trimis în judecată. Uzina Mecanică Cugir, 3Fan Construct SRL Sîntimbru, Sews România SRL, Fidax Impex SRL Alba Iulia, ANAF şi Bulbucan SRL Cugir s-au constituit părţi civile în dosar. Pe latura civilă s-a decis, la un moment dat, confiscarea de la liderii reţelei a sumei de circa 6 milioane de lei. 

Instanţele din Harghita şi Mureş au recidivat şi în dosarul ”Ţăndărei”. În februarie 2019 şi în 23 decembrie 2019, Tribunalul Harghita şi Curtea de Apel Târgu Mureş au constatat prescrierea faptelor şi în acest dosar. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficaţi. Inculpaţii judecaţi în Anglia au fost condamnaţi, în timp ce autorii din România au scăpat fără nicio pedeapsă.

Citiţi şi:

FOTO Tânărul de 16 ani care a fost ucis la Revoluţie de un securist în faţa părinţilor. Povestea unei crime şocante

FOTO Cum arată un angajament de colaborare cu securitatea comunistă. Ce a scris informatorul „Bartha“ în faţa căpitanului Dincă

FOTO Dramele românilor ascultaţi de securitatea comunistă în decembrie 1989: „Mă lupt cu viaţa, mă lupt cu foamea“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite