FOTO Cum arată un angajament de colaborare cu securitatea comunistă. Ce a scris informatorul „Bartha“ în faţa căpitanului Dincă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Informatorii se angajau să nu se desconspire nici în faţa celor mai apropiate rude
Informatorii se angajau să nu se desconspire nici în faţa celor mai apropiate rude

Securitatea comunistă şi-a organizat o reţea foarte bine pusă la punct de informatori. Aceştia erau puşi să semneze angajamente şi li se atribuiau nume conspirative.

Informatorii existau peste tot şi ca urmare a serviciilor oferite Securităţii erau recompensaţi financiar şi beneficiau de o serie de avantaje care erau destinate doar nomenclaturii comuniste.

Nimeni nu se putea considera în siguranţă înainte de 1989. Informatorii se găseau peste tot, chiar şi între membrii propriilor familii. Securitatea îi folosea pentru a afla tot ceea ce mişcă şi ceea ce se discută împotriva regimului şi a marelui conducător Nicolae Ceauşescu. 

Cei care insistau să vorbească în public şi să susţină aspecte negative ale comunismului erau izolaţi şi, dacă nu îşi reconsiderau părerea, ajungeau la închisoare. De multe ori, nu exista nicio intenţie de ”temperare” a celor care aveau poziţii contrare regimului, aceştia fiind ridicaţi şi ”aruncaţi” în temniţele comuniste.

Un angajament semnat de o persoană care a primit indicativul ”Bartha” este prezentat în cadrul expoziţiei organizată la Muzeul Unirii din Alba Iulia cu ocazia comemorării a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. Angajamentul datează din 2 decembrie 1986 şi a fost dat în faţa căpitanului de securitate Dincă Teodor din cadrul Ministerului de Interne, Inspectoratului Judeţean Alba.

Persoana care încheia un angajament cu fosta securitate trebuia să scrie următoarele: ”Cunoscând că apărarea patriei, a securităţii statului este o datorie de onoare a fiecărui cetăţean subsemnatul (...), de profesie subinginer la (...), mă angajez să sprijin în mod secret, organizat şi singur organele de securitate pentru prevenirea şi descoperirea unor fapte îndreptate împotriva statului. Mă angajez să nu divulg nici unor persoane indiferent de gradul de rudenie sau funcţie despre colaborarea mea secretă. Informaţiile le voi semna sub numele de Bartha”. 

angajament securitate
Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite