#AlbaIulia: Cum descoperi oraşul cu cea mai mare cetate din România cu ajutorul telefonului mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta a III a Cetăţii Alba Carolina, văzută de la înălţime/Copyright Municipiul Alba Iulia
Poarta a III a Cetăţii Alba Carolina, văzută de la înălţime/Copyright Municipiul Alba Iulia

Tehnologia face casă bună cu istoria în oraşul cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina. Turiştii pot descoperi povestea fiecărui loc cu ajutorul telefonului mobil. Trebuie doar să aibă descărcate aplicaţiile care le aduc povestea fiecărui obiectiv pe ecranul smartphone-ului.

Alba Iulia joacă, din nou, pe prima scenă a istoriei. De această dată, are rolul de oraş pilot în implementarea de soluţii inteligente pentru mobilitate, eficienţă, dar şi pentru promovare turistică, în cadrul proiectului „Alba Iulia Smart City“.

Aplicaţia smart e-alba iulia

Dacă ajungeţi  în Alba Iulia, de Ziua Naţională şi nu numai, lăsaţi-vă paşii purtaţi de aplicaţia e-albaiulia, pentru a descoperi cea mai mare cetate din România! Interacţionaţi cu obiectivele turistice din Cealaltă Capitală (n.a.slogan turistic primit recent şi care face trimitere la atributul de Oraş al Unirii) cu ajutorul telefonului mobil,  pentru a cunoaşte oraşul unde s-a născut viitorul!

e alba iulia

Aplicaţia se descarcă gratuit atât din App Store cât şi din Google Play. Pentru a vă răsfăţa cu cele mai interesante informaţii şi indicii despre Alba Iullia, trebuie doar să vă activaţi Bluetooth-ul pe telefon, întrucât aplicaţia foloseşte această tehnologie şi transmiţători radio numiţi beacons. În plus, trebuie să vă asiguraţi că aveţi acces la internet. Şi aici, avem veşti bune. Accesul la internet este gratuit, prin hotspoturile Wi-Fi existente în punctele cheie din Cetatea Alba Carolina. Conţinutul mesajelor primite pe telefon diferă în funcţie de locul în care vă aflaţi.

Alba Iulia în QR Code

Oraşul şi-a completat recent pachetul de „bun venit“,  pentru vizitatorii români şi străini, cu un nou instrument de promovare turistică-plăcuţele cu cod QR(Quick Response). Un număr de 64 de obiective culturale şi turistice, din Cetatea Alba Carolina şi Oraşul de jos sunt marcate cu plăcuţe turistice, amplasate în locuri vizibile şi la o înălţime care să permită scanarea codului QR cu ajutorul smartphoneului.

Cum interacţionăm cu plăcuţele?

Telefonul trebuie să aibă conexiune la internet. Dacă nu aveţi internet pe telefonul mobil, puteţi apela la WI-FI. Zonele în care există internet gratuit sunt marcate pe plăcuţe cu simbolul FREE WI-FI. Pentru a scana codul QR aveţi nevoie de o aplicaţie de citire a lui. Dacă telefonul nu are una instalată de către producător, trebuie să descărcaţi una gratuită de pe internet. După scanarea codului QR, ajungeţi la povestea dedicată obiectivului în cauză, disponibilă în format text, dar şi audio-video. Aveţi posibilitatea de a selecta limba în care vreţi să aflaţi povestea: română, engleză, franceză sau italiană. Astfel, aveţi acces gratuit la un sistem de ghidaj turistic în timp real. În plus, vă bucuraţi de o experienţă inedită şi plecaţi din Alba Iulia cu amintiri frumoase.

Placuta cu cod QR

Iniţiativa Municipiului Alba Iulia s-a implementat  prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, #cofinanţatAFCN.

VisitAlbaIulia

Turiştii străini care ajung în Alba Iulia Alba Iulia au la îndemână şi VisitAlbaIulia. Aplicaţia de mobil este disponibilă pe telefoane şi tablete Android şi Ios şi este un instrument util pentru indentificarea punctelor de interes din oraş, dar şi de orientare prin GPS.

Blog de turism în română şi engleză

Un alt instrument  de promovare este Viziteazaalbaiulia.ro, blogul oficial de turism, uşor de citit şi de pe telefon. Se adresează atât turiştilor care au vizitat Cealaltă Capitală a României, cât şi celor care nu şi-au trecut până acum Alba Iulia pe lista destinaţiilor turistice, chiar şi de weekend. Este gândit, în special, pentru  comunicarea cu tinerii pasionaţi de reţele sociale. Blogul este promovat şi pe pagina de Facebook Municipiul Alba Iulia. 

Turiştii străini au la îndemână blogul în Limba engleză, http://www.visitalbaiulia.com/. Articol scris de Nicu Neag

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite