Agenţia americană pentru investigaţii de mediu, despre pădurile României: „Schweighofer cumpără lemn din parcuri naţionale“. Reacţia companiei austriece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia americană pentru Investigaţii de Mediu (EIA – Environmental Investigation Agency) a lansat marţi, în colaborare cu comunitatea Declic raportul privind furturile de lemn din pădurile României. Raportul constată că gigantul din sectorul lemnului Holzindustrie Schweighofer continuă să se aprovizioneze cu material lemnos provenit din parcurile naţionale. Poziţia companiei: doar lemnul recoltat legal este achiziţionat şi prelucrat.

Investigaţia întreprinsă de EIA denumită „Jaful pădurilor din România” arată că furnizorii de lemn ai firmei Schweighofer au transportat peste 35.000 metri cubi de lemn provenit doar din două parcuri naţionale în decursul a 18 luni, începând din ianuarie 2017 până în iunie 2018. EIA a analizat 18 luni de date de pe site-ul Inspectorul Pădurii şi a identificat peste 50 de zone de exploatare forestieră din două parcuri naţionale din nordul României, de unde furnizorii Schweighofer se aprovizionează în mod regulat cu lemn.

Vizitele EIA s-au axat pe siturile active de exploatare lemnoasă situate în nordul României – Parcul Naţional Munţii Rodnei şi Parcul Naţional Călimani. În raport se susţine că într-un singur loc din Parcul Naţional Călimani, o companie de exploatare a lemnului care aprovizionează Schweighofer a tăiat peste 4.600 de copaci – mai mulţi decât în orice alt loc dintr-un parc naţional românesc în anul 2017.

EIA arată că firma Schweighofer şi-a vândut majoritatea depozitelor proprii şi toate pădurile pe care le deţinea, iar acum este dependentă de depozitele private. „Compania a făcut numeroase afirmaţii înşelătoare cu privire la capacitatea sa de a-şi monitoriza lanţul de aprovizionare, în special referindu-se la sistemul său de monitorizare prin GPS, Timflow. Companie pretinde că fiecare camion care livrează lemn la gaterele companiei este prevăzut cu un dispozitiv GPS care dovedeşte cu precizie locul de încărcare al buştenilor. Cu toate că acest lucru este adevărat, locul de încărcare pentru aproape jumătate din aceste transporturi este doar un depozit de buşteni, lucru care nu ajută compania să cunoască efectiv pădurea de origine a buştenilor respectivi”, scrie în raport.

Unul dintre depozitele care furnizează lemn către Schweighofer este compania românească Frasinul, care vinde lemn din patru depozite de lângă parcurile naţionale Rodna şi Călimani. Camioanele firmei Frasinul au transportat cel puţin 6.000 de metri cubi de lemn din aceste parcuri pe parcursul ultimelor 18 luni. „Firma Frasinul are un istoric în privinţa problemelor cu legea. Patronul acesteia se află sub investigaţia autorităţilor româneşti anticorupţie începând cu anul 2014”, susţin realizatorii raportului.

Ei amintesc şi de ancheta DIICOT privind modul ilegal de obţinere a lemnului de către Schweighofer, care este acuzată de fraudarea statului cu suma de 25 de milioane de euro. Potrivit raportului EIA, din Parcul Naţional Călimani, dintr-un singur loc, o companie de exploatare a lemnului care aprovizionează firma austriacă a tăiat peste 4.600 de copaci, mai mulţi decât în orice alt loc dintr-un parc naţional românesc în 2017. De asemenea, importurile de lemn ale companiei Schweighofer în României au crescut la 1,6 milioane de metri cubi, o mare parte din acestea provenind din ţări vecine cu niveluri de corupţie ridicate, printre care Ucraina şi Belarus.

holzindustrie alba

Fabrica Holzindustrie Schweighofer (în plan apropiat)

Realizatorii studiului mai spun că au verificat numerele de înmatriculare ale camioanelor care au intrat în fabricile companiilor Kronospan şi Egger, două dintre cele mai mari companii producătoare de cherestea din România, ambele austriece şi cu legături de afaceri cu Schweighofer. Pe durata a cinci ore de supraveghere, au fost înregistrate 137 de camioane care au intrat în fabrica Kronospan din Sebeş, dintre acestea 86 erau acoperite, 19 erau încrăcate cu resturi lemnoase, alte 30 erau încărcate cu buşteni întregi. 22 dintre aceste camioane veneau direct de la locurile de încărcare din pături, în timp ce alte opt veneau de la depozite. 18 erau înregistrate ca transportând buşteni pentru lemn de foc, în timp ce alte 12 transportau buşteni cu calitate standard. Cele mai multe dintre camioanele care transportau lemn tocat şi camioanele acoperite nu erau înregistrate.

De asemenea, într-o pădure din care se aproviziona firma Kronospan cu buşteni, lângă locul de încărcare, EIA a descoperit o operaţiune de exploatare forestieră în curs de desfăşurare, unde muncitorii făceau mici defrişări circulare, transformând un rău într-un drum forestier ilegal, pe care târau buştenii pe o distanţă de 700 de metri până la zona de încărcare. În ceea ce priveşte firma Egger din Rădăuţi, realizatorii raportului au observat 20 de camioane care intrau în fabrică şi niciunul nu era înregistrat în sistemul Inspectorul Pădurii.

EIA a trage atenţia că România rămâne o ţară cu risc ridicat în privinţa tăierilor ilegale de lemn şi cere companiei Schweighofer să stopeze achiziţiile de material lemnos fără deplină trasabilitate până în pădurea de origine, nu doar la punctul de încărcare, iar companiilor Kronospan şi Egger – reanalizarea lanţurilor de aprovizionare şi stabilirea unor termene pentru obţienrea trasabilităţii până cel târziu în 2020. Guvernului japonez, care în prezent se aprovizionează de la Schweighofer, EIA îi solicită să oprească aprovizionarea până în momentul în care compania poate asigura o trasabilitate completă.

De asemenea, realizatorii raportului solicită Guvernului să continue instrumentarea cazului Schweighofer, îmbunătăţirea platformei Inspectorul Pădurii pentru a pune mai multe informaţii la dispoziţia publicului, consolidarea aplicării legii în domeniul tăierilor ilegale şi corupţiei şi oprirea tăierilor comerciale în parcurile naţionale. Asstfel de rapoarte au fost lansate şi în anii trecuţi, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer respingând de fiecare dată acuzaţiile aduse.

Reacţia companiei Holzindustrie Schweighofer: Proiecte-pilot de monitorizarea a transportului de lemn

În replică, Schweighofer a anunţat că numai lemnul recoltat în mod legal este achiziţionat şi prelucrat. În plus, compania spune că şi-a luat de bună voie angajamentul de a nu achiziţiona lemn din parcurile naţionale, chiar dacă exploatarea este permisă în zonele tampon ale acestora. 

Totodată, Holzindustrie Schweighofer lucrează în prezent la mai multe proiecte-pilot, pentru a putea monitoriza fiecare buştean, validând originea lemnului. Scopul este acela de a dezvolta un sistem practic şi independent de audit - care în prezent nu există la nivel industrial, arată compania. 

Concret, buştenii vor fi monitorizaţi cu ajutorul unor tehnologii ce folosesc etichete cu coduri de bare sau cu ajutorul dispunerii inelelor de creştere, iar validarea originii lemnului se va face cu ajutorul analizelor izotopice sau spectroscopice.

Mai mult, parchetele de exploatare a lemnului vor fi monitorizate cu ajutorul dronelor.

Citiţi şi:

 

National Geographic, reportaj amplu despre Roşia Montană: „O luptă feroce pentru aur şi istorie“

 

Primăria Alba Iulia reia achiziţia publică pentru modernizarea Parcului Unirii. Noul contract, mai mare cu 1 milion de lei după anularea primei licitaţii

 

FOTO Inundaţiile din Alba au provocat pagube de peste 3 milioane de euro. O viitură cum a avut loc la Cricău se produce o dată la 150 de ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite