Accidentul de avion din Apuseni: la manşa avionului nu s-ar fi aflat Adrian Iovan, ci copilotul Răzvan Petrescu
0Ultimele noutăţi din ancheta privind accidentul aviatic din Apuseni ar putea determina o răsturnare de situaţie importantă. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, în momentul prăbuşirii avionului, la manşa acestuia s-ar fi aflat copilotul Răzvan Petrescu, şi nu pilotul Adrian Iovan, care şi-a pierdut viaţa în urma tragediei.
Surse din cadrul anchetei au precizat că Răzvan Petrescu a recunoscut că a făcut schimb de locuri, în timpul zborului, cu pilotul Adrian Iovan şi că nu au anunţat ROMATSA despre acest lucru, cum prevede legislaţia, potrivit rtv.net. Ar mai fi spus şi că, după ce avionul s-a prăbuşit, el şi pasagerii au încercat să-l mute pe Iovan, dar nu au reuşit, pentru că era blocat în epavă. Ar mai fi declarat că avionul se afla pe pilot automat. Dacă se constată că a fost vorba despre o eroare umană, copilotul Petrescu ar putea fi tras la răspundere.
Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a fost audiat luni de procurorii secţiei militare din cadrul Parchetul General în dosarul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Mircea Olaru a fost citat de procurori pentru a da lămuriri cu privire la activitatea instituţiei după accidentul aviatic petrecut în Munţii Apuseni, potrivit unor surse judiciare.
Procurorii militari au anunţat că, în dosarul accidentului aviatic din Apuseni, până în 5 martie au audiat 50 de persoane, părţi vătămate şi părţi civile, controlori de trafic aerian, reprezentanţi MAI, MApN şi Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă. Audierile s-au desfăşurat în judeţele Alba, Cluj, Mureş, Bihor şi la Bucureşti. Audierile continuă.
“În continuarea cercetărilor privind accidentul aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014, în Munţii Apuseni, echipa de procurori a Secţiei parchetelor militare, desemnată cu efectuarea actelor de urmărire penală în cauză, a procedat, în perioada 20 februarie – 5 martie, la audierea în calitate de martori a unui număr de 50 de persoane, reprezentând persoane vătămate şi părţi civile, controlori de trafic aerian, persoane din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, persoane din cadrul M.A.I. şi M.Ap.N. ş.a”, se arată în comunicatul PÎCCJ.
Procurorii militari au început urmărirea penală pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:
- ucidere din culpă,
- vătămare corporală din culpă,
- neglijenţă în serviciu,
- neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă,
- nerespectare măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă,
În accidentul de avion au decedat pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion. Ceilalţi pasageri ai avionului, copilotul şi trei medici care se trebiau să ajungă la Oardea pentru a preleva ficatul de la o persoană aflată în moarte cerebrală au scăpat cu viaţă.