VIDEO Satul cu cele mai mici temperaturi: maşinile merg încontinuu, iar şcolile se închid la -52 de grade
0Oymyakon este un sat din Rusia care este cunoscut pentru un singur lucru: temperaturile atinse sunt cele mai scăzute din toate aşezările umane. În ianuarie, temperaturile ajung la -50 de grade, dar aceasta este o temperatură normală.
Polul frigului de la Oymyakon şi-a atins recordul negativ în momentul când afară s-au înregistrat -71,2 grade, iar localnicii sunt nevoiţi să trăiască din carne de ren sau de cal, pentru că nimic nu poate creşte în aceste condiţii.
În sat trăiesc aproximativ 500 de persoane care trebuie să-şi ţină maşinile pornite mereu, pentru că altfel nu vor reuşi să le mai pornească. Oymyakon s-a format între 1920 şi 1930, când era un loc pentru crescătorii de reni care doreau să se oprească pentru a-şi adăpa turmele, scrie publicaţia britanică "The Daily Mail".
Cum s-a transformat Oymyakon într-un sat permanent
După venirea regimului comunist, acesta a considerat că aceşti crescători de reni nomazi pot fi periculoşi, iar atunci polul frigului a devenit aşezare permanentă. Singura sursă de căldură din Oymyakon sunt izvoarele termale, cele care au dat şi numele localităţii: „apă care nu îngheaţă“.
Dacă la noi şcolile se închid când ninge şi temperaturile au ajuns la -20 de grade, în Oymyakon situaţia stă diferit. Aici şcolile se închid doar la -52 de grade, dar locuitorii sunt obişnuiţi. De altfel, chiar dacă nu au foarte multe alternative gastronomice, carnea de ren şi de cal îi ajută, iar laptele conţine o mulţime de micronutrienţi.
Localitatea este la doar două zile de mers cu maşina de capitala regională, Yakutsk. Dar problemele zilnice cuprind imposibilitatea de a folosi telefoane mobile, care deşi ar avea semnal, nu ar funcţiona la asemenea temperaturi. De asemenea, mulţi localnici îşi lasă maşinile pornite toată ziua pentru ca acestea să nu se oprească, pixurile nu funcţionează, bateriile pierd putere, iar paharele îngheaţă.
O problemă morbidă în Yakutsk este faptul că cei decedaţi nu pot fi îngropaţi decât după aproximativ trei zile, cam cât durează săparea unei gropi. Pentru a face acest lucru, cioclii ard pământul ales şi pun cărbuni pe margine.
Oymyakon, oraşul de gheaţă. Cum se trăieşte la temperaturi de -71 grade Celsius