Topul celor mai liniştite locuri de pe Pământ, unde liniştea „se aude“ cu adevărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craterul
Haleakalā, de pe insula Maui, este unul dintre cele mai linişte locuri din lume FOTO mnn.com
Craterul Haleakalā, de pe insula Maui, este unul dintre cele mai linişte locuri din lume FOTO mnn.com

Există pe întreaga întindere a Pământului mai multe locuri în care zgomotul nu este la el acasă. Aceste locuri pot servi drept un bun remediu pentru cei care caută o oază de linişte.

Camera fără ecou

Camera fără ecou a laboratoarelor Orfield, din Minnesota, este o fostă deţinătoare a recordului mondial pentru cel mai tăcut loc de pe pământ, distincţie oferită în anii 2003 şi 2015. Camera a fost concepută de Steven Orfield în scopul cercetării şi poate absorbi sunetul în proporţie de 99,9%. Testele ultra-sensibile legate de nivelul de zgomot al camerei au relevat o cifră de -13 decibeli, scrie mnn.com

FOTO mnn.com 

image

Camera acustică Microsoft

Camera de testare acustică din laboratoarele audio ale Microsoft, din Statele Unite, deţine recordul pentru cel mai silenţios loc de pe Pământ. Aici, zgomotul are o valoare negativă de -20,35 decibeli. Camera este izolată fonic şi construită astfel încât să absoarbă complet sunetele. 

FOTO mnn.com 

image

Craterul Haleakalā 

Craterul Haleakalā se află în Parcul Naţional Haleakalā, pe insula hawaiiană Maui. Specialiştii spun că în interiorul craterului nivelul zgomotului înregistrat este la fel cu cel produs de respiraţia umană. 

FOTO mnn.com 

image

Parcul Naţional Canyonlands

Parcul Naţional Canyonlands din statul american Utah e doar cu puţin mai „zgomotos“ decât Craterul Haleakalā. Aici se înregistrează un zgomot de 20 de decibeli. 

FOTO mnn.com 

image

Rezervaţia Naturală Kronotsky, din Rusia

„Unele locuri de pe această planetă sunt atât de minunate şi de fragile, încât poate nu ar trebui să mergem acolo. Acest paradox se aplică şi pentru Rezervaţia Naturală Kronotsky“, scrie „National Geographic“. Rezervaţia se află în partea de est a Rusiei şi se întinde pe 1,1 milioane de hectare, unde se regăsesc vulcani, păduri, gheizere şi râuri. Vulcanii rezervaţiei fac parte din Inelul de Foc al Pacificului şi are chiar şi propria Vale a Morţii, unde concentraţiile mari de gaze toxice (hidrogen sulfurat, dioxid de carbon şi disulfura de carbon) pot ucide animalele şi oamenii. Peisajul vast nu este accesibil vizitatorilor, deşi Rusia permite acum ca oamenii de ştiinţă şi un număr de 3.000 de cercetători să studieze şi să viziteze zona. Accesul se face doar cu elicopterul, iar locuitorii sunt la sute de kilometri depărtare, ceea ce face ca locul să fie unul dintre cele mai liniştite de pe Terra. Tăcerea e spartă doar de populaţia de 800 de urşi bruni care vânează somoni. 

FOTO mnn.com 

image
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite