FOTO Avocatul familiei moştenitoare: „Castelul Bran nu este de vânzare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Bran a devenit celebru, însă, după ce scriitorul Bram Stocker l-a conturat, în cărţile sale de ficţiune, pe vampirul Dracula. FOTO The Telegraph
Castelul Bran a devenit celebru, însă, după ce scriitorul Bram Stocker l-a conturat, în cărţile sale de ficţiune, pe vampirul Dracula. FOTO The Telegraph

Castelul Bran nu este de vânzare, a declarat, luni, pentru Mediafax, avocatul familiei Habsburg, Corin Trandafir, care a precizat că articolul apărut în publicaţia britanică The Telegraph, conform căruia moştenitorii caută cumpărător pentru domeniu, este "o compilaţie întocmită pe baza unor informaţii apărute pe internet cu ani în urmă".

"Articolul este o compilaţie întocmită pe baza unor informaţii apărute pe internet cu ani în urmă. Castelul nu este de vânzare", a declarat pentru Mediafax avocatul Corin Trandafir. El a precizat că, în cazul în care cândva s-ar scoate la vânzare Castelul Bran, va fi respectat "dreptul de preemţiune" al statului român.

"În cazul în care cândva s-ar pune problema, oricum trebuie respectat dreptul de preemţiune al statului. Dar, repet, castelul nu este de vânzare", a mai spus avocatul Corin Trandafir.
Cotidianul britanic The Telegraph a publicat, duminică, un material, potrivit căruia Castelul Bran a fost scos la vânzare de proprietarii săi, Dominic, Maria Magdalena şi Elizabeth de Habsburg.

„Daca cineva vine cu o ofertă rezonabilă, ne vom interesa cine sunt, ce au de oferit şi vom lua foarte în serios ideea”, le-a spus Mark Meyer, de la Herzfeld & Rubin, firma care se ocupă de vânzarea castelului, cu sediul în New York, jurnaliştilor britanici. În anul 2012, publicaţia americană Forbes realiza un clasament al celor mai scumpe proprietăţi din lume, iar Castelul Bran, evaluat la 140 de milioane de dolari, ocupa primul loc la nivel european şi locul al doilea în întreaga lume. Pe primul loc în topul Forbes se clasa o proprietate de 165 de milioane de dolari din Beverly Hills, California, construită în 1926 şi în care s-a filmat pelicula "The Godfather" (Naşul). Locul trei era ocupat de o proprietate evaluată la 135 de milioane de dolari, deţinută de prinţul saudit Bandar bin Sultan în staţiunea de ski Aspen.

Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg în 2009, după ce reprezentanţii Muzeului Bran şi ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic. Arhiducele Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, au redeschis oficial, pe 1 iunie 2009, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului l-a promovat în continuare ca pe o importantă atracţie turistică a României.

În urma restituirii Castelului Bran moştenitorilor, au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai a reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp.

Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula - faimă ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker, conform Mediafax.

În 1920, Consiliul orăşenesc Braşov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia ei la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat şi l-a lăsat moştenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din ţară a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat şi devastat. Castelul s-a deschis în 1956, fiind parţial amenajat ca muzeu de istorie şi artă feudală. În 1987, castelul a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993.

În publicaţia britanică The Telegraph se menţiona faptul că vânzarea castelului nu va fi o tranzacţie imobiliară tradiţională, clasică, întrucât reprezentanţii firmei imobiliare nu au pus semnul "De vânzare" în faţa castelului, iar proprietarii acestuia preferă să acţioneze cu discreţie şi să analizeze ofertele primite înainte de a alege ei înşişi cumpărătorul pe care îl consideră cel mai potrivit.

Proprietatea vine cu o listă lungă de proprietari anteriori, de la saxoni, la ungari sau Cavaleri Teutoni.

Deşi fortăreaţa nu este într-o stare foarte bună, instalaţiile sanitare având nevoie de reparaţii capitale, nimeni nu se poate îndoi de valoarea grandiosului castel, care se înalţă mândru pe un vârf de munte, ferit de ochii vecinilor.

  

Istoria cu care se laudă Castelul Bran, mai scriu jurnaliştii britanici, se întinde pe secole bune, primele informaţii legate de existenţa castelului apărând în anul 1211. 

Castelul Bran a devenit celebru, însă, după ce scriitorul Bram Stocker l-a conturat, în cărţile sale de ficţiune, pe vampirul Dracula. În poveştile lui Stocker ar exista, scrie „The Telegraph”, un strop de adevăr: Vlad Ţepeş, temutul domnitor a locuit pe meleagurile Transilvaniei, fiind chiar întemniţat la Castelul Bran vreme de câteva luni. Pe lângă implicarea lui Vlad Dracul în istoria fortăreţei, legendele populare din depresiune sunt pline de „strigoi”, personaje care ies noaptea din marmite şi-i sperie pe locuitorii zonei.

Există, totuşi, şi poveşti reale despre castel, la fel de fascinante. În 1920, când la conducerea ţării se afla familia regală, fortareaţa a fost donată Reginei Maria, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii. La moartea acesteia, în 1938, castelul i-a revenit fiicei sale, Prinţesa Ileana, care l-a transformat ulterior în spital pentru soldaţii răniţi pe front. După ce comuniştii au preluat puterea, castelului i-a pălit strălucirea.

image


Arhiducesa Elizabeth, Arhiducesa Maria-Magdalena şi Arhiducele Dominic FOTO castelulbran.ro
 

 „În 1948, întreaga familie regală a fost somată să părăsească în 24 de ore nu doar castelul, ci şi ţara. Au fost pur şi simplu urcaţi în tren şi izgoniţi din ţară”, a povestit Meyer, pentru The Telegraph.

Înainte de a pleca, Dominic, pe atunci în vârstă de 10 ani, unul dintre cei şase copii ai prinţesei Ileana, s-a dus în sat pentru a-i lăsa bicicleta sa celui mai bun prieten. Nu se aştepta sa se mai întoarcă vreodată, dar, 58 de ani mai târziu, după căderea regimului comunist, Castelul Bran a fost retrocedat, iar de atunci Dominic şi doua dintre surorile sale – Maria Magdalena şi Elizabeth, se ocupă de el.

image


Arhiducesa Maria-Magdalena, sora Arhiducelui Dominic FOTO incont.ro
 

De pe urma castelului se fac bani buni, peste un milion de euro profit în ultimii ani. An de an, peste 500.000 de persoane îi calcă pragul şi plătesc o taxă de intrare de 25 de lei. Singurul inconvenient şi unul din motivele vânzării este faptul că toţi cei trei urmaşi ai familiei regale, care poartă numele de Habsburg, au vârste înaintate şi nu mai ai energia necesară pentru a îngriji castelul.

 „Arhiducele Dominic şi familia sa au avut mare grijă de castel şi acesta se află într-o stare mult mai bună acum decât în perioada în care era în proprietatea statului. Ideea este transformarea lui într-un loc în care oamenii se pot caza pentru două-trei zile, dar marea problemă este legată de instalaţia şi amenajările sanitare”, mai declara Meyer pentru The Telegraph.  „Vrem să instalăm şi un lift de sticlă care va duce către un tunel în munte şi care va avea ca tematică legenda lui Dracula şi întreaga istorie a locului. De aceea, cine cumpară castelul trebuie să continue să-l păstreze ca şi destinaţie turistica. Nu este numai un monument naţional, dar este şi cea mai mare şi mai semnificativă atracţie din România”, a adaugat acesta. 

În The Telegraph se menţiona că familia Habsburg speră ca investitorii care vor fi interesaţi de cumpărarea castelului să-i păstreze specificul şi alăturarea de personajul macabru, care l-a facut celebru şi care atrage atât de mulţi turişti.

Cea mai importantă întrebare este, desigur, la cât se va ridica preţul faimosului castel.. Cotidianul britanic „The Telegraph” citează surse care au declarat că Dominic l-a oferit Guvernului de la Bucureşti, contra sumei de 80 de milioane de dolari (aproximativ 60 de milioane de euro), dar Meyer nu a confirmat informaţia.

„Ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că acest castel reprezintă centrul legendei Contelui Dracula. Castelul Bran vorbeşte pentru sine. În prezent, generează un oarecare profit, dar dacă s-ar afla pe mâini potrivite, veniturile pe care le-ar aduce ar fi mai mari decât ne-am putea imagina”, concluziona Mark Meyer pentru The Telegraph.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite