Expediţia „Deltele Europei“: un român promovează Delta Dunării în 20 de ţări europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO dorupanaitescu.ro
FOTO dorupanaitescu.ro

Inspirat de frumuseţea Deltei Dunării, a treia oază de biodiversitate din lume după numărul mare de specii de animale şi plante care trăiesc acolo, Doru Panaitescu, un blogger român, a pornit astăzi în expediţia deltelor din Europa, ca un demers de promovare a bidoversităţii Deltei Dunării în cele peste 20 de ţări europene pe care le va străbate în expediţia sa.

Expediţia „Deltele Europei“ are o componentă educaţională puternică. Îşi propune să descopere şi să împărtăşească cititorilor – atât ai blogului personal, cât şi ai celor 20 de bloguri partenere, toate detaliile despre flora şi fauna altor delte din Europa, precum şi obiceiurile şi tradiţiile locale ale comunităţilor întâlnite în drumul său către deltele din Europa: Delta Atmatei (Lituania), Delta Rhonului (Franţa), Delta Padului (Italia), Delta Ebrului (Spania), Delta Lumi Drin (Albania), Delta Dunării (România), Delta Ropotamo (Bulgaria) şi Delta Nestos (Grecia).

“Proiectul <<Deltele Europei>> are un dublu caracter educativ:  în fiecare ţară vom avea o miniexpoziţie foto destinată localnicilor şi vom distribui albume foto cu avifauna Deltei Dunării din România. În plus audienţa din mediul online românesc va fi la curent cu lucrurile inedite întâlnite pe traseu în ţările în care vom călători şi va descoperi în acelaşi timp cu noi, prin intermediul reţelelor sociale, tradiţiile şi obiceiurile pe fiecărui loc”, spune Doru Panaitescu. 

Turul Deltelor este împărţit în cinci expediţii separate şi a început chiar astăzi, de 1 Mai, primele destinaţii ale călătorilor fiind două dintre deltele din Estul Europei cel mai puţin vizitate de turişti: Delta Ropotamo (Bulgaria) şi Delta Nestos (Grecia).

„Delta Ropotamo se află tot la Marea Neagră, la sud de vechiul oraş Sozopol. Zona este recunoscută pentru fauna sa bogată, aşa că mergem într-un habitat natural deltaic înconjurat de o zona tipică de stepă, întrerupt de dune de nisip, dar şi de păduri de pin, salcâm, stejar şi alte specii mediteraneene. Delta Nestos, situată lângă Insula Thassos, este un alt loc în care ne-am propus să descoperim specii rare de păsări şi mamifere, dar aici vom gusta şi peştele grecesc, pregătit după reţetele specifice din nordul Greciei “, explică Doru Panaintescu detaliind traseul de est al expediţiei.

doru

Doru Panaitescu (foto) are o legătură strânsă „cu Delta Dunării. Născut în Brăila, pe malul fluviului, a fost dintotdeauna pasionat de speciile de păsări din zonă, iar după o lungă perioadă de activitate în domeniul marketingului, s-a dedicat pasiunii lui de a  explora habitatele naturale şi a fotografia specii variate de păsări şi animale. Astfel, a iniţiat pe cont propriu o serie de proiecte menite să promoveze biodiversitatea şi frumuseţile de neegalat din Delta Dunării. În luna aprilie, în cadrul unui eveniment organizat de Societatea Ornitologică Română, a lansat un ghid pentru urmărirea şi recunoaşterea speciilor de păsări din Delta Dunării, intitulat „Păsări din Lunca şi Delta Dunării”. Printre cititorii care se vor bucura de cartea lui Doru se număra şi olimpicii români la biologie de anul trecut.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite