6 obiceiuri care ne distrug vacanţa: cu cât timp înainte de plecare ajungem să fim cel mai stresaţi şi cantitatea de alcool care nu trebuie depăşită în concediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregătirile de vacanţă, dar şi comportamentul pe care îl avem în timpul concediului ne sabotează stare de bine în asemenea măsură încât mulţi ajungem să ne îmbolnăvim exact atunci când sperăm să ne relaxăm sau să ne întoarcem la muncă mai obosiţi decât înainte de zilele libere. FOTO postandcourier.com
Pregătirile de vacanţă, dar şi comportamentul pe care îl avem în timpul concediului ne sabotează stare de bine în asemenea măsură încât mulţi ajungem să ne îmbolnăvim exact atunci când sperăm să ne relaxăm sau să ne întoarcem la muncă mai obosiţi decât înainte de zilele libere. FOTO postandcourier.com

Tânjim luni la rând după o vacanţă binemeritată, facem planuri şi economii cu gândul la zilele de odihnă în care ne vom reîncărca bateriile şi vom lăsa în urmă ritmul alert de viaţă. Problema este că în dorinţa de ne simţi cât mai bine ajungem să facem greşeli care ne dau peste cap concediul.

Pregătirile de vacanţă, dar şi comportamentul pe care îl avem în timpul concediului ne sabotează stare de bine în asemenea măsură încât mulţi ajungem să ne îmbolnăvim exact atunci când sperăm să ne relaxăm sau să ne întoarcem la muncă mai obosiţi decât înainte de zilele libere. 

Este o realitate relevată şi de rezultatele unui studiu olandez, conform căruia 1 din 30 de persoane acuză diverse probleme de sănătate exact în perioada concediului, în timp ce 8 din 10 persoane care nu reuşeau să se relaxeze în concediu şi a cărora stare de sănătate se înrăutăţea în timpul liber au reuşit să se simtă mult mai bine abia după ce şi-au găsit un loc de muncă mai puţin stresant.

Nu ne organizăm eficient

Cu trei săptămăni înainte să plecăm în vacanţă devenim extrem de stresaţi la locul de muncă, a explicat directorul Societăţii pentru Managerierea Stresului din Marea Britanei, Neil Shah. „În aceste câteva săptămâni, nivelul hormonilor stresului, cortizolul şi adrenalina, creşte extrem de mult, iar în clipa în care ne relaxăm sistemul nostru imunitar se prăbuşeşte şi devenim mai sensibili la îmbolnăviri”, după cum a declarat acesta.

Important este să începem planificarea concediului cu mai mult timp înainte, mai ales în ceea ce priveşte delegarea responsabilităţilor profesionale pe perioada în care suntem plecaţi, pentru că acestea sunt aspectele care se dovedesc extrem de stresante, după cum a punctat specialistul în managementul stresului.

Ne înfometăm ca să slăbim în timp record

O altă greşeală majoră pe care o facem înainte de concediul din vară este să ţinem cure de slăbire draconice, mai exact să ne înfometăm în dorinţa de a arăta cât mai bine în costum de baie. O dietă foarte săracă în calorii, cu 800-1200 de calorii pe zi, induce o stare de stres în organism, care reacţionează la înfometare. Sistemul imunitar este afectat şi, în această situaţie, nu este de mirare că ne îmbolnăvim mai uşor, suntem mai predispuşi la indigestii şi alte probleme digestive, nu mai avem energie, după cum a subliniat nutriţionistul Elaine Allerton pentru Huffongton Post.

Nu reuşim să ne deconectăm  

Dependenţa de tehnologie a devenit o sursă de stres incredibilă, iar atunci când nu putem renunţa la telefon şi reţele sociale nici în timpul concediului, nivelul stresului rămâne constant, chiar dacă nu realizăm cât de rău ne face această situaţie. Nenumărate cercetări recente au arătat că telefoanele mobile folosite în exces duc la insomnie, tensiune, palpitaţi şi la anxietate. 
Ideal ar fi ca în timpul concediului să verificăm telefonul mobil o singură dată pe zi. Primele două sau trei vor fi cele mai dificile dacă vrem să ne impunem o astfel de regulă, dar beneficiile fizice şi psihice merită efortul.

Mâncăm prea mult şi bem alcool în exces

Cea mai proastă alegere pe care o facem după perioada în care ne înfometăm încercând să slăbim rapid este ca în concediu să mâncăm foarte mult şi să bem prea alcool în exces. O cercetare desfăşurată în Marea Britanie a arătat că în prima zi de vacanţă consumăm şi 5.700 de calorii, iar excesul alimentar nu numai că oboseşte organismul, ci ne poate rezerva şi o întreagă serie de surprize medicale neplăcute.

Chiar dacă sunteţi în vacanţă, încercaţi să nu depăşiţi două sau trei unităţi de alcool pe zi, în cazul femeilor, şi cel mult patru în cazul bărbaţilor. O unitate de alcool este echivalentul unui păhărel cu băutură spirtoasă (40 ml), unui pahar cu vin sau unei sticle de bere. Este bine ca după fiecare băutură alcoolică să beţi un pahar cu apă, pentru a preveni deshidratarea şi mahmureala.
Nu în ultimul rând, nopţile pierdute şi creşterea consumului de alcool în timpul concediului sunt principalele cauze care duc la aritmii sau tahicardii.

Nu ne hidratăm suficient

Consumul ridicat de sucuri acidulate şi de alcool în timpul zilelor de vacanţă, dar şi lenevitul sub razele arzătoare ale soarelui, fără să avem grijă să bem suficientă apă, sunt comportamente care duc în mod frecvent la deshidratare. Iar deshidratarea oboseşte organismul, afectează buna funcţionare a rinichilor, cauzează crampe musculare, deci tot atâtea motive ca să nu ne simţim bine în concediu.

Probleme de adaptare

Durerile de cap, insomnia, senzaţia de greaţă, constipaţia şi diareea apar de multe ori atunci când călătorim în străinătate şi nu reuşim să ne adaptăm timp de mai multe zile. Diferenţa de fus orar, schimbările de climă, schimbarea dietei şi a locului în care dormim sunt tot atâtea aspecte care ne afectează starea de bine în concediu.
 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite