VOX POP Ce cred tinerii despre importanţa mesei în familie: „Ne ţine împreună şi ne face să trecem mai uşor peste tot ce se întâmplă în fiecare zi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Deşi suntem tentaţi să credem că pe măsură ce cresc copiii tind să fie mai puţin implicaţi în activităţile de familie, un studiu naţional a scos la iveală faptul că 78% dintre tineri consideră că mesele în familie sunt importante. Reporterii „Adevărul“ i-au întrebat pe tinerii din Bucureşti cum se simt când se strâng în jurul mesei.

Un studiul naţional, realizat de brandul Delikat, arată că 67% dintre români iau masa în familie în fiecare zi, iar 83% consideră că acest ritual este important.

Cel mai îmbucurător aspect însă este faptul că 78% dintre tineri sunt conştienţi de beneficiile pe care le au mesele în familie, printre acestea fiind: îmbunătăţesc comunicarea între membrii familiei (94%), reprezintă o oportunitate de a petrece timp cu familia (94%) şi oferă un sentiment de siguranţă şi unitate (91%).

„Ne face să simţim că suntem iubiţi“

Reporterii „Adevărul“ i-au întrebat pe tinerii din Bucureşti dacă şi de ce cred că este important să ne aşezăm cât mai des la masă alături de cei dragi.

„Pur şi simplu. Mie mi se pare că masa în familie e ceva frumos. Mie îmi place să vorbesc cu toată familia, să discutăm probleme, să rezolvăm probleme, pentru că până la urmă pentru asta e familia. Şi orice familie fericită are nevoie de comunicare. Şi suntem fericiţi, glumim, râdem, ne aducem aminte de momente ale zilei sau ale săptămânii...“, a fost răspunsul unui băiat.

„E foarte important, aşa îţi aduci aminte că aparţii cuiva“, ne-a declarat o tânără. 

„Pentru că ne ţine împreună şi ne face să trecem mai uşor peste tot ce se întâmplă în fiecare zi şi ne dă sentimentul de apartenenţă, linişte, pace, tot ce ne trebuie. Ne face să simţim că suntem iubiţi“, a spus o alta.

Masa în familie, un obicei vital

Principalele motive pentru care românii iau mesele în familie zilnic sunt apropierea făţă de familie, atmosfera plăcută, normalitatea situaţiei, dar şi faptul că locuiesc împreună.

„E un obicei important, vital. Cred că cele mai frumoase zile sunt zilele de weekend, când toate mesele se întâmplă în familie. Pentru noi e un moment vital în familia noastră“, a declarat o femeie.

„E un mod de a menţine comunicarea. Mai forţat sau mai puţin forţat, tot e un mod de a menţine comunicarea şi asta e important într-o familie“, este de părere o adolescentă.

„Pentru că o familie trebuie să fie unită şi trebuie să-şi discute problemele şi stând la o masă este mai uşor să discutăm“, spune o altă tânără.

Românii şi-ar dori să se strângă mai des în jurul mesei

Cu toate acestea, 4 din 10 români iau mesele în familie mai rar decât şi-ar dori, iar principalele motive sunt: greutatea de a aduna membrii familiei pentru o masă (55%), lipsa de timp (39%) şi programul de lucru încărcat (38%).

„Este importantă masa în familie pentru că petreci timp cu ceilalţi, fiindcă în timpul săptămânii toată lumea e plecată la serviciu, la şcoală“, precizează o fată.

Iar un alt băiat recunoaşte: „Nu prea iau cina cu familia că nu am timp, foarte rar, poate doar de sărbători. După o anumită vârstă da, poate că este important, dar când eşti tânăr nu prea îţi doreşti să stai cu părinţii prea mult.“

O statistică interesantă este şi cea legată de asocierea emoţiilor cu mesele în familie.

• Când românii iau masa în familie se simt: împliniţi (73%), fericiţi (72%), încrezători (61%), relaxaţi şi liniştiţi (58%).

• Când românii iau masa singuri se simt: grăbiţi (59%), neliniştiţi (32%), stresaţi (28%), tensionaţi (26%).

La studiul realizat de Delikat au participat 640 de persoane (50% femei şi 50% bărbaţi) cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, dintre care 59% cu studii superioare.

O iniţiativă Delikat în parteneriat cu Adevărul pentru susţinerea meselor în familie.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite