Problemele de sănătate cauzate de telefonul mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe persoane, în special tinerii, deţin un telefon smartphone, pe care îl deschid, oricât de uimitor ar părea, de 150 de ori pe zi. Dar, de cele mai multe ori, nu avem în vedere câte neplăceri ne poate provoca acest obiect aparent inofensiv.

„Daily Mail“ a alcătuit o listă cu problemele de sănătate de care ar putea fi vinovat telefonul mobil.

1. Vederea

În cazul în care te dor ochii după ce ai privit mult timp ecranul telefonului, nu vei fi surprins să afli că atunci când îţi focusezi atenţia vreme îndelungată asupra unui obiect mic, acest lucru poate conduce la sindromul ochilor uscaţi.

De asemenea, telefoanele pot afecta copiilor vederea pe termen lung. 

Doctorul Allon Barsam, consultant oftalmolog la Luton & Dunstable University Hospital, spune că cei mici pot să dezvolte miopie odată cu înaintarea în vârstă.

Mai multe cercetări sugerează că utilizarea smartphone-urilor ne face să apelăm la ochelari mai devreme decât ar fi cazul.

„Prezbiopia, sau incapacitatea de a te concentra la obiecte aflate la mică distanţă, apare pe la 40 de ani, motiv pentru care multe persoane adulte au nevoie de ochelari. Oamenii îşi dau seama că au probleme cu vederea abia când nu mai pot citi un ziar, asta în timp ce au tendinţa de a ţine telefonul cât mai aproape de ochi, mult mai aproape decât ar ţine un ziar“, explică doctorul Barsam.

Soluţia ar fi ca textul de pe ecran să fie mărit, spaţiul în care verificăm telefonul să fie luminos şi să nu-l folosim mai mult de 15 minute. De asemenea, statul în faţa unui ecran, de orice tip, a fost de multe ori legat de numeroase probleme de sănătate, în special în rândul copiilor. Acestea includ pierderea vederii, obezitatea şi probleme ale inimii.

Astfel, este recomnadat ca un copil cu vârsta între trei şi şapte ani să nu petreacă mai mult de jumătate de oră în faţa unui ecran de dimensiuni reduse.

2. Coloana vertebrală

Telefoanele mobile ne schimbă postura, corpul nostru fiind afectat de activităţile pe care le desfăşurăm în fiecare zi.

„Există din ce în ce mai multe persoane care prezintă dureri la nivelul gâtului sau al umerilor. Oamenii au tendinţa să se aplece foarte mult atunci când citesc ceva de pe telefon sau de pe tabletă. Această poziţie pune foarte multă presiune pe partea superioară a coloanei vertebrale şi comprimă nervii care merg până la cap. Rezultatul se manifestă prin dureri de cap, oboseală şi rigiditate“,consideră doctorul Barsam.

3. Linia maxilarului

Utilizarea în exces a unui telefon mobil poate duce şi la modificarea liniei maxilarului.

„Am observat că foarte multe femei, care au peste 30 de ani, sunt îngrijorate de modul în care arată partea de jos a feţei lor“, susţine doctorul dermatolog Sam Bunting.

Odată cu înaintarea în vârstă, pielea îşi pierde elasticitatea şi este de înţeles că repetitivitatea unor gesturi, cum este aplecarea spre telefon sau tabletă, nu poate aduce niciun beneficiu.

Soluţia ar fi ca tableta sau telefonul să fie ţinute la nivelul feţei şi nu la nivelul pieptului sau mai jos de piept.

4. Tenul

Având în vedere cât de mult se încălzesc telefoanele după ce am vorbit foarte mult la ele, unii experţii susţin că acestea îţi pot afecta tenul şi astfel poate apărea acneea.

Revista „Which?“ a efectuat un test pe 30 de telefoane mobile şi a descoperit că, în medie, acestea conţin de 18 ori mai mulţi germeni decât mânerul unei toalete.

Soluţia ar fi utilizarea unor căşti şi şi ştergerea telefonului cu o soluţie salină.

5. Auzul

„Dacă asculţi muzică mult prea tare, mai ales la căşti, auzul poate fi afectat“, susţine Karen Finch de la Hearing Care Centre din Ipswich.

Cel mai bine este ca atunci când asculţi muzică la căşti, să nu menţii un volum foarte ridicat şi nici să nu asculţi muzică prea mult timp.

6. Somnul

Calculatoarele, laptopurile, tabletele şi telefoanele emană o lumină albastră despre care se crede că inhibă producerea unui hormon natural, melatonina, care ne ajută să dormim.

Este recomandat ca nivelul luminozităţii acestor aparate să fie diminuat pe timp de noapte, ba chiar ca telefonul să fie ţinut într-o altă cameră. Poţi foarte bine să foloseşti şi un ceas clasic şi nu doar alarma de la telefon pentru a te trezi de dimineaţă.

7. Relaţiile

Deşi considerăm că telefoanele mobile facilitează comunicarea, unele studii susţin contrariul.

„Tehnologia poate să afecteze modul în care gestionăm limitele vieţii noastre. Când vorbim la telefon, nu oferim întreaga noastră atenţie celor cu care suntem în acel moment. Cercetările sugerează că atunci când suntem foarte implicaţi în reţele de socializare precum Facebook sau Twitter, suntem din ce în ce mai distanţi cu familia, prietenii şi colegii“, explică doctorul Emma Short, psiholog la Universitatea din Bedfordshire.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite