Sfaturi de la un expert gastronomic: reguli pe care să le respecţi la restaurant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucatele servite la restaurant nu sunt la fel de sănătoase ca cele preparate în casă. FOTO Getty Images
Bucatele servite la restaurant nu sunt la fel de sănătoase ca cele preparate în casă. FOTO Getty Images

Michael Pollan, autorul lucrării „The Food Rules“ ce conţine 64 de reguli în domeniul gastronomiei, atrage atenţia persoanelor care adoră să mănânce la restaurante. Specialistul îi sfătuieşte pe aceştia să nu comande friptură prea bine făcută şi să evite restaurantele care nu au meniuri sezoniere, potrivit „The Telegraph“.

Preparatele, deşi sunt gătite în bucătărie, nu sunt la fel de sănătoase ca cele făcute în casă, susţine Pollan. Scriitorul îi sfătuieşte pe cei din jur să acorde o atenţie deosebită alimentelor pe care le consumă, explicând că, la un moment dat, şi el a fost atras de mirajul bucatelor servite de restaurantele fast-food. „Dacă aţi petrece câteva ore în bucătăria unui local, aţi rămâne uimiţi de cantităţile impresionante de unt folosite“, explică Pollan. „În adolescenţă, zi de zi, mâncam un cheeseburger, o porţie de cartofi prăjiţi  şi beam o bere. Rezultatul? Cântăream cu 30 de kg mai mult decât acum“, a adăugat scriitorul.

Specialistul crede că oamenii nu ar trebui să se simtă vinovaţi atunci când mănâncă în oraş, dar ar trebui să acorde atenţie frecvenţei cu care fac acest lucru. „Astăzi, nu se mai face diferenţa între mesele festive şi cele obişnuite. În America, o treime din totalul copiilor mănâncă, în fiecare zi, la restaurantele tip fast-food“, punctează Pollan.

Întrebat dacă şi-ar mai dori să încerce un meniu de la McDonald’s, Polland susţine că a trecut peste această ispită şi că a încercat să-i predea băiatului său o lecţie similară. Acum trei ani, Pollan a mers la un restaurant McDonald’s, acelaşi pe care îl vizita cu fiul său în anii copilăriei, sperând că băiatul va fi dezgustat de preparatele servite. Contrar credinţelor sale, băiatul şi-a comandat câteva aripioare de pui şi a fost chiar încântat de opţiunea sa. „Trebuie să înţelegem că pentru generaţia tânără aceste preparate amintesc de anii copilăriei“, a explicat Pollan pentru publicaţia „The Telegraph“.

Cum s-ar putea rezolva această problemă? Specialistul crede că cei care doresc să se răsfeţe, din când în când, cu preparate fast-food ar putea să le gătească ei înşişi. Chipsurile, spre exemplu, pot fi gătite foarte uşor, aminteşte expertul în alimentaţie.

Pentru a-i ajuta pe cei care doresc să cineze sau să servească micul dejun în oraş, Pollan a elaborat o listă cu reguli ce trebuie respectate.

1. Ia şi la pachet

În general, restaurantele servesc clienţilor porţii duble pentru ca aceştia să simtă că vizita a meritat toţi banii. În cazul în care cantitatea de mâncare oferită este destul de mare, Pollan îi sfătuieşte pe oaspeţi să o ceară la pachet.

2. Meniurile de sezon

Nu mergeţi la resturante care servesc sparanghel, căpşune, piersici şi caise pe tot parcursul anului, susţine expertul în alimentaţie. Acest lucru înseamnă că bucătarul-şef nu acordă atenţie anotimpurilor, iar preparatele servite, cel mai probabil, nu vor fi speciale.

3. Fiţi atenţi la furnizori!

Comenzile mici aduse de furnizori sunt cele mai sigure, crede Michael Pollan. Producătorii care transportă marfă în cantităţi mari aduc, de cele mai multe ori, produse mediocre.

4. Importanţa sursei de provenienţă

Pollan îi sfătuieşte pe clienţi să verifice în meniu numele fermelor de la care provin produsele.

5. Specialităţile rămân specialităţi

Scriitorul îi sfătuieşte pe oaspeţi să comande preparatele speciale ale zilei, dacă acestea există în meniul restaurantului. În general, aceste feluri de mâncare sunt realizate din ingrediente proaspete.

6. Nu comandaţi friptură prea bine făcută

Americanul este de părere că oaspeţii care comandă aşa ceva se aleg cu cioturi, pentru că bucătarii cataloghează comanda drept o lipsă de respect. Pollan îi sfătuieşte pe cei care servesc carnea un pic mai rumenă să o comande iniţial în sânge, după care să o retrimită în bucătărie.

7. De unde provine carnea?

Michael Pollan susţine că este foarte important ca oaspeţii să se informeze atunci când vine vorba de sursa de provenienţă a cărnii pe care o servesc la restaurante.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite