Rusoaicele apelează la sex coaching pentru a învinge tabuurile din era sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruşii apelează din ce în ce mai mult la antrenori în materie de sexualitate pentru a se elibera de tabuurile adânc înrădăcinate ale vremurilor sovietice dar şi pentru a compensa absenţa unor dezbateri politice libere, după cum afirmă sociologii, relatează AFP.

Sexul este încă un subiect-tabu în Rusia după ce a lipsit din discursul public în era sovietică şi în contextul în care şi azi Kremlinul impune viziuni conservatoare legate de „valorile tradiţionale”.

Mulţi ruşi manifestă o mare ruşine în a vorbi despre plăcerea sexuală, astfel că şi-au făcut apariţia psihologi şi antrenori de sex care îşi propun să le acorde sprijin prin punerea la dispoziţie a unui spaţiu pentru discuţii libere - ce-i drept, acesta poate lua diferite forme, de la simple sesiuni de coaching la spectacole de cabaret şi târguri cu accesorii erotice.

Viktoria Ekaterina Frank, psiholog şi sexolog a spus că cursurile sale la şcoala Sex.rf nu au ca obiectiv predarea unor tehnici sexuale, ci mai degrabă să „ajute femeile să conştientizeze bariere psihologice adânc înrădăcinate.” Multor femei le este atât de ruşine să vorbească despre sex că abia mai pot respira, spune ea. Cu toate acestea, femei de toate vârstele descoperă ce înseamnă plăcerea sexuală după ce au parte de sprijin în acest sens.

Fără sex în URSS

La aproape trei decenii de la ruperea URSS societatea rusă poartă încă pecetea tabuului în privinţa  sexualităţii, spun sociologii. Autorităţile sovietice au promovat ideea simplistă că actul sexual se află în slujba reproducerii, spune sociologul Yelena Kochkina, astfel că nu se vorbea despre sex nici în familie, nici la şcoală.

Un interviu TV de la începuturile Perestroikăi a imortalizat atitudinea pudică şi pragmatică faţă de sex din epoca sovietică – una departe de adevăr în practică.

În 1986, în timpul unui show televizat, o americancă a întrebat o rusoiacă  dacă în Uniunea Sovietică circulă reclame sexuale. Răspunsul acesteia din urmă – „nu există sex la noi, suntem categoric împotrivă” – a devenit parte integrantă a culturii populare.

Pe de o parte dezmăţ, pe de altă parte abstinenţă

Deşi interzis în discursul public, toată lumea făcea sex „chiar peste măsură”, spune Dmitry Rogozin, profesor de sociologie la Academia Rusă de Ştiinţe.

În acele vremuri, cum prezervativele şi pilulele contraceptive nu erau disponibile, se făceau avorturi, astfel că la începutul anilor 90 rata întreruperilor de sarcină era printre cele mai ridicate din lume.

După căderea URSS industria sexului a explodat –filmele erotice, revistele deochiate şi reclamele au inundat spaţiul public.

Inspirându-se de la cursurile de sex coaching la care a participat în San Francisco, Yelena Rydkina a iniţiat la Moscova sesiuni de coaching în care oamenii să poată vorbi firesc despre sex.

Ea spune că după ce iniţial interesul oamenilor a explodat tot la fel de repede au dat înapoi; cuprinşi de frică sau considerând că e prea mult s-au închis în ei şi s-au retras.

Ea spune că există o „cerere reală” de a discuta mai pe larg chestiuni legate de sex, mai ales că în ultimii zece ani politicile publice au adoptat atitudini conservatoare asupra sexualităţii – fapt care a determinat creşterea sex- bloggingului.

Imagine indisponibilă

FOTO DAILY MAIL

Un site popular de sex blogging este Sexprosvet care prin fondatoarea sa Tatyana Dmitriyeva îşi propune să „dezvolte cultura sexului în Rusia.”

Ea spune că şi-a dorit să schimbe lucrurile printr-un un spaţiu unde să se poată discuta serios despre sex: „am vrut  să iniţiez un dialog”, spune ea. Dmitriyeva se ocupă şi de organizarea unor spectacole de cabaret şi de târguri de accesorii erotice în Moscova în scopul promovării ideii că „sexul nu este plictisitor.

Sexul - mai sigur decât politica

Sociologul Dmitry Rogozin explică că, în lipsa unor dezbateri politice deschise în Rusia, discuţiile despre sex au devenit mai îmbietoare.

În condiiţiile în care autorităţile au înăsprit controlul asupra mass-mediei şi internetului, de multe ori blocând conţinurile asociate cu opoziţia, sociologul spune că ruşii au descoperit o formă de libertate de expresile în discuţiile despre sex: „Intimitatea este privită ca un mod de a evada în faţa activităţii politice ameninţătoare. Oamenii sunt mai dispuşi să vorbească despre sex decât despre politică”.

Apetitul pentru discuţiile libere scade însă drastic când e vorba de homosexualitate – până în 1999 politica de stat a încadrat-o la boală psihică. Invocând valorile tradiţionale, autorităţile au interzis paradele gay şi ceea ce ele numesc propagandă homosexuală printre minori. „Să fii homosexual este în regulă pentru celebrităţi dar nu şi pentru vecinii de alături”, a spus Rogozin.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite