Prieteni la serviciu? Tinerii de astăzi şi-ar „săpa“ colegii pentru o promovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generaţia tânără nu pune preţ pe prieteniile la locul de muncă, potrivit unui sondaj realizat de LinkedIn. Dacă ar trebui să renunţe la prietenia cu un coleg pentru o promovare, ar face-o fără nicio ezitare.

Relaţiile de camaraderie de la serviciu se dovedesc astăzi extrem de fragile, ba chiar periculoase uneori. Pentru generaţia Y, adică tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, mai importantă decât aceste prietenii este ascensiunea profesională. Mai mult, aceştia şi-ar folosi relaţiile de camaraderie înfiripate la locul de muncă pentru a obţine o promovare, potrivit unui amplu sondaj realizat de reprezentanţii reţelei profesionale LinkedIn. 11.500 de angajaţi cu normă întreagă din 14 ţări au răspuns unor întrebări privind priorităţile personale şi profesionale.

Deşi mulţi tineri spun că prieteniile de la serviciu îi fac mai fericiţi (57%) şi îi motivează (50%), la fel de mulţi consideră că ar trebui să fie loiali. 68% din cei intervievaţi au spus că ar renunţa la prieteniile de la muncă pentru o promovare.

„Generaţia Y foloseşte aceste prietenii pentru a avansa pe scara ierarhică (...) Cred că acest fenomen are legătură cu competitivitatea. Mulţi cred că trebuie să fii competitiv pentru a supravieţui”, a declarat Nicole Williams, consilier în carieră pentru LinkedIn, citată de publicaţia „TIME“.

Suprinzător este că relaţiile pe care aceştia le construiesc la locul de muncă sunt destul de personale. Peste jumătate dintre ei (67%) discută cu colegii despre salarii, probleme de cuplu sau de familie.

De partea cealaltă, angajaţii cu vârste mai înaintate (55-65 de ani) pun mult mai mult preţ pe relaţiile de prietenie. Cei mai mulţi dintre ei nu ar fi dispuşi să sacrifice o camaraderie de dragul unei promovări. Colegii cu care petrec cel puţin opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, sunt mai importanţi pentru ei, după cum arată acelaşi sondaj.

Relaţiile de prietenie de la serviciu ne ajută să facem faţă unui mediu tensionat şi să gestionăm mai bine stresul, potrivit experţilor în resurse umane de la Universitatea Temple, din Philadelphia, SUA. Camarazii de la serviciu „nu doar că ne îmbunătăţesc dispoziţia în timpul programului de lucru, dar ne cresc şi performanţele profesionale“, spune Deanna Geddes, şeful Departamentului de Resurse Umane al universităţii americane, citat de BBC.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite