Marmota Phil a prezis cât va mai dura iarna în faţa a sute de fani. Meteorologii, scoşi din sărite de rozătoare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Phil nu şi-a văzut umbra, ceea ce înseamnă că vine primăvara FOTO Guliver/Getty Images
Phil nu şi-a văzut umbra, ceea ce înseamnă că vine primăvara FOTO Guliver/Getty Images

Sâmbătă, în a doua zi a lunii februarie, sute de oameni s-au adunat în statul american Pennsylvania pentru a afla de la faimoasa marmotă Punxsutawney Phil cum va fi starea vremii în următoarele luni.

Punxsutawney Phil a ieşit din bârlog şi nu şi-a văzut umbra, ceea ce înseamnă că primăvara este după colţ, anunţă CNN

Folclorul popular dictează că dacă rozătoarea iese din bârlog şi îşi vede umbra, urmează încă şase săptămâni de iarnă. Însă dacă nu-şi vede umbra, primăvara îşi va face apariţia mai devreme. Având în vedere că vortexul polar a lansat un val de frig în toată lumea, oamenii erau convinşi că Phil va confirma suspiciunile meteorologilor şi va prezice o iarnă lungă, însă au avut parte de o adevărată surpriză. 

Totuşi, predicţiile sale nu sunt întotdeauna corecte. În ultimii zece ani, Phil a prezis o iarnă lungă de şapte ori şi o primăvară timpurie de trei ori, având dreptate doar în proporţie de 40%, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din Statele Unite, ai cărei reprezentanţi susţin că marmota nu are nicio aptitudine în acest sens. 

„Ai şanse mai mari să prezici vremea din luna februarie şi martie aruncând o monedă“, a declarat meteorologul CNN Judson Jones. 

Totuşi, marmota Phil are în continuare un număr impresionant de fani. Ziua de 2 februarie, denumită şi „Ziua Cârtiţei“, reprezintă de 178 de ani momentul în care rolul de meteorolog îi revine rozătoarei din specia marmota monax (americană sau comună). Primele informaţii despre „Ziua Cârtiţei“ apar într-un jurnal care i-a aparţinut unui proprietar de magazin din Pennsylvania, cu data de 4 februarie 1841.

Deşi americanii îl iubesc pe Phil, aşteaptă cu sufletul la gură „decizia“ şi transformă această zi în una de sărbătoare, acurateţea prognozelor marmotei sunt subiect de controversă. Până anul trecut, Phil şi strămoşii lui au făcut 132 de predicţii, dintre care doar 18 au fost de primăvara timpurie, cu o acurateţe de 13,63 %. 

Punxsutawney Groundhog Club Inner Circle, organizaţie în grija căreia se află marmota Phil şi ai cărei membri sunt recunoscuţi pentru faptul că poartă frac şi joben, susţin că acurateţea predicţiilor înregistrate până acum este de aproximativ 80%, în restul cazurilor fiind vorba de greşeli de interpretare atribuite oamenilor. 

Contestatarii lui Phil susţin însă că în urma unor analize amănunţite situaţia stă chiar pe dos decât spun fanii rozătoarei. Mai exact, marmota ar fi prezis corect doar în aproximativ 35-40% din cazuri. 

Isteria a mers atât de departe încât s-a cerut închisoarea şi chiar capul faimoasei marmote. În 2013, Phil a prezis că primăvara va veni devreme, însă temperaturile au rămas scăzute, cu ninsori abundente, până în martie. Un procuror din Comitatul Butler din Ohio a cerut atunci pedeapsa cu moartea pentru cârtiţa-meteorolog pentru „interpretarea eronată“. O firmă de avocatură din Pennsylvania s-a ocupat de apărarea cârtiţei, însă în cele din urmă procurorul a renunţat la caz. 

Şi anul trecut s-a iscat un scandal, după ce şeriful din Pennsylvania a emis un mandat de arestare pe numele lui Phil pentru „înşelăciune“, după ce animalul a prezis că iarna va mai dura şase săptămâni, iar în a doua zi de primăvară statul a fost lovit de o furtună de zăpadă. 

Sursă de inspiraţie pentru „Groundhog Day“

Tradiţia a inspirat şi un film de succes, „Groundhog Day/Ziua Cârtiţei“, realizat de Harold Ramis în 1993, cu Bill Murray în rolul principal. Filmul spune povestea lui Phil Connors, un meteorolog care este trimis să relateze de pe teren dintr-un cătun obscur aflat în centrul atenţiei o dată pe an, de „Ziua Cârtiţei“.

Pentru că a făcut acelaşi lucru în ultimii patru ani, Phil nu face niciun efort să-şi mascheze nemulţumirea. Când se trezeşte a doua zi, descoperă cu uimire că a rămas blocat în timp şi că, zile la rând, se trezeşte în aceeaşi dată: 2 februarie, de „Ziua cârtiţei“. 

Pro Cinema a marcat ziua prin difuzarea non-stop a celebrului film cu Bill Murray. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite