VIDEO Unii copii-model ajung să eşueze în viaţa de adult, din cauza greşelilor părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala pentru educarea copiilor
Şcoala pentru educarea copiilor

Mihaela Feodorof a vorbit la Adevărul Live despre „meseria de a fi părinte". Coaching-ul poate fi soluţia atunci când ne aflăm în impas în procesul de educare a copiilor noştri.

Fiecare copil are personalitatea lui, iar noi, ca părinţi trebuie să ne adaptăm foarte mult. Unii copii nu cer foarte mult. Cultul banilor e o cutumă a societăţii moderne. Dacă îşi doreşte, să zicem, un telefon mai frumos, putem să-i spunem că nu avem bani în acest moment, dar când vor veni Sărbătorile, o să-i putem lua. 

Condiţionarea nu este cea mai bună strategie. Dar fiecare societate vede diferit situaţia, spune psihologul Alexandru Cojocaru. Ceea ce face la şcoală copilul face pentru el, nu pentru noi, nu în schimbul a ceva. În şcoala americană există o recompensă pe anumite performanţe şcolare. Din bănuţii pe care-i câştigă cu notele bune poate să-şi cumpere telefonul singur. 

Ce înseamnă evaluarea copilului

Toate formulele în care lucrăm cu copiii trebuie să fie adaptate personalităţii. Sunt copii competitivi şi au o miză, de exemplu, să obţină o bursă. Dar în relaţia cu părinţii, e vorba de încredere, de respect, de cunoaştere reciprocă. Mulţi spun: „E copilul meu, cum să nu-l cunosc?“. Dar asta nu este întotdeauna aşa, spune Mihaela Feodorof.

De obicei, în cazul unor părinţi divorţaţi, copilul tinde să ia modelul părintelui absent. Dacă există lipsă de înţelegere în familie, copilul devine derutat. 

Cum ar trebui să ne supraveghem copiii

Cunoscând personalitatea copilului, îţi dai seama care este contextul potrivit pentru el. Dacă este un copil deschis, ghidându-l pas cu pas nu îl vei ajuta. Există şi cazuri extreme în care copii-model ajung să eşueze în viaţa de adult, tocmai pentru că nu ne-am cunoscut copilul şi am luat decizii greşite. 

Trebuie evaluat contextul în care copiii se pot dezvolta armonios, potrivit Mihaelei Feodorof. Nu cred că statul e mai slab decât privatul sau invers, depinde de educator şi de potrivirea sistemului cu personalitatea copilului. Trebuie să fim atenţi la asta, spune psihologul Alexandru Cojocaru.

Sunt părinţi care uită că principalul suport pentru copii este afecţiunea şi atenţia lor. Şi, din lipsă de timp, îi trimit la multe activităţi extracuriculare. Interacţiunea cu părinţii este cea mai importantă mai ales în primii ani de viaţă. De asta depinde şi activitatea socială de mai târziu: va socializa mai uşor sau mai greu în funcţie de cât de mult au interacţionat cu părinţii. O să observăm în multe cazuri că jucăria preferată a copilui este cea mai rufoasă, cea mai simplă. Pentru că lucrurile simple stimulează cel mai mult creativitatea, iar studiile confirmă asta, spune psihologul.

Copilul poate să stea la şcoală şi 15 ore, dacă în familie nu există interacţiune, iar dacă părinţii nu susţin procesul învăţării, există riscul îndepărtării şi de familie, şi de şcoală. Şi simţul civic, de exemplu, se învaţă şi din familie, şi de la şcoală, informaţiile trebuie să se conjuge, subliniază Dana Papadima, director educaţional Avenor College. 

Copiii de astăzi reuşesc să fie multitasking, dar cât de profund gândesc şi cât de bine le fac pe toate, răspunsul nu poate fi unul optimist, spune specialista. 

Dramele tinerilor care îşi doresc altceva decât părinţii

Cu ajutorul evaluărilor tinerilor, aceştia, împreună cu părinţii, pot identifica două-trei domenii în care pot face performanţă. Ei descoperă astfel ce vocaţii au, apoi lucrează la toate aspectele necesare în acest sens. Aceste evaluări sunt eficiente mai ales în cazurile în care adolescenţii şi părinţii nu au aceeaşi viziune asupra viitoarei profesii.

Prin evaluări, tânărul ajunge să se descopere, spune Mihaela Feodorof. Ea oferă exemplul unui tânăr care a renunţat la o carieră de programator, pentru că nu se regăsea în ea, şi a plecat să studieze antreprenoriatul în străinătate, după ce şi-a făcut evaluările. Deja este în anul al III-lea. 

Învaţă „meseria” de a fi părinte: totul despre „life coaching”, la Adevărul Live 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite