Cum eviţi întrebările-capcană de la interviurile de angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sub nicio formă, candidatul nu trebuie să aibă un discurs negativ referitor la alte companii unde a susţinut interviuri sau legat de foşti angajatori. FOTO Shutterstock
Sub nicio formă, candidatul nu trebuie să aibă un discurs negativ referitor la alte companii unde a susţinut interviuri sau legat de foşti angajatori. FOTO Shutterstock

Un interviu de angajare se bazează pe o serie de întrebări, aparent simple, pe baza cărora angajatorul încearcă să-şi dea seama dacă are în faţă omul potrivit pentru un ocuparea unui anumit post. Însă tocmai aceste întrebări ascund capcane menite să scoată la inveală detalii pe care interlocutorul nu ar vrea să le dezvăluie.

Specialiştii în resurse umane evaluează răspunsurile primite de la candidaţi la mai multe niveluri, de la modul în care reuşesc să facă faţă întrebărilor dificile, până la informaţiile care se ascund dincolo de răspunsurile la întrebări aparent inofensive.

Pe de altă parte, expertul în resurse umane Lynn Taylor a explicat penru Huffington Post că angajatorii nu trebuie să treacă anumite limite în acest joc psihologic, pentru că zelul de a prinde un candidat pe picior greşit îi poate face să treacă cu vederea oameni talentaţi şi cu potenţial. 

Iată câteva întrebări care ascund mai mult decât pare:    

Cum v-aţi descrie într-un singur cuvânt?

Angajatorul urmăreşte printr-o astfel de întrebare să afle tipul de personalitate definitoriu pentru candidat, cât de încrezător este respectiva persoană în forţele proprii şi dacă abilităţile acestuia sunt potrivite cu locul de muncă. Este o întrebare ca îi poate ridica probleme unui candidat, mai ales dacă este pusă chiar de la prima fază a interviului, când nu prea ai habar ce tip de persoană caută angajatorul. Este foarte uşor să oferi un răspuns care să te facă să pari timid, nu modest, sau lăudăros, nu încrezător în abilităţile tale. În plus, oamenii au personalităţi complexe, prin urmare nici ei nu se pot eticheta atât de uşor. 

Răspunsul pe care angajatorul îl caută este unul potrivit pentru job-ul avut în vedere. Dacă este vorba despre un post de contabil, cel mai potrivit cuvânt nu ar fi, probabil, „creativ“, aşa cum pentru un post în domeniul publicităţii nu este tocmai relevant că o persoană este „punctuală“. 

Cei mai mulţi angajatori caută candidaţi care să ştiu să lucreze în echipă, să facă faţă stresului şi presiunii impuse de un termen strâns de predare a unui proiect, oameni de încredere şi dedicaţi. Lynn Taylor consideră că, pe de altă parte, nu trebuie să intrăm în acest cerc vicios al descrierilor care se potrivesc mănuşă cu locul de muncă, dar nu au nicio legătură cu realitatea. Încercaţi să găsiţi atributele care descriu cel mai bine competenţele proprii, dar care se pliază şi pe cerinţele angajatorului.

Ce părere aveţi despre acest loc de muncă, comparativ cu alte poziţii pentru care aţi aplicat?

De fapt, angajatorul este intresat să vadă cât de activ vă cautaţi un loc de muncă, vrea să observe cum vorbiţi despre alte companii sau despre alte joburi care vă interesează şi cât de cinstiţi sunteţi în legătură cu alte posturi pentru care aţi aplicat. 

Chiar dacă pare un răspuns sigur, nu este cea mai bună alegere să declaraţi că este singurul job la care aţi aplicat sau singurul de care sunteţi interesat. Puţini sunt candidaţii care procedează astfel, aşa că veţi fi catalogat drept mincinos. Nu este bine nici să recunoaşteţi în mod cinstit că interviul de faţă este unul din zecile pe care le-aţi bifat sau că aveţi în vedere întâlniri de la care aveţi aşteptări mari, poate chiar să oferiţi numele unor companii cunoscute. Angajatorul ar putea să primească astfel informaţia că nu merită să piardă timpul cu un candidat mult prea interesat de alte oportunităţi. Sub nicio formă, candidatul nu trebuie să aibă un discurs negativ referitor la alte companii unde a susţinut interviuri sau legat de foşti angajatori. Calea de mijloc ar fi să recunoaşteţi că aveţi în vedere câteva firme, dar că nu aţi luat decizia finală, potrivită pentru a evolua din punct de vedere profesional.

Puteţi să menţionaţi trei calităţi şi trei defecte personale?

Angajatorul încearcă să descopere dacă persoana din faţa lui este potrivită pentru munca în echipă sau dacă ştie cum să se descurce cu termenele limită impuse la locul de muncă. Un răspuns potrivit ar trebui să transforme părţile mai puţin bune în aspecte pozitive. Important este ca defectele profesionale să fie contrabalansate de calităţi care, la final, vor oferi o imagine pozitivă. 

Este o întrebare la care candidaţii ar trebui să se gândească înainte de a ajunge faţă în faţă cu angajatorul. Un răspuns nepotrivit ar putea să echivaleze cu un act de autosabotare, avertizează Lynn Taylor. Important este să oferim mai multe informaţii pozitive decât negative. Puteţi menţiona că, de regulă, aţi avut o relaţie foarte bună cu toţi colegii şi şefii cu care aţi lucrat, dar că uneori poate aţi pus presiune asupra subalternilor sau colegilor pentru a duce la bun sfârşit un proiect important. Sau puteţi vorbi despre decizii pe care le-aţi luat în interesul companiei, chiar dacă asta a mai scăzut cota de popularitatea printre colegi.

De ce vreţi să plecaţi de la actualul loc de muncă?

Bineînţeles, angajatorul încearcă să descopere eventuale probleme pe care aplicantul le poate avea la actual loc de muncă. De asemenea, vrea să identifice un comportament profesional negativ, care se repetă, mai ales dacă au în faţă o persoană care a schimbat mai multe locuri de muncă într-o perioadă destul de scurtă de timp. Ori poate au de-a face cu o persoană care se plictiseşte repede într-un loc şi caută permanent o altă ofertă profesională. Preferat este un răspuns cât se poate de diplomat, care să arate că sunteţi în căutarea unui loc de muncă unde abilităţile să vă fie mai bine puse în valoare, un job care să vă ajute să evoluaţi în carieră. 

Ce-aţi face dacă aţi câştiga 1 milion de dolari peste noapte? 

Angajatorul sondează terenul pentru a afla dacă banii sunt singura motivaţie profesională. În funcţie de răspuns, intervievatorul îşi poate face o idee despre etica profesională a candidatuluI, dar poate cântări şi cât de matur şi responsabil este în managerierea banilor. Este o întrebare dificilă tocmai pentru că nu pare să aibă legătură directă cu locul de muncă pentru care aplicaţi. 

Important este să nu pierdeţi din vedere că angajatorul nu face conversaţie de dragul conversaţiei, ci că întotdeauana caută un indiciu semnificant pentru el. Indicat este să răspundeţi, într-o formă sau alta, că v-aţi dori să aveţi o preocupare profesională, în ciuda banilor, pentru că sunteţi pasionaţi de un anumit domeniu sau pentru că sunteţi o persoană activă şi nu aţi putea să staţi degeaba. Cu siguranţă, nu este bine să vă lansaţi în poveşti despre maşinile de lux şi viaţa de huzur pe care s-ar duce banii.

De ce nu aţi avut un loc de muncă atât de mult timp?

Angajatorii sunt extrem de suspicioşi până se conving de faptul că cel aflat în faţa lor nu are nicio problemă care ar putea să le afecteze activitatea la noul loc de muncă. Puteţi să explicaţi că nu aţi dorit să luaţi o decizie pripită, tocmai pentru că vă doriţi să găsiţi acel mediu de lucru care să vă stimuleze pentru a oferi randament 110%. Puteţi să daţi exemple de activităţi în care v-aţi implicat în acest timp, chiar dacă nu aţi fost angajaţi cu vreo formă de contract: voluntariat, un blog pe care aţi scris pe diverse teme sau cursuri de specializare pe care le-aţi urmat. Important este să nu începeţi să găsiţi vinovaţi şi să vă plângeţi de situaţia socio-economică, de ce se întâmplă în domeniul dumneavoastră de activitate etc.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite