Cum comunică bărbaţii şi femeile pe reţelele sociale şi ce subiecte le stârnesc interesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile au mai multă grijă la felul în care pot fi percepute din postările pe care le fac şi folosesc cuvinte mai blânde pentru a-şi impune ideile în conversaţiile online, chiar dacă sunt la fel de dornice ca bărbaţii să-şi sublinieze opinile. FOTO Arhiva
Femeile au mai multă grijă la felul în care pot fi percepute din postările pe care le fac şi folosesc cuvinte mai blânde pentru a-şi impune ideile în conversaţiile online, chiar dacă sunt la fel de dornice ca bărbaţii să-şi sublinieze opinile. FOTO Arhiva

Un studiu care a presupus analizarea a 10 milioane de postări pe Facebook, realizat de oamenii de ştiinţă din SUA, a relevat comportamentul bărbaţilor şi femeilor prin prisma interacţiunii pe reţelele sociale.

Cercetarea amplă desfăşurată în cadrul Universităţii Stony Brook din SUA a pus accentul pe modul în care comunică bărbaţii şi femeile în mediul online, media de vârstă fiind de 26 de ani. 

În timp ce postările femeilor au indicat compasiune şi dorinţa de a fi pe placul celorlalţi utilizatori, bărbaţii se dovedesc mai ostili şi postările lor sunt destul de impersonale.   

Femeile au mai multă grijă la felul în care pot fi percepute din postările pe care le fac şi folosesc cuvinte mai blânde pentru a-şi impune ideile, pe de altă parte bărbaţii simt nevoia să recurgă la insulte ca să-şi argumenteze opinile sau ca să-şi exprime dezaprobarea sau furia.

Conform cercetătorilor, femeile sunt la fel de dornice ca bărbaţii să-şi impună părerile, chiar dacă într-un mod mai diplomat, iar acest lucru ar reflecta modul în care utilizarea social media aduce schimbări la nivel social şi cultural. 

„Regulile de conversaţie s-au schimbat în timp. Pe Facebook, oamenii au tendinţa să pună semnul egal între ei, sunt mai dornici să se împrietenească, încearcă să nu-şi vorbească de sus”, a punctat unul dintre autorii studiului, H. Andrew Schwartz, citat de publicaţia The New York Times. 

În ceea ce priveşte temele de discuţie, femeile sunt mai interesate de subiecte legate de familie şi de viaţa socială, folosind preponderent cuvinte care descriu emoţii pozitive, în timp ce bărbaţii sunt mai atraşi de subiecte legate de muncă sau bani, politică, sporturi şi jocuri video, în care se repetă cel mai des cuvinte ca „libertate”, „câştig”, ”luptă”, ”pierdere” şi ”inamic”.  

Dincolo de faptul că femeile sunt mai decise să-şi impună punctul de vedere în conversaţiile desfăşurate pe reţelele sociale, cele două sexe îşi păstrează atributele de gen, au subliniat oamenii de ştiinţă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite