Cel mai vechi mesaj într-o sticlă aruncată în mare, găsit după 108 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce conţinea sticla trimisă pe mare de cercetătorul britanic
Ce conţinea sticla trimisă pe mare de cercetătorul britanic

Un mesaj trimis într-o sticlă pe mare în urmă cu 108 ani de un cercetător marin britanic şi descoperit pe o plajă din Germania este considerat cel mai vechi de acest tip găsit vreodată. „Noul record“ a fost înregistrat şi confirmat săptămâna aceasta de Guinness Book of World Records.

Pe 30 noiembrie 1906, George Parker Bidder, un biolog marin britanic, a aruncat o sticlă în Marea Nordului. Aceasta s-a scufundat până aproape de fundul mării, apoi a plutit fără ţintă vreme de 108 ani, 4 luni şi 18 zile, când a ajuns în mâinile lui Marianne Winkler, o pensionară germană, care a găsit-o anul trecut în timp ce se plimba cu soţul ei pe o plajă din Insulele Amrum (una dintre Insulele frizone din nordul Germaniei). Deşi nu avea de unde să ştie ce conţinea sticla atunci, mesajul rulat înăuntrul ei a fost identificat ca fiind cel mai vechi de acest fel. Iar săptămâna aceasta, Marianne Winkler a intrat în Cartea Recordurilor, stabilind – dintr-un noroc – un nou record, depăşindu-l pe precedentul, adică un mesaj dintr-o sticlă găsit după 99 de ani şi 43 de zile.

Un şiling recompensă pentru cine returna mesajul
Pe sticla găsită de Marianne Winkler, prin care se putea vedea cu uşurinţă că are un mesaj în ea, era scris cu litere mari  „Break it“ (n.r. - Sparge-o), dar femeia a ezitat prima dată, potrivit reporterului care a scris povestea pentru „The Guardian“. Şi-a dat seama că era o sticlă foarte veche şi nu voia să o distrugă. Când a reuşit, până la urmă, să scoată foaia dinăuntru, Winkler a descoperit o carte poştală care se dorea trimisă lui G.P. Bidder de la Asociaţia de biologie marină din Plymouth (MBA), Marea Britanie. Mesajele erau scrise în limba engleză, germană şi olandeză. Cel care găsea sticla era rugat să ofere informaţii despre cum a găsit-o, dacă a fost recuperată din mare şi, deci, numele vaporului, cu promisiunea scrisă că va primi, drept recompensă, un şilling (n.r. -  o monedă istorică din epoca Regatului Marii Britanii şi, mai târziu, a Regatului Unit; a fost retrasă oficial după 15 februarie 1971). O sumă frumuşică pentru perioada aceea.

Marianne a completat numaidecât cardul, cu toate informaţiile cerute, şi l-a pus la poştă. Din fericire, Asociaţia de biologie marină încă mai există astăzi. Potrivit unui comunicat de presă emis de asociaţie, oamenii care azi lucrează în instituţie au fost uimiţi şi încântaţi să primească o carte poştală adresată fostului lor preşedinte, care a murit... în 1954, la vârsta de 91 de ani. Dar cercetătorii de la MBA şi-au ţinut promisiunea şi i-au trimis femeii o scrisoare de mulţumire pentru că a găsit sticla, precum şi un şiling, pe care l-au cumpărat de pe eBay, conform cotidianului Christian Science Monitor (CSM).

Sticlele lui Bidder, parte dintr-un proiect de cercetare de succes
Aceasta nu e singura sticlă pe care Bidder a trimis-o pe mare. Între 1904 şi 1906, cercetătorul britanic a aruncat mii de astfel de sticle, ca parte a unui proiect de cercetare care să analizeze curenţii din Marea Nordului. El a remarcat atunci că cele care se scufundau reveneau pe plaje britanice, în timp ce cele care pluteau se îndreptau spre continent. Potrivit Asociaţiei de biologie marină, peste 55% din sticle au fost returnate, iar experimentul l-a ajutat pe Bidder să identifice direcţia curenţilor marini de adâncime din Marea Nordului: de la est la vest. Tehnologia mesajelor de departe, un succes al secolului XX!
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite