Ce fac tocurile din corpul vostru: încălţămintea pe care este bine să o evitaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tocurile stiletto, tocurile înalte sau pantofii cu talpa epa înaltă de pană pot cauza uzura prematură a genunchiului. FOTO Arhivă
Tocurile stiletto, tocurile înalte sau pantofii cu talpa epa înaltă de pană pot cauza uzura prematură a genunchiului. FOTO Arhivă

Greu de crezut că mersul pe jos, cu tocuri de 10 cm este lipsit de consecinţe. Care ar fi acestea, în rândurile ce urmează.

Cu excepţia cazurilor în care preexistau probleme similare, tocurile înalte nu reprezintă o problemă pentru spate. După cum a declarat profesorul Christian Mazel, un chirurg ortoped, "problema pe care o pun tocurile nu este legată de spate, ci de picior", notează cotidianul francez Le Figaro. Cu toate acestea, ar trebui adăugat faptul că genunchiul, o articulaţie expusă vătămării din cauza poziţiei de cocoţare, este cel care face obiectul cercetărilor realizate în ultimii cincisprezece ani de către medici şi experţi americani în biomecanică.

La sfârşitul anilor 1990, la spitalul din Boston, Casey Kerrigan şi colaboratorii săi au măsurat forţele care acţionează asupra genunchiului atunci se merge pe jos, în mod succesiv, cu adidaşi şi tocuri, la acest studiu participând douăzeci de femei. Aceste forţe au fost superioare cu 20%, în al doilea caz (cel al mersului pe jos cu tocuri). Prin urmare, s-a tras concluzia că genunchiul este pus în pericol, ulterior aceasta fiind reconfirmată de numeroase studii. Cel mai recent studiu este cel al unei echipe de la Universitatea Stanford. Potrivit autorilor săi, tocurile stiletto, tocurile înalte sau pantofii cu talpa epa înaltă pot cauza uzura prematură a genunchiului, fapt ce duce la osteoartrită.


Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 14 femei, care au fost analizate atunci când au purtat încălţăminte sport cu talpa joasă, tocuri de 3,8 cm şi tocuri de 8,3 cm. Au fost realizate, şi de această dată, mai multe măsurători: de exemplu, forţa de extensie a genunchiului şi cea de contracţie, dar şi cele trei viteze diferite de mers pe jos. Rezultatul a fost acela că tocurile cele mai înalte fac ca genunchiul să se îndoaie cel mai mult, acestea exercitând, prin urmare, o presiune mai mare asupra articulaţiei. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au concluzionat că tocurile înalte, mai ales în cazul în care există un exces de greutate, pot creşte riscul de osteoartrită la genunchi. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite