Câţi români mănâncă acelaşi lucru la cină
0
Un sondaj despre obiceiurile românilor legate de bucătărie a scos la iveală câţi s-ar ruşina dacă cineva ar avea ocazia să arunce o privire în bucătăria lor, dar şi câţi au un meniu aproape similar la cină, în fiecare zi a săptămânii, lucru valabil şi în cazul micului dejun.
Bucătăriile sunt încăperile în care 74% din bucureşteni mănâncă de luni până vineri şi 75% îşi doresc să petreacă timp gătind alături de cei dragi, artă raportul IKEA Life at Home, care cuprinde date despre obiceiurile bucureştenilor în bucătărie şi despre activităţile legate de mâncare.
Lansată şi la nivel global, analiza Life at Home Report descoperă obiceiurile pe care cei mai mulţi oameni le au atunci când gătesc, servesc masa şi mănâncă acasă. La nivel internaţional, au fost adunate rezultate din Berlin, Londra, Moscova, Mumbai, New York, Paris, Shanghai, Stockholm, Copenhaga, Zürich şi Sydney.
Pentru studiul global Life at Home Report au fost colectate 8.527 de răspunsuri din 11 capitale ale lumii. Datele au fost obţinute pe baza unui chestionar online a cărui durată de răspuns a fost de 14 minute în medie. În România, rezultatele au fost obţinute prin intermediul unui chestionar la care au răspuns 1.009 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.
Mesele de acasă
• Bucătăria este camera în care 74% din bucureşteni mănâncă de luni până vineri
• 16% nu mănâncă niciodată în bucătărie în timpul săptămânii, cel mai mic procent dintre ţările incluse în studiu
• 57% din bucureştenii care locuiesc singuri îşi doresc să mănânce alături de cei dragi, în timp ce media globală este de 34%
• Doar 37% din persoanele care locuiesc alături de familie sau prieteni îşi doresc să ia masa împreună mai des, însă media globală este de 21%
• 41% din tineri spun că lipsa timpului este motivul pentru care nu mănâncă alături de cei dragi
• 46% din bărbaţi, de două ori mai mulţi decât femeile (23%), spun că timpul este principala barieră pentru care nu mănâncă alături de cei dragi.
Bucătării cu care ne este ruşine
• 31% nu s-ar simţi bine dacă cineva s-ar uita în bucătăria lor, cel mai mare procent din lume, în timp ce 20% s-ar bucura dacă cineva ar veni în bucătăria lor, cu 23 de procente mai puţin faţă de media globală de 43%.
Reciclarea şi risipa de mâncare
• 58% din bucureştenii cu venituri mari sortează deşeuri mai des
• 40% din femei se simt vinovate pentru cantitatea de mâncare pe care o aruncă, în timp ce 35% dintre bărbaţi simt acelaşi lucru. Ambele sunt procente mai mari faţă de media de 25% din alte capitale
• 21% cumpără mâncare şi descoperă că o aveau deja acasă, cu un procent mai puţin faţă de media din celelalte capitale
• 20% nu mănâncă ce au gătit cu o zi înainte.
Variaţia meselor
• 33% mănâncă acelaşi lucru la micul dejun, în fiecare zi, cu 19 procente mai puţin faţă de media globală
• În ceea ce priveşte cina, 35% din bucureşteni mănâncă aproximativ acelaşi lucru, în timp ce media globală este de 42%
• 52% au căutat anumite reţete pe internet.
Gătitul împreună
• 47% spun că este mai distractiv să gătească alături de cei dragi, în timp ce 20% preferă să gătească singuri.