Cât şi cum ţii alimentele la frigider
0Organizarea alimentelor pe rafturile frigiderului este esenţială pentru a le menţine proaspete cât mai mult timp. Este bine să ştii de ce nu este bine să aşezi ouăle pe uşa frigiderului şi la ce temperatură trebuie să-l reglezi!
Frigiderul este împărţit în 4 zone: cea rece, cea destinată alimentelor proaspete, zona cu o temperatură medie şi uşa frigiderului, unde este cel mai cald. Chiar dacă temperatura din frigider este selectată la un anumit număr de grade, ea nu va fi constantă în tot frigiderul, variind de la rafturile superioare la uşa frigiderului. De exemplu, dacă temperatura din frigider este selectată la 4˚C, doar în zona rece se atinge această temperatură.
În zona alimentelor proaspete se înregistrează 4de-6˚C, în timp ce în zona intermediară şi pe uşa frigiderului se ating 6-8˚C. Este recomandat ca temperatura frigiderului să fie reglată la 4-5 ˚C, iar a congelatorului la -18˚C.
Info
Fructele şi legumele proaspete pierd aproximativ 50% din conţinutul de vitamine în perioada în care stau la frigider. Din acest motiv, ar trebui să fie consumate în maximum 48 de ore după ce au fost cumpărate.
Uşile, zona cea mai caldă
Deoarece închizi şi deschizi frigiderul de mai multe ori pe zi, uşile întră des în contact cu temperatura camerei. Aşadar, nu ar trebui să depozitezi pe ele alimente care se strică uşor, cum sunt ouăle sau produsele lactate proaspete. În schimb, aici pot fi ţinute sticlele cu suc, cu apă sau cu băuturi, untul, borcanele de condimente ori cele cu dulceţuri.
Zona rece, recomandată alimentelor uşor perisabile
Rafturile inferioare sunt cele unde temperatura se menţine constantă, fiind locul unde trebuie păstrate alimentele care se strică cel mai repede, cum ar fi carnea crudă, produsele lactate şi ouăle. Tot aici trebuie aşezate şi pachetele scoase la decongelat sau mâncărurile gătite.
Află pe clicksanatate.ro ce ar trebui să ţii pe rafturile superioare din frigider!