Confesiunea nutriţionistului vedetelor despre regulile de slăbire. Cum a reuşit Adrian Despot să-şi schimbe stilul alimentar VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Vasile, alături de Adrian Desport, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Valentin Vasile, alături de Adrian Desport, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Valentin Vasile, specialist în nutriţie şi antrenor personal al unor vedete precum Adi Despot, Feli Donose şi Virgil Ianţu, a vorbit despre cum poate fi accelerat metabolismul cu ajutorul alimentelor şi cât de important este echilibrul emoţional în procesul de slăbire. În platou a fost prezent şi Adrian Despot.

Valentin Vasile, antrenor personal şi specialist în nutriţie, a venit la Adevărul Live pentru a vorbi despre diferenţa dintre diete şi stil de viaţă echilibrat, dar şi cum se poate slăbi prin accelerarea metabolismului şi echilibrul emoţional.

Nutriţionistul pledează pentru o schimbare a stilului de viaţă, a modului în care oamenii se raportează la mâncare şi nu pentru un regim pe care să îl abandoneze odată ce au atins numărul de kilograme dorit. 

Plecând de la convingerea că pentru a-i ajuta pe oameni, trebuie să ţină cont nu doar de „kilogramele de muşchi şi cele de grăsime pierdute sau câştigate“, ci şi de „gramele acelea de fericire care îţi împlinesc sufletul şi mintea“, Valentin Vasile este de părere că dincolo de exerciţiile fizice şi de combinarea corectă a alimentelor, echilibrul mental este esenţial în procesul de adoptare a unui stil de viaţă sănătos, înţelegerea emoţiilor având un rol extrem de important în acest proces. 

Cele mai importante declaraţii: 

„Adevărul“: Eşti cunoscut drept „nutriţionistul vedetelor“. De ce?

Valentin Vasile: Sunt antrenorul tuturor celor care doresc o schimbare prin nutriţie şi dietă echilibrată. Am îmbrăţişat această pasiune când eram mic când voiam să cresc în înălţime. Am luat legătura cu sala de fitnes şi du p nutriţie echilibrată şi aşa am ajuns aici.

Dietele nu funcţionează mereu, chiar dacă dau iluzia unui rezultat pe termen scurt. Pe termen lung ele sunt periculoase pentru corp pentru că nu ajung mereu să ofere tot spectrul de nutrienţi. Sunt hipocalorice iar metabolismul este afectat. Efectul de yoyo revine şi mănânci la fel de mult ca înainte dacă nu respecţi anumite reguli. 

Adrian Despot, schimbat după dieta lui Valentin 

Cum a ajuns Adrian Despot să ceară ajutorul nutriţionistului vedetelor?

Adrian Despot: Nu îmi doream un corp de vară, sunt mulţumit cu mine. Dar Valentin a intervenit în viaţa mea într-un moment delicat. Eram la sfârşitul unui turneu de 30 de concerte desfăşurate în două luni de zile. Eram epuizat, la pământ, nu mai aveam chef de nimic. Voiam doar să dorm. De ce s-a întâmplat aşa? Pentru că aveam un stil de viaţă dezordonat. Nu eram atent cu orele de somn. Domeniul nutriţiei este un domeniu care acum se descoperă şi se dezvoltă în timp real. Nu mă gândeam de ce mănânc anumite alimente. După ce l-am cunoscut pe Valentin am început să fiu atent la ce mănânc. Lucrurile pe care le mâncăm reprezintă combustibilul organismului. În funcţie de ce mâncăm el funţionează la un anumit randament. De asmenea, orele de somn sunt foarte importante, am intrat într-un sistem strict de dormit cu 8 ore minin de somn. Când colegii de trupă rămâneau la club, eu eram în pat la ora 23.00. În două săptămâni Valetin m-a pus pe picioare, mi-a revenit pofta de viaţă şi de muzică. Dar şi m-a luminat vizavi de nutriţie. 

Adrian Despot - FOTO Eduard Enea

FOTO Eduard Enea 

Cum se poate face schimbarea prin alimentaţie 

Cum se ajunge la o astfel de schimbare?

Valentin Vasile: Este importantă personalizarea alimentaţiei, depinde de tipilogia individului, de masa lui corporală, de obiceiurile alimentare pe care le are. Primele mele sfaturi sunt legate de echilibru. Toxicitatea unui aliment este direct proporţională cu cantitatea pe care o ingerăm . Şi apa potabilă poate să fie toxică dacă facem exces de zel. Trebuie să avem diversitate. Să mâncăm din toate grupele din alimente. Să ne gândim la PH-ul alimentelor. Să alegem fructe şi legume proaspete, de sezon. Alimentaţia aceasta poate să fie dobândită în timp. Nu trebuie să facem schimbări radicale, ci să integrăm echilibrul treptat.

Cum poate o schimbare să fie de succes având în vedere şi bagajul emoţional al celui cu care lucrezi?

Valentin Vasile: În teorie e simplu. Aplicabilitatea e mai greu de realizat. E important să facem schimbarea luând în calcul şi felul în care ne simţim, şi emoţiile, şi poftele şi obiceiurile alimentare dobândite pe parcursul vieţii. Trebuie să conştientizăm că această călătorie începe în etape, este realizată pe termen lung. Nu putem să facem o schimbare radicală şi să funcţionează imediat pentru că totul vine cu un bagaj emoţional însuşit de la bunici şi de părinţi. Organismul a devenit dependent de anumite alimente şi îi e greu să renunţe la ele dintr-o dată. Schimbarea trebuie să fie uşor însuşită şi integrată în stilul nostru de viaţă, dar nu brusc. 

Valentin Vasile - FOTO Eduard Enea

FOTO Eduard Enea 

Dulciurile şi tentaţia acestora 

Cât de benefice sunt dulciurile?

Valentin Vasile: Pofta se instalează brusc. Senzaţia de foame vine treptat, în schimb. Acea foame nu vine pe fond emoţional. Pofta vine imediat şi se instalează pe o anumită categorie de alimente. Acel aliment ne face să ne simţim bine şi ameliorează o emoţie negativă, de tristeţe, de îngrijorare. De aceea avem tendinţa aceasta să ne simţim mai bine. Alimentele de comfort, prietenoase cum el zic eu, ne ajută în acest sens.

Cum rezistăm tentaţiei dulciurilor?

Valentin Vasile: Nu e bine să ne înfometăm, iar, natural, după ce am mâncat vine senzaţia de dulce, organismul ne transmite că vrea această energie. Detoxifierea de dulce se realizează în timp. Dulcele procesat poate să fie înlocuit cu fructe. Pentru că fructoza se eliberează treptat în organism. Iar pofta de dulce nu revine imediat, aşa cum se întâmplă când mâncăm zahăr procesat. Cu cât este mai puţin dulce un aliment cu atât mai mic este efectul hormonal la zahăr şi putem să gestionăm mai bine cum şi cât să mâncăm.

Cum ne ajută fructele în acest proces?

Valentin Vasile: Fructele sunt sănătoase, conţin apă vie. Ne alcalinizează organismul. Foarte multe fructe ne ajută să ne energizăm organismul. E bine să le mâncăm proaspete, nu sub formă de smoothies sau sub formă de salate. Putem să le mâncăm în prima parte a zilei. Dar le poţi mânca oricând dacă ai un metabolism accelerat. Pentru că nu te poţi îngrăşa. Pentru persoanele cu un mtabolism mai lent fructele trebuie consumate în prima parte a zilei. 

Exemplul propriu dar celor care vor să slăbească 

Cum ai ajuns să scrii cartea „Confesiunea unui nutriţionist“?

Valentin Vasile: Nutriţia, ca şi ştiinţa aplicată, are o rigiditate, o abordare fără gust. Dincolo de ea vine şi componenta psihologică pe care nu o putem ignora. Cartea mea a venit în urma multor şedinţe de consultanţă cu cei cu care lucrez. Exista această barieră de comunicare atunci când era necesar să scotem la iveală anumite comportamente cu care nu ne mândrim. Cum ar fi să mânânci o ciocolată întreagă când voiai ceva dulce. Nu te simţi confortabil când ştii că ai slăbiciuni. Atunci, mi-am dorit să vin cu partea umană a specialistului, să fac confesiuni, că şi eu cad pradă poftelor. Este omenesc, este important să nu ne simţim vinovaţi şi nici să nu ne agresăm psihologic din cauza asta. Uşor, uşor reuşim să le facem faţă. Într-un mod prietenos trebuie să îmbrăţişăm schimbarea stilului de viaţă.

Se poate să slăbim doar prin sport sau doar prin alimentaţie?

Valentin Vasile: Se poate să slăbim prin alimentaţie personalizată. Dar nu putem să slăbim doar cu mişcare. E greu să slăbeşti fără o anumită alimentaţie, doar dacă ai un metabolism foarte accelerat. Mişcarea e importantă pentru fortificarea organismului, dar şi pentru o funcţionalitate eficientă. 95% este alimentaţie în procesul pierderii în greutate. 

Valentin Vasile si Adrian Despot - FOTO Eduard Enea

FOTO Eduard Enea 

Greşelile unei diete 

Ce greşeli ai făcut Adrian în timpul dietei?

Adrian Despot: Am avut un regim cu varză. Îngrozitor! Prima zi varză, a doua zi varză, iar la a treia zi m-am oprit. Cu dieta lui Valentin mâncam mult. Trebuia să am grijă ca organismului meu să nu îi fie foame. De-aia mâncam nuci, odată la două ore. O altă greşeală este să faci cumpărături la supermarket pentru două lucruri dar pleci cu coşul plin.

Valentin Vasile: Să mâncăm disociat nu este sănătos. Anumite alimente se absorb reciproc, e important să le combinăm corect. Trebuie să îi dăm organismului alimente diversificate ca să vedem cât de tolerant e sau nu. E bine să avem surse diferite de Omega3, din peşte, seminţe, oleaginoase. Nu ştim care e sursa potrivită pentru organism. Eficienţa absorţiei trebuie să fie maximă. Nu e bine să ne formăm alimentaţia doar dintr-un  număr de alimente. E bine să experimentăm. Pseudocerealele au, de exemplu, un lanţ complet de aminoacizi, se apropie de proteina animală. Fructele, avocado, papaya, vin cu valori biologice foarte bune.

Cât contează moştenirea genetică?

Valentin Vasile: Indiferent de tipul de metabolism pe care îl avem există posibilitatea de a reuşi să ne schimbăm compoziţia corporală. Se poate accelera metobolismul prin alimentaţie şi mişcare. E important balansul dintre testosteron şi estrogen. Testosteronul arde grăsimea, iar estrogenul o compune. Bărbaţii sunt avatajaţi din acest punct de vedere, graţie nivelului mai ridicat de testosteron. Trebuie să ajutăm organismul pentru a se echilibra din punct de vedere al acestui raport, iar apoi organismul ne va ajuta din punct de vedere al arderilor. 

Diferenţa dintre a te hrăni şi a mânca 

Care este diferenţa dintre a te hrăni şi a mânca?

Valentin Vasile: Când mâncăm o facem emoţional, impulsiv, drept comportament primar. Când ne hrănim deja ne punem întrebări, ne uităm pe etichete, cât de sănătos alimentul. Când ne hrănim organismul ne hrănim funcţionalitatea. Asta necesită o mentalitate care trebuie educată.

Adrian Despot: Pentru mine, cel mai dificil a fost să îmi organizez ziua ca să mă asigur că la anumite ore aveam masa de care aveam nevoie să mă hrănesc. În prima lună am avut un meniu de revitaminizare şi revitalizare a organismului. Apoi, au început să apară în alimentaţie puţină pâine, proteinele, mesele abundau în proteine. Am schimbat partea asta. Dar nu am mers să îmi dezvolt tonusul muscular, eu aveam nevoie de energie să duc concertele la capăt. Pentru prima dată am auzit că există un antrenament metabolic. Muşchii lucrau chiar dacă tu nu îi lucrai. Îmi place pasiunea pe care Valentin o pune în lucrurile pe care le face.

Cum e bine să combinăm alimentele?

Valentin Vasile: Nu e bine să mâncăm separat fructele. Carnea trebuie să o asociem cu legume sau cu salate, nu cu leguminoase. Este important să experimentăm anumite combinaţii. Timpul dintre mese poate să fie diferit de la o persoană la alta, de asemenea. E periculos să ai o masă şi apoi încă una care vine peste cea încă nedigerată. Grăsimile trebuie să fie combinate cu salate. Să nu mâncăm procesat, ci de sezon. Să nu mâncăm foarte procesat termic, dar la aburi e ideal. 

Sfaturi ideale privind mesele zilnice 

Câte mese pe zi recomanzi?

Valentin Vasile: Recomand trei mese şi două gustări. Aşa se poate accelera metabolismul. E greu să controlăm ce mâncăm pe fondul senzaţiei de foame. Pofta de dulce se instalează imediat după senzaţia de foame şi e greu de gestionat. Avem nevoie de mulţi nutrienţi, de aceea recomand aceste mese. Mesele principale trebuie să fie constituite din macronutrienţi, minerale, fibre, carbohidraţi complexi, oleaginoase, seminţe. De aceea gustările sunt şi ele importante.

Adrian Despot: Relaţia cu Valentin a reuşit să îmi deschidă o nouă lume, mă uit altfel la mâncare. Sunt gurmand şi îmi place să mănânc orice. Nu credeam că o să reuşesc. Fără senzaţia de foame riscul de a da iama în frigider a scăzut. Privesc mâncarea ca o energie. E mai uşor să faci asta decât să te laşi de fumat. Dacă vrei să ai grijă de tine trebuie să fii atent la ce mănânci.

Oferă trei sfaturi celor care vor să slăbească.

Valentin Vasile: Echilibrul este primul sfat, în tot ceea ce facem, să nu agresăm organismul. Schimbarea să devină treptat. Iar informarea trebuie să fie la fel de importantă pentru că există multe teorii şi păreri. E bine să citim despre alimentaţie şi să nu mergem în extreme. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite