Adevăratul motiv pentru care domnii trebuie să intre primii într-un restaurant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regula conform căreia domnii trebuie să intre primii în restaurant datează încă din preajma Revoluţiei Franceze. Din cauza transformării hanurilor şi restaurantelor în locuri de întâlnire pentru răufăcători sau revoluţionari exaltaţi, domnii se simţeau obligaţi să intre primii pentru a se asigura că doamnele nu sunt expuse niciunui pericol.

Bazele codului bunelor maniere, cum îl cunoaştem astăzi, îşi au originile în Antichitate, atunci când s-a inventat un spaţiu civic al gestului prin agora, forumul, teatrul. Încă de pe atunci oamenii au simţit nevoia existenţei unui set de reguli de comportament care să fie respectate de toţi membrii unei colectivităţi. Curţile regale franceze din secolele XVII-XVIII şi-au pus amprenta asupra codului de bune maniere pe care îl găsim şi azi.

Domnii trebuiau să se asigure că doamnele nu sunt expuse la niciun pericol

„În preajma Revoluţiei Franceze (1789), sub coloanele elegante de la Palais Royal şi-au făcut apariţia primele restaurante. Dacă Parisul cunoscuse farmecul cafenelelor filosofice şi literare, unde ideile epocii îşi făceau apariţia la o ceşcă de cafea sau ciocolată, vremurile tulburi duseseră la dispariţia localurilor de acest gen şi la transformarea hanurilor şi restaurantelor în locuri de întâlnire pentru răufăcători sau revoluţionari exaltaţi“, spune Monica Neaţu, istoric şi lector al Fundaţiei Calea Victoriei.

Dacă astăzi primul care intră în restaurant este domnul, pentru a-şi proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur şi pentru a-i cere chelnerului să-i indice o masă liberă, în trecut bărbaţii făceau acest lucru pentru a-şi proteja partenera de eventuale pericole. „La modă, dar şi periculoase, aceste restaurante incipiente i-au determinat pe domnii galanţi să instituie o regulă, care a supravieţuit până în zilele noastre: pentru a-şi proteja partenerele sau invitatele, domnii erau primii care intrau în localul respectiv. La sfârşitul mesei, doamnele erau cele care dădeau semnalul de plecare, dar tot domnii erau cei care deschideau drumul şi ieşeau primii.

Regula este amintită în diverse coduri de bune maniere, dar este privită, de multe ori, cu ironie sau neînţeleasă. În zilele noastre, se insistă pe ideea că nu este plăcut pentru o femeie să se confrunte cu toate privirile curioase, teorie contrazisă de libertatea doamnelor de a frecventa restaurantele sau cafenelele“, spune Monica Neaţu.  

Regula nu este valabilă în relaţiile de business

„Gestul rămâne şi astăzi elegant şi curtenitor, atunci când se aplică în cadrul relaţiilor cu caracter privat (întâlniri amoroase sau de familie), dar în sfera profesională este desuet şi poate avea conotaţii negative. O femeie de afaceri invită la restaurant şi multe întâlniri cu caracter profesional se pot desfăşura în restaurante. În acest context, nu contează cine intră primul în restaurant. Relaţiile din mediul profesional sunt guvernate de ierarhia instituţională, iar ideile legate de fragilitatea şi delicateţea feminină nu au ce căuta în acest context“, adaugă istoricul.     
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite