10 reguli de viaţă ale locuitorilor din Bhutan care îi fac unii dintre cei mai fericiţi oameni din lume: ce fac ei diferit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10 reguli de viaţă ale locuitorilor din Bhutan, ţara
oamenilor fericiţi. FOTO The Logicl Indian
10 reguli de viaţă ale locuitorilor din Bhutan, ţara oamenilor fericiţi. FOTO The Logicl Indian

În timp ce majoritatea popoarelor se luptă cu stresul, foametea sau războaiele, există un loc pe acest pământ unde oamenii trăiesc într-o adevarată bunăstare spirituală care îi ajută să fie fericiţi. Au unul din cele mai mari PIB-uri, iar Guvernul măsoară frecvent nivelul de „fericire naţională brută“.

Regatul Bhutan este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Terra. Este un regat mic, situat între India şi China, pe versantul sudic al Masivului Himalaya. După ce regele a introdus în 1972 noţiunea de „fericire naţională brută”, toate politicile publice adoptate de mica monarhie asiatică sunt evaluate de o comisie specială a fericirii, scrie lifehack.org.

Pentru a fi fericiţi, locuitorii Regatului Bhutan fac câteva lucruri în mod diferit de ţările occidentale:

Gestionează în mod egal fericirea spirituală şi materială

În lumea occidentală, oamenii pun prea mult preţ pe deţinerea bunurilor. Acest tip de mentalitate poate provoca stres şi nefericire atunci când oamenii nu-şi permit ce îşi doresc. Locuitorii din Bhutan nu se lasă afectaţi de globalizarea din ultimii zeci de ani. Nu le pasă că nu au cel mai recent iPhone şi sunt fericiţi de fiecare dată când se trezesc sănătoşi şi se bucură de viaţă aşa cum este ea.

Au printe cele mai mari PIB-uri din lume

Produsul intern brut din Bhutan a crescut constant în ultimii ani. Permiţând Indiei să investească puternic în hidroenergie, Bhutan a devinit rapid un regat bogat, fără să depună prea mult efort.

Nu pun preţ pe internet, radio sau televizor

Locuitorii din Bhutan consideră că ceea ce văd în presă i-ar putea frusta teribil, având tendinţa să se compare cu oamenii care sunt mai frumoşi, fac mai mulţi bani sau au o viaţă mai fericită. Pe de altă parte, pe internet există un aflux constant de ştiri negative care schimbă starea de spirit a celor care le citesc.

50% din ţară este protejată ca fiind parc naţional

Protejarea mediului este extrem de importantă pentru poporul din Bhutan. Atât de mult încât jumătate din ţara lor este considerată parc naţional. Pădurea, animalele şi mediul sunt strict protejate, iar ţara a anunţat că 60% din teritoriu nu permite defrişări. Grija atât de mare pentru planetă face ca oamenii să se simtă mai fericiţi.

Majoritatea sunt budişti

Budismul este una dintre cele mai calme religii de pe Pământ. Ei cred în karma şi sunt de părere că oamenii care trăiesc frumos sunt mai aproape de iluminare. Acest lucru îi determină să facă fapte bune şi să fie atenţi la nevoile celor din jur.

Guvernul măsoară constat nivelul de fericire al populaţiei

image

Guvernul măsoară efectiv nivelul de fericirea al populaţiei folosind o metodă denumită „fericirea naţională brută“ sau GNH. Nu sunt perfecţi în a oferi tot ce au nevoie cetăţenii, dar faptul că sunt interesaţi de starea populaţiei oferă un alt nivel de confort decât alte guverne.

Locuiesc într-un loc minunat

Bhutan este situat în Munţii Himalaya şi peste 60% din ţară este teritoriu sălbătic. Oamenii merg în astfel de locuri pentru a-şi petrece vacanţa.

Nu se fac diferenţe între oameni

Oamenii din Bhutan sunt foarte apropiaţi unii de ceilalţi. Un jurnalist relata cu ceva timp în urmă că a asistat la un joc de baschet al unui grup de copii antrenaţi de un bărbat despre care a aflat că era chiar un prinţ al Bhutanului.

Acordă importanţa cuvenită odihnei

Conform sondajelor naţionale, aproximativ 2/3 din totalul locuitorilor dorm cel puţin opt ore pe noapte. Este un procent mult mai bun decât cel din majoritatea ţărilor şi acest lucru este valabil mai ales pentru ţările industrializate. Beneficiile somnului asupra fericirii, productivităţii şi sănătăţii generale au fost scoase la iveală de nenumărate studii.

Trăiesc într-un mediu mai puţin poluat

Unul dintre efectele grijii pentru mediu este nivelul scăzut de poluare. Deşi există şi aici maşini, nu au mii de fabrici producătoare de deşeuri. Acest lucru păstrează aerul, apa şi solul mult mai curate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite